Logo image
Logo image

Care este tratamentul poliuriei nocturne?

3 minute
Mersul la toaletă de peste două ori pe timp de noapte din cauza poliuriei poate avea consecințe negative asupra calității vieții pacientului.
Care este tratamentul poliuriei nocturne?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poliuria nocturnă este o boală care întrerupe somnul pe timp de noapte din cauza dorinței de a urina. Aceasta te face să mergi la baie mai mult noaptea decât ziua. Care este tratamentul poliuriei nocturne?

Frecvența urinării crește pe măsură ce îmbătrânești și acest lucru se întâmplă atât la bărbați, cât și la femei. Există mai multe cauze ce pot declanșa acest lucru.

Dacă pacientul se trezește mai des de două ori noaptea, aceasta poate deveni o problemă. Poliuria nocturnă poate începe să aibă un efect negativ asupra activităților zilnice, afectând astfel calitatea vieții pacientului.

Cauzele poliuriei nocturne

Some figure

Există câteva lucruri care pot cauza această problemă. În primul rând, consumul excesiv de lichide după-amiaza târziu sau consumul de cafea sau alcool după cină pot duce la poliurie nocturnă.

De asemenea, infecțiile tractului urinar pot intensifica urinarea pe timp de noapte. În plus, dacă ai un nivel ridicat de calciu în sânge sau dacă iei medicamente precum diureticele, vei merge mai des la toaletă.

Există și alte afecțiuni care pot provoca această boală. De exemplu, unele dintre ele sunt:

  • Diabet prost controlat
  • Diabet insipid sau gestațional
  • Insuficiență cardiacă
  • Edem la nivelul extremităților inferioare
  • Probleme sau tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn
  • Anumite medicamente

Citește și:

Care sunt simptomele cistitei la bărbați?

Diagnosticarea poliuriei nocturne

Dacă crezi că ai poliurie nocturnă și pentru a ajuta medicul să-ți pună un diagnostic precis, este o idee bună să ții o evidență a momentelor în care îți golești vezica.

Timp de două zile, trebuie să înregistrezi cantitatea de lichide pe care o bei, de câte ori mergi la baie, cantitatea de urină pe care o produci, medicamentele pe care le iei, orice infecții ale tractului urinar și orice simptome asociate.

Apoi, medicul va examina acest jurnal pentru a afla cauzele poliuriei și a-ți prescrie cel mai bun tratament. În plus, medicul ar putea solicita un test de urină pentru a vedea dacă există afecțiuni care cauzează poliuria nocturnă.

Simptome

Some figure

Principalul simptom al acestei boli este insomnia. În mod normal, ar trebui să poți dormi 6 până la 8 ore fără să mergi la toaletă. Pacienții cu poliurie nocturnă își întrerup somnul de mai multe ori pentru a urina, ceea ce le poate perturba ciclul normal de odihnă.

Un alt simptom al acestei afecțiuni este poliuria pe timp de zi. Corpul generează mai mult de 2 litri de urină în timp ce dormi. Poliuria diurnă este la fel, dar are se manifestă exclusiv în timpul zilei.

De asemenea, s-ar putea să produci mai multă urină pe timp de noapte decât poate corpul înmagazina, ceea ce înseamnă că organismul va trebui să elimine surplusul.

Poți preveni poliuria nocturnă?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o serie de măsuri preventive. Unele dintre ele sunt strâns legate de cauzele acestei boli:

  • Încearcă să eviți să bei multe lichide după-amiaza. De asemenea, evită alcoolul și stimulentele.
  • Urinează frecvent, mai ales în timpul zilei și înainte de culcare.
  • Mănâncă multe legume, fructe, leguminoase, soia și derivați. Consumă mai puțină carne roșie, grăsimi saturate, sare, zahăr și calciu.
  • Întinde-te în pat după ce ai mâncat.
  • Evită călătoriile lungi, constipația și umiditatea.
  • Fă exerciții fizice.
  • Evită supraponderalitatea.

Citește mai mult:

Principalii factori care provoacă nicturie

Tratamentul poliuriei nocturne

Some figure

În cazul în care crezi că ai putea avea poliurie nocturnă, ar trebui să mergi la medic. El te poate trimite la un urolog dacă este necesar. Tratamentul va depinde de cauze.

Opțiunile de tratament pentru această boală pot include intervenții sau tratamente farmacologice. Ia în considerare următoarele măsuri:

  • Dacă ești sub tratament cu medicamente diuretice, ia-le cu 6 ore înainte de culcare.
  • Trage un pui de somn la mijlocul după-amiezii.
  • Ridică picioarele.
  • Poartă ciorapi de compresie – pot ajuta la prevenirea acumulării de lichide.

Tratamentul farmacologic va consta în administrarea de medicamente anticolinergice. Aceste medicamente pot reduce simptomele vezicii hiperactive.

De asemenea, unele diuretice pot ajuta la reglarea debitului de urină. Alte medicamente precum desmopresina ajută rinichii să producă mai puțină urină, contribuind la tratamentul poliuriei nocturne.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.