Care este diferența dintre dietetician și nutriționist?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
În ultimii ani, industria nutriției s-a dezvoltat masiv. Creșterea supraponderalității la nivel de populație și îngrijorarea mai mare pentru sănătate înseamnă că există tot mai mulți profesioniști al căror obiectiv este îmbunătățirea dietei oamenilor. Care este diferența dintre dietetician și nutriționist?
Un dietetician și un nutriționist nu sunt același lucru. Gradul de formare variază, la fel și înclinația pentru tratarea anumitor pacienți. Pentru a înțelege diferențele, vă vom explica totul în detaliu.
Care este diferența dintre dietetician și nutriționist?
Ce este un dietetician?
Dieteticianul este un profesionist care nu este considerat parte din domeniul sănătății și care a studiat doar un modul de formare în dietetică. Are capacitatea și autorizația de a pregăti meniuri pentru persoane fără patologii, care urmăresc să îmbunătățească un aspect al vieții sau sănătății lor.
Din acest motiv, un dietetician vă poate ajuta să creați un plan de slăbire, să concepeți un regim suplimentar pentru a crește performanța atletică sau să creați o strategie de înfrumusețare.
Această clasă de profesioniști nu are suficiente cunoștințe fiziologice, fiziopatologice sau dietetice pentru a se ocupa de tratamentul bolilor prin nutriție. Din acest motiv, nu poate dezvolta diete sau strategii nutriționale pentru a atenua simptomele. De asemenea, dieteticienii nu sunt instruiți să se ocupe de nutriția enterală sau să lucreze în spitale.
Trebuie avut în vedere faptul că, prin dietă, este posibilă prevenirea și tratarea unui număr mare de patologii. De exemplu, s-a demonstrat că epilepsia insensibilă la medicamente poate fi abordată cu o dietă ketogenică.
Proiectarea acestor linii directoare este complicată, deoarece există multe variabile care intervin în proces. În plus, este necesar să se ia în considerare medicamentul pe care îl ia pacientul.
Vă recomandăm: Ritualuri de dimineață care stimulează metabolismul
Ce este un nutriționist?
Nutriționistul este un profesionist din domeniul sănătății care are o diplomă în nutriție umană și dietetică. Este instruit să pregătească meniuri și diete pentru persoanele cu și fără patologii. De asemenea, lucrează în domeniul nutriției sportive, poate activa în cadrul spitalului și se poate ocupa de nutriția enterală pentru pacienți.
În acest caz, cunoștințele privind funcționarea corpului uman sunt mult mai ample. Nutriționiștii au o viziune completă a fiziologiei corpului și cunosc originea și progresia multor patologii complexe și posibilele interacțiuni între medicamente și alimente.
În plus, pot fi specialiști în medicina pe bază de plante, deci cunosc proprietățile plantelor medicinale pentru tratamentul afecțiunilor. De exemplu, ciulinul de lapte este un produs de origine vegetală care previne și îmbunătățește multe leziuni și boli ale ficatului. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Phytoterapy Research.
Când să mergi la dietetician?
Dacă doriți să vă îmbunătățiți dieta și nu aveți nicio patologie, puteți merge la un dietetician pentru a vă pregăti un plan nutrițional. Prin intermediul unui meniu variat și echilibrat din punct de vedere energetic, veți putea obține o stare bună de sănătate.
Cu un consum mai mare de alimente proaspete în comparație cu cele ultraprocesate, o reducere a aportului de zaharuri simple și suprimarea prezenței băuturilor răcoritoare zaharoase și a alcoolului în dietei, se pot observa progrese mari.
Trebuie avut în vedere faptul că această ultimă substanță este toxică indiferent de doza consumată. Există dovezi ce arată că alcoolul este capabil să dăuneze corpului pe termen mediu.
Când să mergi la nutriționist?
Puteți vizita nutriționistul pentru a vă îmbunătăți dieta fără a avea vreo patologie. De asemenea, puteți obține performanțe sportive mai mari. Dar, mai presus de toate, trebuie să o faceți dacă ați fost diagnosticați cu o boală, deoarece prin dietă este posibil să îmbunătățiți tratamentul.
Prin schimbarea obiceiurilor, este posibil să renunțați la anumite medicamente pe termen mediu. Uneori, este necesară restructurarea dietei și îmbunătățirea stilului de viață pentru a experimenta o îmbunătățire notabilă a stării de sănătate.
De exemplu, practicarea zilnică a exercițiilor de forță, somnul bun și expunerea frecventă la soare pot produce rezultate foarte bune. Unele dintre aceste obiceiuri trebuie supravegheate de un profesionist.
Vă recomandăm: Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire
Unde puteți găsi un dietetician și un nutriționist?
Din păcate, în multe țări, dieteticianul și nutriționistul nu fac parte din sistemul național de sănătate. Din acest motiv, trebuie să alegeți o consultație privată.
Vestea bună este că tot mai mulți oameni activează în acest domeniu. Dacă până acum câțiva ani, era dificil să găsești un dietetician sau nutriționist în multe orașe, astăzi există specialiști peste tot.
În ambele cazuri, modul de lucru este similar. Se face o evaluare inițială, mai mult sau mai puțin exhaustivă, în funcție de pregătirea profesionistului. Apoi, se propune un tratament sau un meniu care se ajustează în timp.
Este suficient mersul la dietetician sau nutriționist?
Deși îmbunătățirea dietei este esențială, nu este singurul pilon. Un alt aspect determinant este practicarea activității fizice. Acest lucru poate implica ajutorul unui antrenor profesionist.
Uneori, va fi necesar să vizitați kinetoterapeutul, mai ales dacă există o anumită disfuncție mecanică sau structurală care împiedică mișcarea. Este important să depășiți aceste probleme.
Deși sportul este pozitiv, solicitarea corpului fără o condiție fizică prealabilă sau fără evaluarea funcționalității sale poate fi dăunătoare. Prin urmare, este recomandat să primiți ajutor profesional. Majoritatea rănilor suferite nu sunt grave, dar multe sunt prevenibile.
Mergeți la dietetician și nutriționist pentru a vă îmbunătăți sănătatea
Atât dieteticianul, cât și nutriționistul sunt doi profesioniști care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea. Deși este adevărat că există diferențe, obiectivul este o schimbare a obiceiurilor, ceea ce ajută la prevenirea patologiilor complexe.
Vă încurajăm să mergeți la o primă consultație la un dietetician sau nutriționist, în funcție de nevoile și situația particulară. Veți vedea ce înseamnă adaptarea alimentară, simțindu-vă din ce în ce mai bine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sampaio L. P. (2016). Ketogenic diet for epilepsy treatment. Arquivos de neuro-psiquiatria, 74(10), 842–848. https://doi.org/10.1590/0004-282X20160116
- Tajmohammadi, A., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). Silybum marianum (milk thistle) and its main constituent, silymarin, as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: A review. Phytotherapy research : PTR, 32(10), 1933–1949. https://doi.org/10.1002/ptr.6153
- Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences, 21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.