Care este diferența dintre poftă și iubire?
 

Care este diferența dintre poftă și iubire?

Pot fi pofta și iubirea două concepte complementare? De asta ne vom ocupa în acest articol. Nu-l rata!
Care este diferența dintre poftă și iubire?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Poftă și iubire: sunt două concepte care sunt legate de relații, în special de cele de cuplu. Rareori este posibil să le diferențiem. De aceea, în acest articol, vom încerca să aruncăm puțină lumină asupra diferențelor dintre poftă și iubire.

Dar, înainte de a aprofunda subiectul, știți cum definește Academia Regală Spaniolă acești termeni? Iubirea este un sentiment de afecțiune și atracție față de cineva, în timp ce pofta este legată mai mult de dorința și plăcerea sexuală.

Ce este pofta?

Să începem cu pofta. Definiția oferită de RAE nu ne surprinde. Într-o relație, dorința este o parte foarte importantă a relațiilor sexuale satisfăcătoare. Cu toate acestea, conceptul este folosit mai ales dintr-o perspectivă negativă.

De obicei, vorbim despre poftă atunci când o persoană dorește doar să aibă relații fără angajament. Este vorba despre „prieteni cu beneficii”„. Prin urmare, pofta nu trebuie să fie legată de iubire. Sunt două concepte care pot fi independente unul de celălalt. Dar poate exista poftă în dragoste?

Cuplu care știe diferența dintre poftă și iubire

 

Ce este dragostea?

Pofta și dragostea pot fi legate, deși nu trebuie să fie întotdeauna astfel. Dragostea presupune mult mai multe lucruri, precum angajamentul sau dorința de a construi ceva (o familie, planuri de viitor, etc.) cu o altă persoană și a dori să trăiești experiențe multiple cu ea.

Deși multe cupluri pot vorbi despre poftă deoarece este legată de iubire, există și persoane asexuate. Aceasta înseamnă că nu simt dorință, dar simt dragoste pentru o altă persoană. Prin urmare, pofta și iubirea pot fi legate (atât timp cât sunt văzute din punct de vedere pozitiv) sau nu.

Diferența dintre poftă și iubire

În ciuda a tot ceea ce am menționat deja despre poftă și iubire, este necesar să enumerăm cele mai importante diferențe. Am făcut o scurtă selecție.

În cazul poftei, contează doar fizicul

Fizicul este ceva foarte important atunci când simți poftă. Acesta este motivul pentru care termenul este uneori folosit într-un mod negativ. Dorința se bazează pe aspectul fizic și este cea mai simplă atracție pe care o putem simți.

În dragoste există sentimente

Când vorbim despre dragoste, nu putem lăsa niciodată sentimentele deoparte. Deși pot exista momente de poftă (dorință), ceea ce simți pentru cealaltă persoană este întotdeauna prezent. Afecțiune, respect și admirație sunt câteva dintre cuvintele care ne pot ajuta să definim iubirea. Cu toate acestea, o persoană pofticioasă poate să nu aibă sentimente pentru ceilalți.

Tineri care văd diferența dintre poftă și iubire

 

Pofta caută satisfacție sexuală

Ceva care diferențiază pofta într-o relație de dragoste este satisfacția sexuală. A te bucura de relații intime fără a ajunge la orgasm nu trebuie să fie frustrant. Când există doar poftă, toate acestea lipsesc și scopul este obținerea plăcerii.

Iubirea este durabilă

Pofta este ceva de moment, așa că relațiile care se bazează exclusiv pe acest lucru (fără angajament) nu rezistă pentru că nu există nimic altceva. În dragoste, există o altă serie de componente, precum angajamentul, loialitatea, un scop comun, momente magice… este un sentiment foarte frumos și, de asemenea, generos.

Pofta și iubirea, prieteni sau dușmani?

Pofta și dragostea pot fi prezente simultan într-o relație. Când pofta reprezintă acele momente de dorință și pasiune pe care fiecare cuplu le experimentează, nu trebuie să fie văzută ca ceva negativ. Cu toate acestea, există cupluri asexuate care se pot descurca și fără această dorință și, de asemenea, oameni care lasă dragostea deoparte pentru a se concentra pe poftă.

Când se întâmplă acest din urmă lucru, relațiile devin fragile și egoiste. Contează doar satisfacerea propriilor nevoi, se acordă puțină atenție sentimentelor celuilalt și nu există niciun angajament.

Zygmun Bauman ne oferă o definiție foarte frumoasă a iubirii în cartea sa Liquid Love: „dragostea nu își găsește sensul în dorul de lucruri deja făcute, complete și terminate, ci în impulsul de a participa la construirea acelor lucruri.” Este frază care ne permite să înțelegem mai bine acest sentiment puternic care ne face vulnerabili.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bauman, Z., Rosenberg, M., & Arrambide, J. (2005). Amor líquido. FCE-Fondo de Cultura Económica.
  • Flores Fonseca, V. M. (2019). Mecanismos en la construcción del amor romántico. La ventana. Revista de estudios de género6(50), 282-305.
  • Yagüe, M. P. (2010). La lujuria. Revista Digital de Iconografía Medieval2(3), 33-40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.