Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Sănătatea pielii are foarte mult de-a face cu hidratarea. De obicei, credem că numai pielea cu aspect uscat are nevoie de atenție, când de fapt orice piele necesită hidratare. Pe piață, există multe produse concepute în acest scop. Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?
Ambele produse au același efect, dar diferența o face compoziția. Ingredientele variază, ceea ce schimbă atât consistența, cât și funcțiile produsului. Ce vi se potrivește cel mai bine? Descoperiți mai jos!
Obiectivele cremelor hidratante și ale cremelor sigilante pentru piele
Pielea acționează ca un scut împotriva agenților patogeni. Ea ne protejează de procesele alergice și infecțioase, după cum relatează Catedra Internațională de Studii Avansate în Hidratare.
Aceeași entitate subliniază faptul că hidratarea adecvată favorizează sănătatea țesuturilor corpului și contribuie la elasticitatea, catifelarea și uniformizarea nuanței pielii.
Cremele hidratante și sigilante păstrează apa în piele și previn uscarea acesteia. Deshidratarea creează trei simptome enumerate de Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie:
- Opacitate
- Riduri
- Lipsa elasticității
Descoperiți: Pielea de sticlă: ce înseamnă această tendință de înfrumusețare?
Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?
Nu există nicio diferență majoră, dar modul de acțiune este distinct. Crema sigilantă reține apa în celulele pielii, iar crema hidratantă aduce un aport suplimentar de apă în țesuturi.
Dacă stratul cornos pierde apă ca urmare a refacerii epidermice accelerate sau deteriorării funcției de barieră, atunci pielea se usucă, așa cum subliniază jurnalul Offarm.
Umectanții sunt formule pe bază de uleiuri și esteri ocluzivi și emolienți, ideali pentru a înmuia pielea și a împiedica evaporarea apei. Uleiurile minerale și vegetale și vaselina se încadrează în această categorie.
Potrivit articolului Hidratarea pielii. Estetică și sănătate, umectanții sunt substanțe higroscopice, capabile să absoarbă apa din mediu. De asemenea, contracarează efectele razelor solare, ale vântului și ale frigului.
Compoziția cremelor hidratante include emolienți, agenți ocluzivi și agenți formatori de peliculă. De exemplu, glicerina, ureea și acidul hialuronic (HA) sunt emulsii apoase care creează o peliculă ce întârzie pierderea transepidermică de apă.
Aveți nevoie de o cremă hidratantă sau sigilantă pentru piele?
După cum recomandă Academia Americană de Dermatologie (AAD), atunci când alegeți hidratarea topică este esențial să cunoașteți proprietățile produsului și tipul de piele.
Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică (AsoColDerma) propune mersul la dermatolog pentru excluderea eventualelor patologii ale pielii și recomandarea ingredientelor potrivite în funcție de tipul pielii. Și AsoColDerma promovează aceeași abordare.
Piele uscată
Pentru pielea uscată, se recomandă aplicarea de seruri sau creme hidratante. Pentru corp, se recomandă creme dense sau balsamuri hidratante cu conținut ridicat de acid hialuronic și derivați naturali precum uleiurile de cocos, jojoba și nuci.
Revista Ars Pharmaceutica afirmă faptul că ingredientele vegetale sunt considerate sigure și tind să fie folosite ca materie primă în producția de produse cosmetice.
Piele grasă
Dacă doriți să hidratați pielea corpului fără a lăsa în urmă o peliculă grasă, sunt potrivite cremele ușoare, emulsiile și loțiunile. Tenul gras necesită geluri sau creme hidratante pe bază de apă.
Din cauza predispoziției la acnee, alegeți ingrediente precum propolisul, niacinamida și acidul salicilic.
Descoperiți: Îngrijirea tenului gras iarna
Piele sensibilă
În cazul pielii cu răni sau uscăciune severă, AsoColDerma sugerează unguentele. Dacă suferiți de descuamare, se recomandă utilizarea cremelor sau a loțiunilor cu uree și a cremelor hidratante dense, emoliente. Acestea sigilează suprafața pielii și nu permit pierderea apei.
În caz de psoriazis sau dermatită, pielea asimilează bine cremele sau balsamurile care nu provoacă mâncărimi.
O investigație publicată de revista AAD a demonstrat faptul că pielea sensibilă necesită produse de hidratare care ameliorează slăbiciunea stratului cornos. După testarea unei creme pentru piele sensibilă, realizată din glicerină și un complex hidroscopic de carbohidrați, studiul a concluzionat că semnele uscăciunii au fost ameliorate pe termen lung.
Pielea mixtă poate folosi loțiunile sau cremele hidratante apoase care se absorb rapid.
Cum se aplică o cremă hidratantă și o cremă sigilantă?
Pentru a optimiza hidratarea, aplicați creme dimineața și seara, de preferință după duș pentru a reține umiditatea. Hidratați pielea, apoi sigilați-o.
Puteți aplica un singur produs care îndeplinește ambele funcții. Nu folosiți produsul de corp pe față. Datorită delicateții tenului, pielea feței are nevoie de ingrediente speciale. Acum că știți diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă, ce veți alege pentru pielea voastră?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bravo Díaz L, González Minero FJ. Historia y actualidad de productos para la piel, cosméticos y fragancias. Especialmente los derivados de las plantas. Ars Pharmaceutica. Universidad de Granada. Vol. 58. Núm. 1. España; 2017. https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/5915
- Cardona R, Gil Castaño G. Emolientes: beneficios, elementos clave y aplicación clínica. Revista Alergia México. Vol.67. Núm. 2. México; 2021. https://revistaalergia.mx/ojs/index.php/ram/article/view/730
- Castro Ayarza J. Humectación de la piel. ¿Qué producto me conviene? Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Colombia; 2022. https://asocolderma.org.co/tips-del-dermatologo/tratamientos-para-la-piel/humectacion-de-la-piel-que-producto-me-conviene
- Codina A. Hidratación cutánea y sustancias hidratantes. Offarm. Vol. 20. Núm. 3. pp. 93-98. España; 2001. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-hidratacion-cutanea-sustancias-hidratantes-10022010
- Cómo elegir la crema hidratante adecuada para tu piel. Academia Americana de Dermatología. Estados Unidos; 2022. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/pick-moisturizer
- Hermanson K, Krisiak J, Torres M, Voegeli R. Mejora de la hidratación en pacientes con piel sensible usando un humectante que contiene carbohidratos sustancial. Revista de la Academia Americana de Dermatología. Vol. 79. Núm. 3. Suplemento 1. Estados Unidos; 2018. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)31465-8/fulltext
- Hidratación. Cátedra Internacional de Estudios Avanzados en Hidratación. España. https://cieah.ulpgc.es/es/hidratacion-humana/hidratacion
- Muñoz MJ. Hidratación cutánea. Estética y salud. Offarm. Vol. 27. Núm. 11. pp. 48-51. España; 2008. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-hidratacion-cutanea-estetica-salud-13130883
- Ortega R. Hidratación o nutrición: ¿qué es lo que tu piel necesita? Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2011. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/hidratacion-o-nutricion-que-es-lo-que-tu-piel-necesita/
- Tu kit de supervivencia de piel invernal. Academia Americana de Dermatología. Estados Unidos; 2021. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/winter-skin-survival-kit
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.