Caracteristicile și beneficiile fructului lucuma - Doza de Sănătate
 

Caracteristicile și beneficiile fructului lucuma

Ai auzit vreodată de lucuma? Articolul de astăzi este despre acest fruct exotic, care are un conținut ridicat de micronutrienți esențiali.
Caracteristicile și beneficiile fructului lucuma
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poate că nu ai auzit niciodată de lucuma (este un fruct). Lucuma provine dintr-un copac care crește în ținuturile peruviene. De fapt, este un fruct destul de popular, pe care oamenii îl folosesc pentru a face tot felul de deserturi. Acest lucru se datorează aromei sale rafinate. Citește mai departe pentru a descoperi caracteristicile și beneficiile fructului lucuma!

Asemănarea lucumei cu fructul de avocado este izbitoare. De fapt, ambele fructe au coaja verde și un sâmbure mare în interior. Însă lucuma este un fruct cărnos cu o culoare galben-portocalie la interior. Acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, pe care le vom detalia în rândurile de mai jos.

Originea și utilizările fructului lucuma

Lucuma, așa cum am menționat mai sus, provine dintr-un copac: Pouteria lucumo. Principalele sale caracteristici sunt dimensiunile mari și culoarea deschisă a lemnului.

Arborele este originar din văile andine și se dezvoltă în climă temperată. De asemenea, nu necesită o udare constantă sau excesivă cu apă și, din acest motiv, se adaptează bine la secetă.

Oamenii culeg lucuma din copaci și o consumă perfect coaptă. Pentru a garanta conservarea corectă, o învelesc în materiale de protecție imediat după ce o culeg. Aroma sa este dulce și similară cu siropul de arțar. Din acest motiv, oamenii folosesc lucuma în produsele de patiserie.

Beneficiile fructului lucuma consumat ca suc
Lucuma este utilizată în preparatele dulci, deoarece dulceața este una dintre calitățile sale principale.

Beneficiile fructului lucuma

Acest fruct are un conținut ridicat de fier, betacaroten și niacină. Consumul său regulat înseamnă multe beneficii pentru sănătate asociate consumului acestor substanțe nutritive.

În ciuda faptului că fierul pe care îl conține este de origine vegetală și, prin urmare, are o rată de asimilare mai mică, s-a demonstrat faptul că aportul de lucuma reduce riscul de a dezvolta patologii precum anemia. De regulă, oamenii trebuie să consume fierul alături de o doză de vitamina C pentru a spori absorbția acestuia.

De asemenea, trebuie să evidențiem prezența betacarotenilor în lucuma. Acești nutrienți sunt forme active de vitamina A. În plus, această vitamină reduce riscul de a dezvolta anumite boli complexe, cum ar fi cele care apar la nivel hepatic (conform cercetărilor publicate în revista Nutrition and Health).

În mod similar, trebuie să menționăm și conținutul de niacină al fructului lucuma. Literatura științifică susține faptul că această substanță are efecte benefice în prevenirea dislipidemiei atunci când este administrată în doze adecvate. Este o vitamină solubilă în apă, așadar trebuie să o consumi zilnic.

Pe scurt, includerea fructului lucuma în mod regulat în dietă poate:

  • Preveni anemia cu deficit de fier
  • Îmbunătăți funcția ficatului
  • Reduce riscul apariției dislipidemiei

Cum să consumi lucuma?

În multe țări, este greu să găsești lucuma, deoarece fructul se vinde, de obicei, doar în anumite state din America de Sud. Cu toate acestea, dacă poți obține acest fruct, nu te sfătuim să consumi pulpa crudă. Este mai bine să o gătești puțin pentru a te bucura de calitățile sale organoleptice.

În plus, pulpa de lucuma are un conținut ridicat de amidon, așadar o poți adăuga în shake-uri și sosuri dulci. De obicei, majoritatea preparatelor care conțin lucuma sunt dulci, deși există și alimente sărate pe bază de acest fruct.

Fructul lucuma
Acest fruct este greu de găsit în afara Americii de Sud, deoarece crește în Peru.

Beneficiile fructului lucuma: un fruct dulce și rar

După cum am menționat mai sus, lucuma este un fruct din America de Sud, care crește în anumite condiții climatologice. Oamenii consumă lucuma atunci când este bine coaptă și ușor de prelucrat. Mai rar, anumiți oameni consumă fructul crud.

Aportul regulat de lucuma oferă multe beneficii pentru sănătate, deoarece fructul conține micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. De fapt, lucuma poate îmbunătăți funcția ficatului.

Ca întotdeauna, utilizează lucuma cu moderație, deoarece aceasta are un conținut ridicat de zahăr. Așadar, cel mai bine este să începi să o consumi în contextul unei diete bine echilibrate.

Pulpa acestui fruct este o opțiune sănătoasă pentru a înlocui zaharurile rafinate din deserturi. Lucuma va oferi textură și o aromă intensă și dulce, asemănătoare cu cea a siropului de arțar. Adaugă lucuma în supe cremă, înghețate, prăjituri și chiar shake-uri. Se potrivește excelent cu cacao amară și cu alte tipuri de ingrediente tipice rețetelor de patiserie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitamin A, and risk of liver cancer. Nutr Health, 2018. 24 (2): 121-131.
  • Kahsyap ML., Ganji S:, Nakra NK., Kamanna VS., Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? J Clin Lipidol, 2019. 13 (6): 873-879.
  • Rojo, Leonel E., et al. “Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” Journal of cosmetic dermatology 9.3 (2010): 185-195.
  • García Ríos, Diego Héctor. “Caracterización de algunos metabolitos primarios y secundarios en dos variedades comerciales de lúcuma (Pouteria lucuma).” (2016).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.