Care este diferența dintre dentist și ortodont?
 

Care este diferența dintre dentist și ortodont?

Cunoașterea diferenței dintre un dentist și un ortodont vă va permite să știți care dintre acești profesioniști vă va ajuta cel mai bine în funcție de problema avută.
Care este diferența dintre dentist și ortodont?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

În cavitatea bucală, pot apărea diverse situații patologice care trebuie abordate de către profesioniști instruiți. A înțelege diferența dintre un dentist și un ortodont vă ajută să decideți unde să mergeți.

Ambii profesioniști sunt specializați în sănătatea orală. În plus, lucrează în cabinetele stomatologice și își doresc ca pacienții lor să aibă un zâmbet frumos și sănătos.

Cu toate acestea, dentiștii abordează probleme generale, în timp ce specialiștii în ortodonție au puterea de a diagnostica și trata dinții nealiniați.

Care este diferența dintre dentist și ortodont?

Ce face un dentist?

Medicii stomatologi sunt profesioniști care se ocupă de îngrijirea generală a gurii. Ajută la rezolvarea problemelor comune, atât ale dinților, cât și ale gingiilor, ale limbii și ale altor structuri bucale. De asemenea, ei pot sfătui oamenii cu privire la obiceiurile sănătoase care promovează sănătatea orală.

Când vine vorba de obținerea diplomei, în funcție de țară, pot avea o diplomă în stomatologie. Ei pot câștiga, de asemenea, o diplomă de pre-stomatologie sau pre-med, culminând ulterior cu obținerea diplomei finale. Acest lucru înseamnă între 5 și 6 ani de studii universitare.

După cum am spus, dentiștii sunt responsabili de îngrijirea orală generală a pacienților. În cazul în care apar situații complicate care necesită o abordare mai specifică, pacientul este direcționat către specialistului corespunzător.

Medic dentist cu un pacient
Medicul dentist este un „medic generalist” pentru îngrijirea bucală, în timp ce medicul ortodont este un specialist.

Practici efectuate de medicul stomatolog

Stomatologii examinează întreaga cavitate bucală pentru a detecta și rezolva situațiile patologice care apar. În plus, ei sunt responsabili cu ghidarea îngrijirii necesare pentru a menține gura sănătoasă.

În continuare, amintim practicile uzuale pe care medicul stomatolog le efectuează în cadrul consultației:

  • Examinează dinții, gingiile, limba, buzele, palatul, podeaua gurii și obrajii pentru a descoperi orice problemă.
  • Face și interpretează radiografii dentare pentru a ajunge la diagnostice precise.
  • Promovează sănătatea orală. Oferă sfaturi cu privire la îngrijirea gurii, igiena bucală, utilizarea produselor specifice pentru fiecare caz și alimentația adecvată.
  • Face curățări profesionale pentru a îndepărta petele și tartrul de pe dinți.
  • Efectuează tratamente parodontale pentru a trata gingivita și parodontoza.
  • Repară dinții crăpați, fracturați sau cariați prin obturații, incrustații, fațete sau coroane.
  • Efectuează tratamente de canal pentru a rezolva problemele legate de inflamație sau infecții la nivelul pulpei.
  • Extrage dinții care nu mai pot rămâne în gură.
  • Prescrie tratamente și medicamente pentru a trata afecțiunile gurii, cum ar fi durerea și infecțiile.
  • Albește dinții.
  • Repară dinții pacientului prin instalarea de coroane, fațete, punți, implanturi sau proteze dentare.
  • Monitorizează creșterea și dezvoltarea dinților copiilor.
  • Efectuează intervenții chirurgicale orale simple.

Ce face un ortodont?

Ortodonții sunt profesioniști responsabili de sănătatea orală; cu toate acestea, s-au specializat în alinierea dinților și a maxilarelor. Prin urmare, nu există nicio diferență între un stomatolog și un ortodont când vine vorba de diagnosticarea și tratarea celor mai frecvente boli ale gurii.

Pur și simplu, specialistul în ortodonție își concentrează munca pe armonia dinților. Pentru a face acest lucru, după obținerea titlului de medic dentist, finalizează un curs postuniversitar care durează în jur de 3 ani. Acesta include pregătirea teoretică și practicile profesionale în domeniu.

Creșterea facială și dezvoltarea maxilarelor este unul dintre domeniile în care acești specialiști se remarcă cel mai mult. Ei pot determina necesitatea intervenției timpurii pentru a preveni probleme mai complicate legate de mușcătură în viitor.

Acești profesioniști sunt responsabili de îmbunătățirea mușcăturii și corectarea alinierii dinților prin plasarea aparatelor și dispozitivelor corective. Tratamentele pe care le oferă sunt variate și includ următoarele opțiuni:

  • Dispozitive de corecție la copii
  • Măști extraorale
  • Console și arcade din diferite materiale
  • Aparate dentare transparent
  • Opritoare

Practici efectuate de medicul ortodont

O mușcătură greșită interferează cu funcțiile gurii. Astfel, pacientul are probleme la mestecat, vorbit, igienizarea gurii și zâmbetul natural. În plus, dinții prost localizați predispun la alte afecțiuni precum cariile, uzura dentară și bolile gingiilor.

Prin urmare, obiectivul principal al specialiștilor ortodonții este realizarea unei mușcături echilibrate. Acestea sunt câteva dintre practicile pe care medicul ortodont le efectuează în cabinetul său:

  • Monitorizează creșterea facială la copii. Evaluează creșterea și relația dintre maxilare și modul de a mușca. Folosesc examene clinice și studii pe modele, radiografii și fotografii.
  • Detectează și rezolvă obiceiurile orale disfuncționale. Suptul degetelor, onicofagia, deglutiția atipică, respirația bucală, de exemplu, interferează cu creșterea maxilarelor și poziționarea corectă a dinților.
  • Diagnostichează și tratează malocluziile. Dinți deplasați, aglomerați sau distanțați. De asemenea, fălci nealiniate, mușcături deschise, încrucișări și supramușcături.
  • Creează planuri de tratament cu aparate dentare, aparate ortodontice, arcade și dispozitive de reținere. De asemenea, urmărește evoluția cazului.
  • Efectuează intervenții chirurgicale pentru a îndrepta dinții.
  • Face parte din echipa de chirurgie ortognatică ce urmărește să armonizeze dimensiunea maxilarelor și să readucă ocluzia corespunzătoare.
Aparat dentar pus pe un mulaj
Medicul ortodont lucrează cu aparate pentru a corecta alinierea dinților și a mușcăturii.

Ar trebui să mergeți la un ortodont sau la un dentist?

Pentru a răspunde la această întrebare, este bine să ne gândim la dentist ca la un medic generalist și la ortodont ca la un specialist. În acest fel, vom ști când și unde să mergem.

Medicul dentist poate diagnostica și trata carii, repara sau extrage dinții și face curăța cavitatea bucală. De asemenea, poate rezolva durerile de dinți, infecțiile bucale și poate trata bolile gingiilor și problemele țesuturilor moi din gură.

Dacă este necesară rezolvarea unei probleme de malocluzie sau a unui dinte nealiniat, medicul ortodont este cel mai potrivit profesionist pentru a efectua lucrarea. Se poate chiar ca medicul stomatolog să fie cel care face trimiterea corespunzătoare la specialist.

În cazul copiilor, se recomandă ca aceștia să viziteze un stomatolog înainte de primul an de viață. Apoi, trebuie să continue cu vizite regulate la fiecare 6 luni. Dacă este un stomatolog pediatru, care este medicul stomatolog specializat în îngrijirea copiilor, este mult mai bine.

De asemenea, este recomandat ca toți copiii să fie evaluați de un ortodont înainte de vârsta de 7 ani. Acest lucru permite evaluarea creșterii maxilarelor și a erupției dentare pentru a determina dacă este necesară utilizarea dispozitivelor ortopedice.

În cazul pacienților adulți, pot exista mai multe motive pentru a merge la ortodont. Dacă aveți probleme cu mușcătura sau nu sunteți mulțumiți de alinierea dinților, mergeți la ortodont pentru a discuta posibilele soluții.

Diferența dintre dentist și ortodont: profesionişti dedicaţi sănătății orale

Acum cunoașteți diferența dintre un medic dentist și un ortodont. Ambii sunt profesioniști pregătiți să aibă grijă de sănătatea orală.

Cu toate acestea, stomatologii sunt instruiți să detecteze problemele generale și, dacă este necesar, să vă îndrume la un specialist. Deși tratamentele și opțiunile terapeutice folosite de fiecare profesionist diferă, toate au același scop: un zâmbet sănătos și frumos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gutiérrez-Villaseñor, J., Gutiérrez-Rojo, J. F., & García-Bertrand, I. A. (2020). Motivos de los pacientes para realizarse tratamiento de ortodoncia. Revista Tamé6(18), 661-663.
  • Pérez, Y. G., & Concepción, O. L. V. (2022). Estética y patrones craneofaciales en la Ortodoncia. Medicentro Electrónica26(1), 151-160.
  • Poggi, I. (2018). CRECIMIENTO Y DESARROLLO DENTO MAXILO FACIAL EN PRIMERA INFANCIA. REVISTA URUGUAYA DE ORTOPEDIA Y ORTODONCIA1(1), 75-113.
  • SALINAS AGUIRRE, M. D. (2018). ORTODONCIA Y ORTOPEDIA DENTOMAXILO FACIAL.
  • MORALES VILLARROEL, F. E. (2020). PLAN GLOBAL DE ASIGNATURA ORTODONCIA I.
  • Rivas Pérez, G., Álvarez Mora, I., Mora Pérez, C. D. L. C., Morera Pérez, A., & Pausa González, O. J. (2020). Avances científico-técnicos en ortodoncia y su impacto social. Conrado16(72), 39-48.
  • Beltrán, R. J. (2013). Historia y Filosofía de la Odontología. Revista Estomatológica Herediana23(3), 167-167.
  • Díaz Cárdenas, S., Tirado Amador, L. R., & Madera Anaya, M. V. (2013). La Salud Familiar al servicio de la Odontología. Revista clínica de medicina de familia6(1), 61-62.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.