6 obiceiuri care previn cancerul - Doza de Sănătate
 

6 obiceiuri care previn cancerul

O dietă echilibrată este unul dintre pilonii de bază ai unei vieți sănătoase. De asemenea, este secretul pentru prevenirea cancerului. Hrana sănătoasă contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
6 obiceiuri care previn cancerul
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Experții estimează faptul că un stil de viață sănătos ar putea preveni jumătate din tipurile de cancer. În acest articol, îți vom arăta o listă de obiceiuri sănătoase care previn cancerul, conform datelor științifice disponibile în prezent.

Reține aceste obiceiuri și pune-le în practică pentru a-ți îmbunătăți viața și a-ți proteja sănătatea!

Ce ar trebui să știm despre cancer?

Celule canceroase
Cancerul este o boală multifactorială, care depinde de genetică, precum și de factorii de mediu.

Una dintre cele mai abordate boli în prezent este cancerul. Acest lucru este de înțeles, deoarece, potrivit estimărilor Societății Spaniole de Oncologie Medicală (SEOM), peste 200.000 de cazuri de cancer sunt diagnosticate anual în această țară. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că, în 2020, aproximativ 250.000 de persoane vor suferi de cancer doar în Spania.

Este important să înțelegem faptul că apariția unor celule maligne în organism este inevitabilă. Cu toate acestea, ele nu devin cancer dacă organismul este echilibrat și nu este stimulat cu „declanșatoare” care încurajează instalarea bolii.

Prin urmare, acționarea asupra celulelor potențial tumorale și asupra celor care le înconjoară, care alcătuiesc microambientul tumoral, este fundamentală. Trebuie să înțelegem și să evităm factorii care pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Potrivit cercetătorilor de la Anderson Cancer Center din Houston, factorii genetici sunt responsabili de 5-10% din tipurile de cancer. Cauzele legate de mediu reprezintă aproximativ 90% din cazuri. Prin urmare, putem concluziona faptul că practicarea unor obiceiuri sănătoase poate preveni o parte semnificativă a cancerelor.

6 obiceiuri care previn cancerul

Când vorbim despre un stil de viață sănătos, dieta este de o importanță vitală. La fel și sportul și menținerea stresului sub control. Să aruncăm o privire asupra câtorva sfaturi de top!

1. Menține-ți o greutate corporală sănătoasă

Fată care are obiceiuri care previn cancerul
Obiceiurile alimentare proaste au fost legate de boli precum obezitatea sau hipertensiunea, care pot contribui la apariția cancerului.

Menține-ți o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții, deoarece excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de cancer și recidivă. Experții vorbesc despre inflamația sistemică de grad scăzut, caracterizată prin niveluri de citokine inflamatorii crescute.

Deoarece produce o alterare a sistemului imunitar, experții au legat această afecțiune de dezvoltarea bolilor maligne.

2. Alege o alimentație sănătoasă

O dietă echilibrată este un pilon de bază al unei vieți sănătoase. Este și secretul pentru prevenirea cancerului. A fi bine hrănit menține buna funcționare a sistemului imunitar.

Studiile privind efectele pozitive ale consumului de legume și fructe susțin că acestea sunt importante în lupta împotriva cancerului. De ce? Consumul de legume și fructe furnizează substanțe nutritive care ajută la repararea celulelor deteriorate. Prin urmare, ar trebui să consumi cel puțin cinci porții pe zi. De asemenea, ar trebui să eviți cantitățile excesive de carne roșie și alimente procesate. Aceste sugestii provin de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului.

3. Nu fuma

Unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătate este fumatul. Provoacă mai multe boli, inclusiv cancer. OMS estimează faptul că 22% din decesele provocate de cancer își au originea în acest obicei nociv. Nu este ușor să renunți la fumat, dar este o alegere înțeleaptă.

Fumatul face mult mai mult decât să cauzeze decese. Provoacă atacuri de cord, probleme cardiovasculare, oboseală cronică și multe alte afecțiuni nocive.

4. Fă sport pentru prevenirea cancerului

Femeie care are obiceiuri care previn cancerul
Exercițiile fizice oferă beneficii mari organismului. Printre acestea, prevenirea cancerului se remarcă datorită efectului său asupra sistemului imunitar.

Sportul este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pe care le putem încorpora în rutina zilnică. Sănătatea cardiovasculară se îmbunătățește și ardem excesul de calorii. Mai mult, exercițiile fizice ajută și la prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului. Efectuarea a 3 până la 5 ședințe pe săptămână (30-60 de minute) este ideală pentru a observa beneficiile pentru sănătate și prevenirea cancerului.

5. Acționează pentru prevenirea proliferării celulelor tumorale

Putem crea condiții pentru ca celulele tumorale să nu se înmulțească. Un exemplu este includerea în dietă a substanțelor care ajută la repararea celulară. De exemplu, există antioxidanți.

Mai multe legume au un efect inhibitor asupra creșterii celulelor maligne: de exemplu, legume crucifere (soiuri de varză, broccoli, kale, etc.), alte legume cu frunze verzi și usturoi. Efectul benefic se datorează polifenolilor pe care îi conțin aceste plante.

Fructele și legumele bogate în caroten, cum ar fi morcovii, cartofii dulci, roșiile, kaki și caisele conțin provitamina A. În unele cazuri, conțin și licopen. Ambele substanțe inhibă divizarea celulelor canceroase.

6. Practică o tehnică de relaxare

Efortul de a menține stresul la distanță este esențial. Printre factorii de mediu, există factorii psiho-emoționali. Din cauza gestionării slabe a stresului, acesta poate declanșa procese cancerigene.

Prin urmare, este foarte important să practici tehnici de relaxare care ajută la gestionarea stresului. De exemplu, meditația, sportul sau contactul sporit cu natura sunt foarte utile.

Importanța acestor obiceiuri care previn cancerul

Unii factori sunt imposibil de controlat. De exemplu, există și factori genetici și de mediu. Cu toate acestea, există obiceiuri pe care le poți adopta pentru a ajuta la prevenirea cancerului.

Sperăm că aceste informații îți sunt de folos. Respectarea acestor obiceiuri, consultarea medicului în mod regulat și o viață sănătoasă la modul general te pot ajuta să previi cancerul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Gallbladder Cancer. 2015. Available at http://www.wcrf.org/sites/default/files/Gallbladder-Cancer-2015-Report.pdf
  • Teras LR, Kitahara CM, Birmann BM, et al. Body size and multiple myeloma mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. British Journal of Haematology 2014; 166(5):667-676.
  • Goodwin PJ. Obesity and breast cancer outcomes: How much evidence is needed to change practice? Journal of Clinical Oncology 2016; 34(7):646-648. Epub 2015 Dec 28. doi: 10.1200/JCO.2015.64.7503.
  • Chen Y, Wang X, Wang J, Yan Z, Luo J. Excess body weight and the risk of primary liver cancer: an updated meta-analysis of prospective studies. European Journal of Cancer2012; 48(14):2137-2145.
  • Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: A review. Journal of the American Dietetic Association. 1996.
  • Red meat (beef, pork, lamb). (). Retrieved from https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/red-meat-beef-pork-lamb/
  • Tabaco. Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.