Logo image
Logo image

Care sunt beneficiile flexitarianismului?

4 minute
Astăzi, vom discuta despre beneficiile flexitarianismului. Acest termen descrie un stil de viață care constă în principal în consumul de legume. Cu toate acestea, ocazional, flexitarienii vor consuma și carne. Descoperă mai multe în rândurile de mai jos!
Care sunt beneficiile flexitarianismului?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai auzit vreodată de beneficiile flexitarianismului? Deși stilurile de viață vegetariene și vegane au pătruns puternic în societate, există un grup tot mai mare de oameni pe care îi putem considera flexitarieni. Cunoști termenul? Vrei să descoperi ce înseamnă? Citește mai departe!

Acest termen a apărut destul de recent. Mai exact, se referă la flexibilitate în ceea ce privește dieta. Așadar, este posibil să aparții deja acestui grup de oameni fără să știi. Află mai multe în articolul de mai jos!

Ce este flexitarianismul?

Flexitarienii sunt cei care își bazează meniurile alimentare pe o dietă vegetariană, dar consumă uneori și carne. Aceasta înseamnă că mănâncă și pește, fructe de mare și carne de pui.

Pe măsură ce vegetarianismul câștigă teren, unii dintre cei care încep acest stil de viață aleg să fie mai întâi flexitarieni. Așadar, încetează treptat să mănânce carne până când ajung să o elimine complet din alimentație.

De asemenea, putem include în acest grup oamenii care nu sunt iubitori de carne și decid să o consume numai la ocazii speciale. Sau, de exemplu, există persoane care consumă pește și fructe de mare, dar nu și carne de vită.

Pentru a clarifica lucrurile, acesta nu este un subgrup al dietei vegetariene. Vegetarienii au motive etice solide pentru care nu consumă deloc carne. Pentru flexitarieni, ingerarea produselor animale nu reprezintă o transgresiune a stilului lor de viață și, prin urmare, nu se simt vinovați.

Citește mai mult:

Câtă carne trebuie să mănânci pe săptămână?

Some figure
Flexitarianismul nu este un subgrup al vegetarianismului, ci mai degrabă un anumit stil de viață.

Care sunt beneficiile flexitarianismului?

Mai multe studii au sugerat faptul că bazarea nutriției pe aportul de legume oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Desigur, acest lucru ar trebui să apară în contextul unei diete echilibrate nutrițional și în funcție de fiecare individ. De asemenea, aceste efecte apar atunci când indivizii limitează consumul de substanțe procesate, prăjite și dăunătoare, cum ar fi alcoolul și țigările.

Mai jos, vom detalia impactul pozitiv al flexitarianismului asupra organismului.

Previne apariția bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial. De fapt, sunt principala cauză de deces în țările industrializate. Acestea reprezintă consecința acumulării de grăsimi saturate și colesterol – substanțe nutritive abundente în carnea roșie și în produsele din carne – în artere.

În acest sens, dovezile sugerează faptul că un plan alimentar pe bază de plante, cum ar fi flexitarianismul, ajută indivizii să evite patologiile netransmisibile. Beneficiile apar nu numai pentru că aportul de grăsimi nesănătoase este mai mic, ci și pentru că în această dietă predomină antioxidanții și compușii antiinflamatori capabili să îmbunătățească sănătatea vasculară.

Previne apariția obezității și a diabetului

Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt patologii de origine metabolică care au ca factor de risc o dietă inadecvată. Conform datelor publicate în articolul „Flexitarianismul: un rezumat al literaturii“, acest stil dietetic este legat de un risc mai mic de a suferi de obezitate și diabet.

De fapt, studiul de mai sus a relevat faptul că indicele de masă corporală (IMC) se încadra în parametri normali în cazul grupurilor de subiecți vegetarieni și flexitarieni, în comparație cu grupul de subiecți omnivori. Un IMC adecvat este un factor de protecție împotriva patologiilor cronice ale organelor vitale.

Previne apariția patologiilor intestinale

Boala Crohn și cancerul rectal și de colon sunt legate de un aport excesiv de carne roșie, cârnați și produse grase. Prin urmare, acest tip de dietă are un efect preventiv împotriva patologiilor intestinale.

De asemenea, consumul de alimente naturale menține structurile tractului digestiv sănătoase și microbiota în echilibru. În acest fel, se reduce riscul apariției candidozei intestinale și formarea de diverticuli, care sunt pungi sau dilatații care apar în peretele intestinal și care se pot inflama.

Previne calculii renali și biliari

În general, consumul de proteine ​​în exces, în special de origine animală, induce eliminarea calciului, a acidului uric și a acidului oxalic prin urină. Aceste substanțe sunt componente fundamentale în apariția pietrelor la rinichi.

În plus, pietrele la rinichi sunt legate și de aportul regulat de colesterol și grăsimi nesănătoase, tipice dietelor bogate în carne. Reducerea consumului de carne poate proteja sănătatea rinichilor.

Descoperă mai mult:

Cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici

Some figure
Pietrele la rinichi sunt cauzate și de excesul de proteine din carne.

Beneficiile flexitarianismului: considerații finale

După cum ai văzut, beneficiile flexitarianismului sunt numeroase. Deoarece dieta este bazată pe plante, aportul fibrelor alimentare, al substanțelor antiinflamatoare și al antioxidanților este ridicat. Prin urmare, flexitarianismul ajută la prevenirea bolilor tipice care apar în dietele occidentale.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că, la fel ca în orice altă dietă, este crucial să se obțină un echilibru adecvat în ceea ce privește nutrienții. Dieta trebuie să fie personalizată pentru fiecare individ. Prin urmare, dacă vrei să începi acest tip de dietă, ar trebui să consulți mai întâi un specialist în nutriție pentru a cere sfaturi cu privire la acest subiect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.