Caracteristicile terapiei hormonale
Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez
Este important să vorbim despre cancer pentru a pune în lumină terapia hormonală. Acest tip de boală cuprinde un grup de afecțiuni complexe. Astfel, fiecare tip de cancer are propriile sale trăsături, evoluție și tratament. Care sunt caracteristicile terapiei hormonale?
În funcție de tip, celulele canceroase vor răspunde diferit la stimulii hormonali produși de organism. Acești hormoni stimulează dezvoltarea cancerului. Celulele maligne proliferează. Din acest motiv, este necesar să blocăm stimularea celulelor canceroase folosind tratamente precum terapia hormonală.
Ce este terapia hormonală?
Acesta este un tip de tratament sistemic al cancerului. Tratamentele sistemice sunt cele care trec prin fluxul sanguin la administrare. Acestea ajung la toate celulele din corp, nu doar la celulele canceroase.
Principala caracteristică a terapiei hormonale este faptul că încetinește sau blochează acțiunea anumitor hormoni, încetinind sau oprind creșterea și divizarea celulelor maligne.
Caracteristicile și utilizările terapiei hormonale
Persoanele cu cancer sunt supuse multor teste pentru a determina tipul de maladie. O persoană diagnosticată cu orice tip de cancer care are receptori hormonali pozitivi este un candidat bun pentru terapia hormonală. Cele mai frecvente cancere cu receptori hormonali pozitivi sunt cancerul de sân și de prostată.
Terapia hormonală și cancerul de sân
Când vorbim în mod specific despre cancerul de sân cu receptor hormonal pozitiv, vorbim despre un tip de maladie care răspunde la stimularea unui hormon numit estrogen.
Cancerul de sân pozitiv la receptorul hormonului estrogen reprezintă 80% din cazurile de cancer mamar din lume.
Estrogenul este un hormon produs în mod natural de ovarele feminine, glanda suprarenală și țesutul gras. Acest hormon este responsabil de dezvoltarea caracteristicilor fizice secundare ale femeii și debutul perioadei menstruale.
Terapia hormonală în cancerul de sân urmărește să scadă dimensiunea unei tumori, reducând riscul apariției cancerului după vindecare și contribuind la reducerea ratei de dezvoltare a cancerului mamar în stadiu avansat.
Medicamentele utilizate în terapia hormonală pentru cancerul de sân funcționează prin următoarele mecanisme:
- În primul rând, scăderea cantității de estrogen din organism
- În al doilea rând, blocarea acțiunii estrogenului asupra celulelor
Acest tratament este cunoscut și sub numele de terapie anti-estrogen, deoarece scopul terapiei hormonale în cancerul de sân este de a acționa asupra estrogenilor.
Vezi și:
Terapia hormonală și cancerul de prostată
Cancerul de prostată răspunde la stimularea altor hormoni – androgenii. Mai mult, acești hormoni, precum estrogenul la femei, joacă un rol important în dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare ale bărbatului.
Spre deosebire de cancerul de sân, determinarea receptorilor hormonali de suprafață nu este necesară pentru cancerul de prostată. Prin urmare, majoritatea tumorilor de prostată au receptori ai hormonilor androgeni.
Terapia hormonală în cancerul de prostată are ca scop reducerea producției de testosteron. Acest lucru se întâmplă fie prin castrare chimică sau chirurgicală, fie prin blocarea receptorilor androgeni ai celulelor tumorale.
Efectele secundare ale terapiei hormonale
În general, persoanele care sunt supuse terapiei hormonale pot prezenta reacții adverse legate de scăderea sau lipsa unui anumit hormon. De exemplu, femeile cu cancer mamar care primesc terapie hormonală se pot aștepta la:
- Bufeuri
- Transpirație nocturnă
- Uscăciune vaginală
- Scăderea dorinței sexuale
- Modificări ale dispoziției
- Osteoporoză
În mod similar, bărbații ar putea experimenta:
- Scăderea dorinței sexuale
- Impotență sexuală
- Osteoporoză
- Scăderea masei musculare și lipsa forței fizice
- Creșterea colesterolului din sânge
- Diabet
- Creștere în greutate
- Stare de spirit schimbătoare
- Oboseală
- Ginecomastie (creșterea sânilor)
Vezi și:
Concluzie: caracteristicile terapiei hormonale
În cele din urmă, este important să ne amintim că terapia hormonală este o opțiune terapeutică frecvent utilizată împotriva cancerului de sân și de prostată. Acestea sunt forme ale bolii caracterizate prin receptori hormonali pozitivi. Medicul sau oncologul trebuie să evalueze avantajele și dezavantajele terapiei hormonale în cazul fiecărui pacient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- David, C., & Boinet, T. (2019). Hormone therapy for prostate cancer. Actualites Pharmaceutiques. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2018.12.003
- Uramoto, H., Kagami, S., Iwashige, A., & Tsukada, J. (2006). Hormone therapy for breast cancer. Journal of UOEH. https://doi.org/10.7888/juoeh.28.287
- Chlebowski, R. T. (2009). Menopausal Hormone Therapy, Hormone Receptor Status, and Lung Cancer in Women. Seminars in Oncology. https://doi.org/10.1053/j.seminoncol.2009.10.008
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.