Care este diferența dintre prebiotice și probiotice?
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Deși ambele sunt benefice pentru sănătate, diferența dintre prebiotice și probiotice constă în funcțiile pe care le îndeplinesc și în alimentele care le conțin.
Milioane de microbi trăiesc în organismul nostru, alcătuind microbiota. O mare parte dintre aceștia se află în intestine, fiind cunoscuți drept flora intestinală. Bacteriile intestinale se împart în două categorii: nocive și benefice. Primele pot cauza probleme precum diareea, infecțiile sau chiar putrefacție intestinală. În schimb, bacteriile benefice:
- Le țin sub control pe cele nocive
- Stimulează sistemul imunitar
- Reduc prezența gazelor intestinale
- Îmbunătățesc digestia
În plus, organismul uman are nevoie de bacterii benefice pentru a sintetiza anumite vitamine și a absorbi nutrienți. Așadar, ca să ne putem bucura de o stare optimă de sănătate, este foarte important să ne menținem flora intestinală sănătoasă și echilibrată. Care este rolul prebioticelor și al probioticelor în acest proces? În cele ce urmează, îți vom explica în detaliu.
Diferența principală dintre prebiotice și probiotice
Ca să-ți menții flora intestinală în stare optimă, trebuie să îndeplinești două condiții:
- Să consumi alimente probiotice pentru a-ți mări rezerva de microorganisme benefice.
- Să consumi alimente prebiotice, astfel încât acele microorganisme benefice să aibă suficientă hrană.
Aceste condiții însumează și diferența dintre prebiotice și probiotice. În cele ce urmează, îți vom prezenta mai multe informații despre acest subiect, inclusiv care sunt principalele alimente prebiotice și probiotice.
Prebioticele, „hrana” florei intestinale
Prebioticele reprezintă ingredientele nedigerabile ale alimentelor, care ajung intacte în colon. Acolo, acestea devin hrana bacteriilor intestinale care pot produce enzimele necesare pentru a le descompune. Prebioticele ajută bacteriile intestinale să se dezvolte și le susțin funcțiile, aducând beneficii gazdei (în acest caz, omul).
Un aliment este considerat prebiotic dacă îndeplinește trei condiții:
- Nu poate fi descompus sau absorbit în stomac sau în intestinul subțire.
- După ce ajunge intact în colon, bacteriile din această regiune îl pot fermenta.
- Procesul de fermentație trebuie să favorizeze activitatea și proliferarea unor bacterii intestinale benefice pentru corpul uman.
Până în prezent, cele mai studiate prebiotice sunt fibrele din componența alimentelor de origine vegetală, în special fructooligozaharidele, galactooligozaharidele și inulina.
Însă putem găsi substanțe benefice pentru flora intestinală în multe alimente:
- Unele fibre din componența cepei, a prazului, a sparanghelului, a anghinarelor, a semințelor de chia și de in, a cartofilor, a morcovilor și a merelor, printre altele;
- Polifenolii din cacao, fructe de pădure și condimente;
- Grăsimile din uleiul de măsline, fructele oleaginoase sau peștele gras.
Ce sunt probioticele?
Acum că știi ce sunt prebioticele, este cazul să aflăm mai multe despre probiotice pentru a putea înțelege în ce constă diferența dintre acestea. În primul rând, cuvântul „probiotic” înseamnă „pro-viață”.
Cea mai cunoscută definiție a probioticelor a fost formulată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Conform acestora, probioticele sunt „microorganisme vii care, odată administrate în cantități adecvate, oferă beneficii pentru sănătatea gazdei lor”.
Citește și:
Aici nu este vorba de a hrăni microbiota, ci de a o aproviziona cu noi bacterii. Majoritatea probioticelor sunt bacterii utile în fermentație. Cele mai studiate aparțin speciilor Lactobacillus și Bifidobacterium.
Poți obține probiotice consumând anumite alimente sau suplimente alimentare.
Principalele alimente probiotice
Unul dintre cele mai ieftine alimente probiotice este iaurtul. Nu trebuie să-l combini cu niciun alt ingredient, deoarece un iaurt simplu de calitate va conține atât lactobacili, cât și streptococi. Și chefirul constituie o variantă excelentă, acesta fiind bogat în diferite tipuri de bacterii.
O altă sursă utilă de probiotice este reprezentată legumele fermentate, cum ar fi varza murată, castraveții murați și murăturile. În plus, bucătăriile asiatice ne oferă miso (pastă de boabe de soia fermentate) și tempeh (boabe de soia fermentate). Nu în ultimul rând, o sursă neașteptată de probiotice este Kombucha, o băutură ușor acidulată care a devenit foarte populară.
Ar putea să te intereseze:
Concluzii
Cel mai bun mod de a însuma diferența dintre prebiotice și probiotice este să spunem că acestea au roluri diferite, dar complementare. Așadar, organismul tău nu va avea de câștigat dacă alegi să consumi doar alimente probiotice, însă nu hrănești bacteriile obținute astfel cu prebiotice.
Încearcă să fii la curent cu cele mai noi descoperiri științifice. Există din ce în ce mai multe studii legate de prebiotice și probiotice, iar cercetătorii obțin noi informații în mod regulat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Adhikari, P., & Kim, W. (2017). Overview of Prebiotics and Probiotics: Focus on Performance, Gut Health and Immunity-A Review. Annals of Animal Science, 17(4), 949. https://search.proquest.com/openview/06c7e33e5e02850d66a0a115922006d5/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1976406
- Cunningham, M., Azcarate-Peril, M., Barnard, A., Benoit, V., Grimaldi, R., Guyonnet, D., Holscher, H., Hunter, K., Manurung, S., Obis, D., Petrova. M., Steinert, R., Swanson, K., Sinderen, D., Vulevic, J., & Gibson, G. R. (2021). Shaping the future of probiotics and prebiotics. Trends in microbiology, 29(8), 667-685. https://www.cell.com/trends/microbiology/fulltext/S0966-842X(21)00005-6
- Davani-Davari, D., Negahdaripour, M., Karimzadeh, I., Seifan, M., Mohkam, M., Masoumi, S., Berenjian, A. & Ghasemi, Y. (2019). Prebiotics: definition, types, sources, mechanisms, and clinical applications. Foods, 8(3), 92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
- Floch, M. H. (2018). The role of prebiotics and probiotics in gastrointestinal disease. Gastroenterology Clinics, 47(1), 179-191. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29413011/
- Holscher, H. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes, 8(2), 172-184. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165863/
- Homayoni, A., Vaghef, E., Alipoor, B., & Vaghef, L. (2016). The comparison of food and supplement as probiotic delivery vehicles. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(6), 896-909. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2012.733894
- Krumbeck, J., Walter, J., & Hutkins, R. (2018). Synbiotics for improved human health: recent developments, challenges, and opportunities. Annual review of food science and technology, 9, 451-479. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-food-030117-012757
- Sanders, M., Merenstein, D., Reid, G., Gibson, G., & Rastall, R. (2019). Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic. Nature reviews Gastroenterology & hepatology, 16(10), 605-616. https://www.nature.com/articles/s41575-019-0173-3
- Wilkins, T., & Sequoia, J. (2017). Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. American family physician, 96(3), 170-178. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0801/p170.html
- Stavropoulou, E., & Bezirtzoglou, E. (2020). Probiotics in medicine: a long debate. Frontiers in immunology, 11, 2192. https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2020.02192/full
- Zendeboodi, F., Khorshidian, N., Mortazavian, A., & da Cruz, A. (2020). Probiotic: conceptualization from a new approach. Current Opinion in Food Science, 32, 103-123. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221479932030028X
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.