Care sunt alimentele care provoacă foame?
Atunci când alegi o dietă, este important să eviți alimentele care provoacă foame. Aceste tipuri de alimente nu sunt deloc sățioase și nu au, în general, o densitate calorică ridicată.
Consumul acestor alimente poate duce adesea la creșterea în greutate. Includerea lor în alimentație face mai dificilă crearea unei diete echilibrate. Prin urmare, în acest articol, vom discuta despre alimentele care provoacă foame, astfel încât să știi ce trebuie să eviți. În acest fel, îți vei menține greutatea și vei fi mai sănătos.
Care sunt alimentele care provoacă foame?
Alimente cu zaharuri simple
Dulciurile și bomboanele au proprietăți organoleptice interesante și o densitate calorică ridicată. Acest lucru prezintă un risc semnificativ, deoarece încurajează consumatorii să mănânce mai mult decât este nevoie, crescându-și aportul caloric zilnic.
Apariția frecventă a acestui tip de alimente în dietă duce la un risc crescut de creștere în greutate și obezitate, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în revista Advances in Nutrition.
De asemenea, acestea sunt alimente care provoacă foame, deoarece au o cantitate mică de fibre. Cantitatea mare de glucoză pe care o conțin poate duce la afecțiuni precum hipoglicemia reactivă la consumul de zahăr, ceea ce duce mai departe la creșterea poftei de mâncare pe termen scurt.
În plus, există articole științifice care indică faptul că zahărul rafinat poate provoca dependență.
Atunci când iei în considerare o dietă sănătoasă, îți recomandăm să-ți limitezi aportul de asemenea alimente. Desigur, te poți bucura în continuare de ele, dar cu măsură. În plus, trebuie să ai întotdeauna în vedere cât de nocive sunt pentru sănătate pe termen lung.
Citește mai mult:
Suc de fructe
Spre deosebire de fructele întregi, sucurile de fructe sunt unul dintre alimentele care provoacă foame din cauza conținutului lor scăzut de fibre. Prin stoarcerea sucului din fruct, păstrăm zaharurile și o parte din vitamine și minerale, dar pierdem toate fibrele alimentare.
Acest lucru duce la o scădere a sațietății. Este probabil ca, după ce bei suc de fructe, să ai în continuare poftă de mâncare. În plus, eliminarea fibrelor are ca rezultat o asimilare mai rapidă a glucozei, care poate provoca un stres pancreatic mai mare.
Din aceste motive, îți recomandăm să consumi regulat fructe întregi, dar nu și suc de fructe. În cazul în care vrei să bei ceva delicios, cea mai bună opțiune este să alegi smoothie-urile. Punând fructele întregi în blender, alături de un lichid suplimentar, vei păstra o parte din fibrele alimentelor și proprietățile acestora. În acest fel, te vei simți mai sătul și nu vei irosi unul dintre nutrienții esențiali pentru îngrijirea florei intestinale.
Paste și pâine din făină rafinată
La fel ca dulciurile cu zaharuri simple, pastele și pâinea din făină rafinată sunt alimente cu mulți carbohidrați și cu un conținut scăzut de fibre. Această situație crește riscul de a dezvolta hipoglicemie reactivă, ceea ce te încurajează să mănânci mai mult.
În plus, deoarece sunt alimente cu caracteristici organoleptice ridicate și sunt, de asemenea, însoțite adesea de sosuri grase, acestea duc la un consum excesiv. Este mai bine să alegi orez brun sau alte cereale integrale atunci când iei în considerare o masă bogată în carbohidrați.
Făina de ovăz, de exemplu, are o cantitate mare de fibre și o putere mai ridicată de inducere a sațietății. De asemenea, este unul dintre cele mai bune alimente pentru îngrijirea biodiversității bacteriene a florei intestinale.
Îți recomandăm:
Alege înțelept alimentele pe care le consumi
Alegerea alimentelor este un pas esențial în adoptarea unei diete care funcționează. Trebuie să alegi alimente care au o cantitate mare de nutrienți și puține sau deloc zaharuri simple și grăsimi trans.
În plus, este important să analizezi conținutul energetic al alimentelor pentru a adopta o dietă echilibrată din punct de vedere caloric. În acest fel, îi vei furniza organismului o cantitate adecvată de nutrienți, reducând în același timp aportul de substanțe dăunătoare.
Nu uita că fibrele sunt o componentă esențială a dietei, care este adesea subestimată. Acestea te ajută să te simți sătul și au grijă de sănătatea microbiotei intestinale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52: 910-913.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.