Logo image
Logo image

Caracteristicile și utilizările radioterapiei

4 minute
Radioterapia este acum mai precisă și are mai puține consecințe negative decât atunci când medicii au început să o folosească pentru prima dată. Acest tratament caută să distrugă celulele canceroase prin aplicarea de radiații intense asupra acestora.
Caracteristicile și utilizările radioterapiei
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Radioterapia este un tratament al cancerului bazat pe utilizarea radiațiilor ionizante sub formă de raze gamma, protoni sau particule alfa. Această tehnică folosește frecvență ridicată pentru a distruge celulele canceroase. În acest articol, vom discuta despre caracteristicile și utilizările radioterapiei.

Institutul Național al Cancerului definește radioterapia ca tratament ce utilizează doze mari de radiații pentru a distruge și a micșora tumorile. Este o procedură locală, deoarece obiectivul este de a distruge celulele canceroase oriunde ar fi acestea.

Acest tratament există de un secol. Multe progrese în fizică, oncologie și IT au îmbunătățit considerabil această terapie. Ele se reflectă într-o îmbunătățire tehnologică a echipamentelor atunci când vine vorba de calitate și precizie.

Caracteristicile și utilizările radioterapiei

Radioterapia constă în utilizarea energiei intense pentru a deteriora ADN-ul celulelor canceroase, producând mici daune în interior. Astfel, celulele canceroase nu se mai pot diviza.

Această tehnică este eficientă, deoarece vizează direct celulele canceroase. Aceste celule se reproduc mai repede decât cele normale și nu pot repara daunele cauzate de radiații atunci când radioterapia este folosită în mod eficient. Cu toată că și celulele normale din apropiere suferă în urma radioterapiei, acestea se pot vindeca între ședințe.

Acest proces durează zile sau săptămâni, deoarece moartea celulară nu apare după o singură utilizare a radioterapiei. Dacă nu mai există o capacitate de reproducere a celulelor canceroase, organismul poate scăpa de ele în mod natural. Astfel, celulele canceroase se descompun și corpul le elimină.

Descoperă mai mult:

Ce este ganglionul limfatic santinelă?

Some figure
Scopul radioterapiei este de a distruge celulele canceroase.

Cine aplică acest tratament?

Mai mulți profesioniști din domeniul medical sunt implicați în tratamentul cu radioterapie. De obicei, personalul include:

  • Oncolog cu specializare în radiologie. Acesta este medicul însărcinat cu supravegherea tuturor tratamentelor cu radiații pentru cancer, deoarece este instruit să le administreze corect.
  • Radiofizician. Acesta este un fizician specializat în radiații. Rolul său este de a se asigura că echipamentele care emit razele funcționează corect și furnizează o doză adecvată de radiații.
  • Tehnician dosimetrist. Această persoană ajută medicul și radiofizicianul cu planificarea tratamentului.
  • Tehnician radio. Aceasta este persoana care se ocupă de operarea echipamentului de radiații și care oferă instrucțiuni pacientului.
  • Asistent radioterapeut. Această persoană are o pregătire specială în radioterapie și poate asista pacientul.

Tratamentul variază în funcție de tipul de radioterapie. Cele mai utilizate tipuri de radioterapie sunt:

  • Interne, dacă sursa de radiație se află în interiorul corpului
  • Externe, atunci când razele sunt direcționate din exteriorul corpului spre tumoare
  • Sistemice, dacă implică utilizarea medicamentelor radioactive

Efectele secundare ale radioterapiei

Radioterapia poate deteriora și celule sănătoase din apropierea celulelor canceroase. Poate duce la reacții adverse, în ciuda capacității celulelor de a se recupera. Aceste efecte variază de la persoană la persoană, dar cele mai frecvente sunt:

  • Probleme ale pielii, cum ar fi uscăciunea, mâncărimea sau exfolierea, precum și formarea de vezicule (acestea tind să dispară după câteva săptămâni).
  • Senzație de oboseală constantă.

Efectele secundare depind de locația în care radiațiile sunt aplicate:

  • Cap și gât: Radioterapia poate provoca uscăciune și răni la nivelul cavității bucale și al gingiilor. De asemenea, provoacă dificultăți la înghițire, maxilar rigid, greață, carii sau un tip de inflamație numit limfedem.
  • Piept: Poate provoca dificultăți de respirație sau de înghițire, dureri de sân sau mamelon, umeri rigizi, tuse, febră și dureri în piept. Aceste efecte sunt denumite și pneumonită la radiații sau fibroză la radiații.
  • Stomac și abdomen: Radioterapia poate duce la greață și vărsături sau diaree.
  • Bazin: Poate duce la diaree, sângerări rectale, incontinență, iritații ale vezicii urinare, disfuncție erectilă și număr mai mic de spermatozoizi în cazul bărbaților; la femei, apar modificări menstruale și simptome precoce ale menopauzei.

Citește mai mult:

Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer

Some figure
Efectele adverse sunt frecvente atunci când celulele normale sunt radiate.

Caracteristicile și utilizările radioterapiei: recomandări generale

Înainte de a începe radioterapia, întreabă medicul cum va efectua procedura și care sunt posibilele efecte secundare. Probabil că îți va recomanda o dietă specială care să te ajute să faci față disconfortului, cum ar fi greața sau probleme cu alimentația.

Corpul arde multă energie încercând să se vindece în timpul tratamentului. Așadar, dietele bogate în proteine și calorii sunt recomandate pentru menținerea greutății adecvate a pacientului. După cum poți vedea, un plan nutrițional bine echilibrat îl va ajuta pe acesta să facă față epuizării.

Pielea trebuie să primească o atenție specială, deoarece este primul organ afectat de radiații. Utilizarea loțiunilor și a altor produse dermatologice nu este recomandată fără a consulta mai întâi medicul curant. Îți recomandăm să porți articole de îmbrăcăminte largi, fără elastice care pot freca zona care va absorbi radiația pentru a preveni rănile sau descuamarea pielea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sánchez, N. C. (2013). Conociendo y comprendiendo la célula cancerosa: Fisiopatología del cáncer. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(4), 553-562.
  • Bayo, N. (2001). Reacción celular ante la radiación. Radiobiología, 1(1), 9-11.
  • Guinot, J. L. (2004). Entre el miedo y la esperanza: la experiencia de afrontar un cáncer. Anaya-Spain.
  • Nejaim, Yuri, et al. “Racionalización de la dosis de radiación.” Revista estomatologica herediana 25.3 (2015): 238-245.
  • Torrecilla, José López, and Ernesto Bataller Alonso. “Situación de la braquiterapia en España. Análisis de complejidad y tiempos de preparación y tratamiento.” Revista de Oncología 3.2 (2001): 91-99.
  • Expósito, José, et al. “Variabilidad en los tratamientos con radioterapia externa. Estudio de los hospitales públicos de Andalucía.” Var Práct Méd Sist Nac Salud 3.2 (2009): 236-240.
  • García López, Andrea. “Radioisótopos de iodo con aplicaciones biomédicas.” (2017).
  • Villarín, Alfredo J. Lucendo, Laura Polo Araujo, and Jesús Noci Belda. “Cuidados de enfermería en el paciente con cáncer de cabeza y cuello tratado con radioterapia.” Enfermería Clínica 15.3 (2005): 175-179.
  • Heredia, Gilda Lucia Garcia, et al. “Manifestaciones bucales por radioterapia en pacientes geriátricos con cáncer de cabeza y cuello.” Revista Cubana de Estomatología 54.4 (2017): 1-11.
  • Montero, A., et al. “Control de síntomas crónicos: Efectos secundarios del tratamiento con Radioterapia y Quimioterapia.” Oncología (Barcelona) 28.3 (2005): 41-50.
  • Kelsey, Thomas, Raúl de Diego Burillo, and Justo Callejo Olmos. “Radioterapia y gonadotoxicidad femenina.” Preservación de la fertilidad en la paciente oncológica (2009): 43.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.