Este posibilă sarcina cu amenoree? - Doza de Sănătate
 

Este posibilă sarcina cu amenoree?

Menstruația este un indiciu al faptului că stadiul de ovulație s-a încheiat. Prin urmare, absența sa alarmează multe femei. Ai auzit de amenoree? Te-ai întrebat vreodată dacă este posibilă sarcina la femeile cu această afecțiune? Află mai jos!
Este posibilă sarcina cu amenoree?

Ultima actualizare: 04 decembrie, 2020

Lipsa menstruației, cunoscută și sub numele de amenoree, este o sursă de îngrijorare pentru multe femei din cauza asocierii sale cu infertilitatea. Mulți se întreabă dacă sarcina este posibilă cu amenoree. Așadar, continuă să citești pentru a afla.

După cum probabil știi deja, femeile trec printr-o perioadă de ovulație în fiecare lună. Fertilizarea poate apărea în acest interval de timp dacă femeile au relații sexuale neprotejate. Sfârșitul acestei perioade este marcat de menstruație, care reprezintă expulzarea straturilor superficiale ale endometrului.

Ce este amenoreea?

O modalitate simplă de a defini amenoreea este absența menstruației. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care femeile merg la ginecolog și este o sursă de îngrijorare profundă.

În majoritatea cazurilor, prezența amenoreei este un indiciu al faptului că ovulația nu a avut loc în acea lună. Astfel, oamenii o asociază cu infertilitatea. Totuși, nu este cazul întotdeauna.

Absența ciclului menstrual poate apărea în timpul anumitor stări fiziologice, cum ar fi copilăria, sarcina, alăptarea, perimenopauza și menopauza.

Fată care are dureri menstruale
Ciclurile menstruale în timpul adolescenței sunt neregulate.

Tipuri de amenoree și principalele cauze ale acestora

Deoarece femeile trec prin menstruație pe tot parcursul vieții, specialiștii au clasificat amenoreea în două tipuri. Acestea sunt bazate pe vârstă și au cauze diferite.

Amenoree primară

Aceasta constituie absența primei menstruații la femeile tinere cu vârsta de 16 ani, cu dezvoltare normală și caracteristici sexuale secundare. Dacă fetele nu au păr pubian până la vârsta de 13 ani, cu siguranță suferă și de amenoree.

Atunci când avem de-a face cu adolescente, majoritatea cauzelor amenoreei primare își au originea în prezența malformațiilor congenitale sau a modificărilor genetice. În acest sens, unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

  • Himen neperforat
  • Malformații în uter sau vagin care împiedică scurgerea sângelui
  • Tumoră hipofizara sau hipotalamică
  • Agenezie Mülleriană
  • Sindrom Turner

Amenoree secundară

Amenoreea secundară este absența menstruației timp de cel puțin 3 luni la femeile care au avut cicluri menstruale regulate anterior. Majoritatea femeilor afectate de aceasta au între 25 și 35 de ani.

Principala cauză a acestui simptom este sarcina, deoarece femeile însărcinate nu vor ovula pe parcursul întregii gestații. Cu toate acestea, amenoreea poate apărea și din cauza alăptării, menopauzei și utilizării pilulelor contraceptive. În plus, există anumiți factori predispozanți, cum ar fi obezitatea, stresul, anxietatea și exercițiile fizice intense.

Atunci când cauza amenoreei nu este una fiziologică, problema apare ca urmare a unei boli dobândite. Astfel, cauza celei de-a doua variante ar putea fi oricare dintre următoarele patologii:

  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Patologii tiroidiene (hipotiroidism și hipertiroidism)
  • Tumoră hipofizară sau hipotalamică care secretă prolactină
  • Medicamente utilizate pentru tratamentul schizofreniei sau al psihozei
  • Insuficiență ovariană prematură

Este posibilă sarcina cu amenoree?

Acum că știi ce este amenoreea și care sunt tipurile și cauzele acesteia, este timpul să răspundem la această întrebare. Desigur, răspunsul depinde în continuare de tipul tulburării și de cauza acesteia.

O femeie poate rămâne însărcinată atunci când amenoreea primară apare din cauza unei malformații congenitale sau unui himen neperforat. Ovulația are loc în mod normal, dar sângele nu este expulzat. Soluția este, de obicei, intervenția chirurgicală.

Cu toate acestea, este imposibil să rămâi gravidă în mod natural atunci când amenoreea primară apare din cauza disgenezelor gonadale, cum ar fi sindromul Turner. Însă există posibilitatea de a face acest lucru prin inseminare artificială cu donare de ovule.

Atunci când amenoreea secundară apare din cauza medicamentelor sau unui alt factor predispozant, este necesară reglarea ciclurilor menstruale pentru a obține sarcina. Dacă amenoreea apare din cauza sindromului ovarelor polichistice sau patologiilor tiroidiene, este mult mai dificil să rămâi însărcinată. Totuși, nu este imposibil. Femeia va necesita supraveghere medicală constantă pentru a trata patologia de bază.

În cele din urmă, trebuie să iei în considerare mai mulți factori atunci când amenoreea este produsul unei tumori care produce prolactină. Sarcina va fi posibilă numai dacă este vorba despre un microadenom sau o tumoare mică. În plus, femeia trebuie să înceapă tratamentul medical pentru a încerca să controleze evoluția bolii.

Medic care explică cum este posibilă sarcina cu amenoree
Amenoreea necesită un consult specializat pentru a determina cauza acesteia.

Amenoreea nu previne întotdeauna sarcina

Prezența amenoreei nu este întotdeauna un indiciu al infertilității. Concepția va fi puțin mai dificilă. Este necesară eliminarea cauzei amenoreei și reglarea ciclurilor menstruale. În majoritatea cazurilor, femeia va trebui să ia tratamentul adecvat și să meargă la controale medicale periodice.

În plus, există întotdeauna opțiunea de a efectua inseminare artificială în acele cazuri de amenoree în care o sarcină naturală este imposibilă – cum ar fi sindromul Turner. În prezent, progresele medicale și opțiunile chirurgicale fac posibilă îmbunătățirea prognosticului patologiilor care anterior erau de neînvins.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre sarcina cu amenoree!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
  • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
  • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
  • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
  • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
  • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
  • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
  • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
  • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
  • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.