Logo image
Logo image

Care este reflexul de prindere la bebeluși?

4 minute
Reflexul de prindere la bebeluși este un răspuns motor la un stimul extern. Prezența sau dispariția sa poate indica o dezvoltare neurologică adecvată.
Care este reflexul de prindere la bebeluși?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2023

Reflexul de prindere la bebeluși este de două tipuri: palmar (mâini) sau plantar (picioare). Stimularea poate fi exercitată sub formă de presiune ușoară. Bebelușul va avea tendința de a strânge mâna sau de a arcui piciorul. În ambele cazuri, reflexul de prindere face posibilă evaluarea răspunsului motor al membrelor superioare și inferioare la bebeluși.

Este important de menționat că, atunci când reflexul de prindere la bebeluși nu apare, acesta poate fi un semn al unei posibile probleme neurologice, deoarece acest reflex este reglat de măduva spinării.

Reflexe primitive

La bebeluși, există unele răspunsuri motorii involuntare. Acestea apar înainte de momentul nașterii, evoluează pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă și dispar în mod natural. Aceste mișcări, numite reflexe primitive, sunt mediate de diferite structuri ale sistemului nervos:

  • Măduva spinării
  • Mezencefalul
  • Trunchiul cerebral
  • Cortexul cerebral

Recomandăm: Cărțile senzoriale pentru bebeluși: caracteristici și beneficii

Printre aceste răspunsuri motorii se numără următoarele:

  • Reflexul de sugere: Are de-a face cu alimentația și se manifestă printr-o mișcare de aspirație atunci când ceva atinge gura bebelușului.
  • Reflexul de căutare: Copilul întoarce capul dintr-o parte în alta. Acest răspuns tinde să dispară după 4 luni.
  • Moro: Când capul bebelușului se întoarce înapoi, el își extinde brațele și picioarele și apoi le strânge. Acest reflex începe să dispară după 2 luni.
  • Tonicitatea gâtului: Când bebelușul întoarce capul, întinde și brațul de pe acea parte și îl ține pe celălalt îndoit. Este o mișcare asemănătoare apărării, așa cum fac boxerii.
  • Mersul automat: Dacă bebelușul este ținut cu tălpile cu o suprafață dură, va încerca să meargă punând un picior în fața celuilalt.
  • Tonicitatea labirintică: Apare între naștere și primele 2 luni ale copilului, dispărând la 4 sau 6 luni. Se manifestă la întoarcerea capului și va determina copilul să extindă brațul și piciorul de pe aceeași parte.

Pe lângă cele menționate, există și alte reflexe, precum urmărirea vizuală, orientarea auditivă și reflexul de prindere, despre care vom discuta mai jos.

Some figure
Anumite mișcări ale copilăriei timpurii sunt stereotipe, ceea ce înseamnă că au loc întotdeauna în același mod atunci când apare același stimul.

Ce este reflexul de prindere la bebeluși?

Conceptul de reflex de prindere se referă la mișcare sau răspuns motor la contactul cu un obiect. Este palmar (mâini) sau plantar (picioare).

Pentru a provoca un astfel de reflex, nou-născutul poate fi stimulat prin exercitarea unei presiuni ușoare. În ambele cazuri, răspunsul este similar: bebelușul face o mișcare de prindere, de parcă ar încerca să apuce obiectul.

Reflexul de prindere palmar

Când punem degetul aproape de un nou-născut sau îi atingem mâinile mici, acesta ne prinde ferm și nu ne dă drumul. Acest lucru se datorează reflexului de prindere palmar.

Răspunsul motor involuntar se manifestă încă din momentul nașterii, atât timp cât există o dezvoltare neurologică normală. Reflexul de prindere palmar se menține în primele 2 luni de viață. Apoi, scade în frecvență. Se estimează că dispare complet după 5 luni.

Reflexul de prindere plantar

În reflexul de prindere plantar, mișcarea presupune a arcui degetele de la picioare spre interior. În unele cazuri, atunci când piciorul este stimulat cu un creion, bebelușul reușește să prindă obiectul.

Din cauza manifestării acestui reflex, uneori este dificil să pui șosete sau pantofi bebelușilor. Ca și precedentul, reflexul de prindere plantar este prezent încă de la naștere; cu toate acestea, se manifestă mai mult timp, dispărând la aproximativ 9 sau 10 luni, odată cu statul în picioare sau primii pași ai copilului.

Importanța reflexului de prindere la bebeluși

Aceste două reflexe primare au fost moștenite de la strămoșii noștri care aveau mai mult păr. În acest fel, bebelușii se puteau agăța de corpul mamei în cazul unui pericol, la fel ca primatele.

Totuși, reflexele palmare și plantare sunt indicatori importanți pentru medic atunci când evaluează și diagnostichează nou-născuții și sugarii. De asemenea, prezența lor ajută la confirmarea faptului că dezvoltarea sistemului nervos central are loc corect. Dacă reflexul de prindere nu se manifestă sau nu dispare la vârsta la care ar trebui, acesta poate fi un semn al unei tulburări.

În acest sens, persistența reflexului ar putea afecta evoluția sau dobândirea unor aptitudini noi. Bebelușului i-ar fi dificil să înceapă să meargă normal, deoarece nu ar putea să-și facă sprijin pe tălpi.

Reflexul de prindere palmar este important pentru unele abilități motorii fine sau grosiere. De exemplu, este util pentru prindere obiectelor între degete.

Descoperiți: Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii

Some figure
Reflexul de prindere al picioarelor trebuie să dispară pentru a permite mersul.

Când este necesară o vizită la medic?

La naștere, se efectuează o serie de analize și teste în vederea excluderii sau depistării oricărei patologii. Printre punctele analizate se numără reflexul palmar și plantar de prindere. Acest reflex este un indicativ al evoluției neurologice adecvate. Dacă totul este bine, nu trebuie să vă faceți griji în acest sens.

Dacă de-a lungul timpului apare o problemă (de exemplu, reflexul nu dispare la momentul oportun), trebuie să consultați un medic. Acesta poate recomanda efectuarea mai multor teste pentru a determina cauza problemei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarado Ruiz G, Martínez Vázquez I, Solís Chan M, et al. Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas. 2009; 9(1): 15-26.
  • Dos Santos-Trapote S. Integración de los Reflejos Primitivos como génesis del desarrollo motor. La Rioja, Argentina: Universidad Nacional, 2017-
  • Gómez-Andrés D, Pulido Valdeolivas I, Fiz Pérez L. Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatr Integral. 2015; XIX (9): 640.e1–640.e7.
  • Mendoza L. Actividad refleja. Revista Mexicana de Medicina Física y Rehabilitación. 2002; 14: 61-62.
  • Rodríguez Bonito R. Manual de neonatología. México DF: McGraw Hill.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.