Care este funcția hormonilor sexuali?
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Hormonii sexuali sunt substanțe chimice sintetizate în organele sexuale (în ovare, în cazul femeilor sau în testicule, în cazul bărbaților). Care este funcția hormonilor sexuali în corpul uman?
Sinteza hormonilor sexuali este dependentă de acțiunea unui alt hormon, GnRH, în hipofiză (glanda pituitară), care secretă și gonadotropină. Această substanță este responsabilă de stimularea testiculelor sau a ovarelor.
Precursorul hormonilor sexuali este colesterolul, care se diferențiază în hormonii sexuali masculini și feminini. Acești hormoni pot fi creați pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli precum cancerul de sân sau de prostată sau fertilitatea și dinamica uterului.
Dintre hormonii sexuali feminini, amintim estrogenul și progesteronul, ambii produși în ovare. În ceea ce privește bărbații, există hormoni androgeni, produși în testicule.
Care este funcția hormonilor sexuali?
Hormonii sexuali feminini
Estrogenul
Estrogenii sunt responsabili de diferențierea caracteristicilor sexuale secundare feminine. Ei sunt, de asemenea, responsabili de controlul ciclului menstrual și de facilitarea creșterii osoase la femei.
Când circulă liberi în organism, apar mai mulți receptori de progesteron în uter. Acest lucru facilitează o serie de acțiuni pe care le vom explica mai târziu.
Estrogenii participă la funcțiile metabolice și cardiovasculare, deoarece rețin sodiu, sare și apă. Retenția de sodiu are consecințe la femeile aflate la menopauză deoarece poate provoca pierderea masei osoase. Din cauza acestui fapt, multe femei trebuie să apeleze la terapie hormonală.
Atunci când o persoană este supusă tratamentului cu o doză mare de estrogeni, acești hormoni sexuali acționează ca și contraceptive și duc la:
- Scăderea toleranței la glucoză
- Creșterea producției de factori de coagulare și plasminogen și scăderea producției de protrombină III, ceea ce crește riscul formării cheagurilor de sânge
- Creșterea producției de renină și angiotensină și eliberarea aldosteronului. Ar trebui să fii cu ochii pe tensiunea arterială, deoarece valoarea acesteia se poate modifica din cauza acestor factori.
Citește mai mult:
Progesteron sau hormoni gestageni
După cum am menționat anterior, eliberarea de estrogeni determină imediat creșterea numărului de receptori de progesteron, ceea ce facilitează interacțiunea dintre cei doi hormoni.
Când progesteronul ajunge la receptorii săi, consecința directă este reducerea numărului de legături dintre estrogen și receptorii acestuia. Acesta este un lucru bun, deoarece progesteronul ajută la evitarea hiperplaziei endometriale.
După cum am menționat, estrogenii sunt hormonii sexuali responsabili de caracteristicile sexuale secundare feminine, cum ar fi uterul. Dacă estrogenii își mențin activitatea sau cresc cantitativ, poți dezvolta hiperplazie endometrială. Gestagenii transformă endometrul estrogenic într-un endometru secretor.
Progesteronul este hormonul sexual care pregătește uterul pentru sarcină. Astfel, atunci când nivelurile de progesteron scad, începe menstruația. De asemenea, progesteronul ajută la producerea laptelui matern.
Spre deosebire de estrogeni, acest hormon blochează receptorii de aldosteron. În plus, în timpul ovulației, crește temperatura corpului cu 0,5 °C (aproximativ 0,9 °F).
Citește mai mult:
Hormonii sexuali masculini
Androgenii
Androgenii au efecte masculinizante. Aceștia facilitează dezvoltarea organelor genitale masculine și a caracteristicilor sexuale secundare. Androgenii sintetici pot fi utilizați pentru a trata boli precum:
- Hipogonadismul masculin
- Anemia: cresc producția de eritropoietină în rinichi datorită acțiunii anabolice
- Carcinomul mamar: în cazuri de recidivă și ca adjuvanți alături de alte tratamente
- Anorexia
Androgenii au acțiune anabolică deoarece cresc producția de proteine, ceea ce crește masa musculară. Printre funcțiile hormonilor sexuali menționăm stimularea producției de spermă în canalele seminifere. În plus, aceștia facilitează maturarea spermatidului în spermă. De asemenea, promovează creșterea penisului, a scrotului și a glandelor sexuale secretoare, precum și a testiculelor. În cele din urmă, androgenii duc la creșterea părului pubian și a libidoului, adică a dorinței sexuale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Soediono, B. (1989). HORMONAS SEXUALES. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Guyton, A., & Hall, J. (2011). Fisiología femenina antes del embarazo y hormonas femeninas. In Guyton & Hall: Tratado de fisiologia médica.
- Barañao, R. I. (2009). Hormonas sexuales y respuesta inmunológica. Saegre.
-
Cachofeiro, V. (2009). Alteraciones del colesterol y enfermedad cardiovascular. Lopez Farré A., Macaya Miguel C. et al Libro de la salud cardiovascular. 1ª ed. Bilbao: Fundación BBVA, 131-139.
-
García Ayala, E., Cárdenas Mastrascusa, L., Sandoval Martínez, D., & Mayorga Anaya, H. (2010). Hiperplasia endometrial: análisis de serie de casos diagnosticados en biopsia endometrial. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 75(3), 146-152.
-
Amado, J. A., & Flórez, J. (2003). Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales. Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson, p887-912.
-
Brito, C. (2014). Regulación de la eritropoyesis. Facultad de medicina de la Universidad de Chile, 2.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.