Care este funcția rinichilor în organism? - Doza de Sănătate
 

Care este funcția rinichilor în organism?

Rinichii sunt esențiali pentru menținerea nivelului tensiunii arteriale și pentru funcționarea vitaminei D, printre altele.
Care este funcția rinichilor în organism?

Ultima actualizare: 30 octombrie, 2020

Te-ai întrebat vreodată care este funcția rinichilor în organism?

Rinichiul este un organ complex care este responsabil de eliminarea substanțelor reziduale din corp prin urină. În mod normal, oamenii au doi rinichi, care se află în partea din spate a abdomenului, lângă coloana vertebrală și sub coaste.

Rinichii au forma boabelor de fasole. Sunt organe esențiale, deoarece viața nu este posibilă fără ca ei să funcționeze corect. Cu toate acestea, datorită progreselor tehnologice, există tehnici precum dializa sau transplanturile care permit medicilor să înlocuiască funcția rinichilor.

Pe lângă producția de urină, rinichii participă la multe alte procese, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica ce fac rinichii, care este anatomia lor și care sunt principalele caracteristici ale acestora.

Anatomia rinichilor

Rinichii, așa cum am menționat, au formă de boabe de fasole, cu o parte concavă și una convexă. Artera renală pătrunde în partea concavă și transportă sângele cu produsele reziduale din corp spre rinichi. Vena renală și ureterul ies, de asemenea, din această parte.

Rinichiul are două părți principale: cortexul și medula. Cortexul este partea exterioară și cea care primește cel mai mult flux de sânge. Este responsabil în principal de filtrare și reabsorbție. În plus, conține aproape toți glomerulii, despre care vom discuta mai târziu.

Medula este alcătuită dintr-o serie de structuri care sunt responsabile de direcționarea urinei pe care rinichiul o produce către ureter. Ureterul este un tub care ajunge până la vezică, organ ce stochează urina pe care apoi o va elimina.

Funcția rinichilor în organism

Unitățile funcționale ale rinichilor sunt nefronii. Nefronul este locul unde are loc filtrarea sângelui și producerea de urină. Există aproximativ 800.000 de nefroni în fiecare rinichi.

Structura nefronilor este foarte complexă, dar la bază sunt alcătuiți dintr-o serie de structuri și membrane care permit trecerea și filtrarea sângelui. În plus, nefronii sunt responsabili de secreția anumitor substanțe și de reabsorbția altora, cum ar fi potasiul.

Care este funcția rinichilor în organism?

Am menționat deja faptul că funcția principală a rinichilor este eliminarea substanțelor prin urină, dar aceasta nu este singura. Aceste organe joacă, de asemenea, un rol foarte important în secreția anumitor hormoni și substanțe.

În primul rând, trebuie să subliniem faptul că rinichii permit transformarea vitaminei D în forma sa activă. Această vitamină este esențială pentru metabolizarea calciului. În plus, rinichii produc eritropoietină, care este responsabilă de stimularea sintezei celulelor roșii din sânge.

Rinichii sunt esențiali pentru anumite procese care permit homeostazia. Cu alte cuvinte, ajută corpul să mențină un echilibru intern chiar dacă condițiile din mediu se schimbă.

De exemplu, rinichii reglează atât tensiunea arterială, cât și nivelul pH-ului sângelui. De asemenea, controlează volumul plasmei, deoarece modifică concentrația de urină și pot preveni pierderea de apă în situații de deshidratare.

Cum filtrează sângele?

Sângele ajunge la nefroni prin artera renală. Această arteră se ramifică în altele mai mici care formează glomerulul. Glomerulul permite moleculelor mici, fluidelor și toxinelor să treacă în tubuli. În acest fel, rinichii păstrează cele mai mari elemente, cum ar fi celulele.

În plus, glomerulul este format dintr-o serie de tuburi prin care corpul reabsoarbe o mare parte din apa filtrată sau anumite substanțe de care are nevoie. De exemplu, poate reabsorbi moleculele de sodiu sau potasiu.

Concluzie

Ce trebuie să reții este faptul că rinichii sunt organe complexe care, pe lângă producerea de urină, sunt responsabile de multe alte funcții. Acestea includ sinteza eritropoietinei și controlul tensiunii arteriale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.