Cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici - Doza de Sănătate
 

Cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici

Alimentele recomandate persoanelor în vârstă sunt cele a căror calitate nutrițională ajută la protejarea florei intestinale și la reducerea inflamației. Ce alimente sunt acestea? În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi.
Cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unele alimente sunt relevante mai ales în dieta persoanelor în vârstă. De fapt, acest grup de populație trebuie să facă unele modificări în dieta zilnică. Cu ajutorul acestor schimbări, se poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli și ameliora afecțiunile legate de înaintarea în vârstă. Continuă să citești pentru a afla care sunt cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici!

În cele ce urmează, îți vom prezenta o serie de produse alimentare care sunt esențiale în dieta persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, nu uita că este nevoie și de o alimentație variată. De asemenea, practicarea exercițiilor fizice în mod regulat poate ajuta la ameliorarea multor afecțiuni.

Cele mai sănătoase alimente pentru vârstnici

Iaurtul

La bătrânețe, flora intestinală se schimbă foarte mult. Diversitatea sa este redusă și funcționalitatea sa scade. Pentru a atenua acest proces, ar trebui să consumi în mod regulat iaurt și produse lactate fermentate. În acest fel, îi vei oferi corpului o cantitate generoasă de probiotice, responsabile de popularea tractului gastrointestinal.

Adăugarea acestui tip de alimente în dietele persoanelor în vârstă duce la o îmbunătățire a sănătății intestinale și a densității osoase, potrivit unui articol publicat în revista Osteoporosis International.

Cu toate acestea, nu poți mânca orice tip de iaurt. Este important să le alegi pe cele care au fost făcute din lapte integral, fără zaharuri adăugate.

Pahar cu iaurt și linguriță
Iaurtul natural este un aliment excelent pentru bătrâni și poate fi inclus în dieta zilnică. Acesta oferă probiotice și ajută la îngrijirea florei intestinale.

Mere

Așa cum organismul are nevoie de probiotice, acesta are nevoie și de o cantitate generoasă de fibre solubile pentru refacerea diversității bacteriene. Cel mai bun aliment pentru a îndeplini această funcție este mărul. Acesta conține o cantitate mare de pectină, o fibră alimentară capabilă să fermenteze în intestine.

Ca urmare a acestei fermentații, corpul va produce acizi grași cu lanț scurt cu capacitate antiinflamatoare și o creștere selectivă a florei intestinale, așa cum se arată într-un studiu realizat în 2017.

O strategie eficientă atunci când vrei să-ți refaci microbiota poate fi să consumi mere și iaurt la aceeași masă. Fibrele solubile protejează bacteriile de acidul stomacului, permițând ca mai multe dintre ele să ajungă în intestine pentru colonizare.

Pește gras de două ori pe săptămână

Un alt aliment esențial în dieta persoanelor în vârstă este peștele gras. Acest aliment are o cantitate semnificativă de acizi grași omega 3, cu capacitate antiinflamatoare ridicată.

Consumul regulat de pește gras este asociat cu o reducere a riscului cardiovascular, care este clasificat drept una dintre principalele cauze de deces în lume. Desigur, ar trebui să alegi pești de dimensiuni mici.

Peștii mai mari pot conține niveluri semnificative de mercur, un metal cu potențial neurotoxic. În plus, ar trebui să eviți prăjirea acestor pești. Prăjirea distruge acizii omega 3 și îi transformă în grăsimi trans, cu capacitate inflamatoare și riscuri pentru sănătate.

Persoanele în vârstă ar trebui să includă peștele gras în dieta lor cel puțin de două ori pe săptămână. Cele mai bune metode de gătit sunt la grătar, în cuptor sau la aburi. Pune alături de peștele gras diverse legume, în loc de alimente cu mulți carbohidrați.

Peștele gras pe lista de alimente pentru vârstnici
Peștele gras este un aliment care furnizează o cantitate mare de acizi grași omega 3. Din acest motiv, îl recomandăm în dieta persoanelor în vârstă.

Alimente pentru vârstnici: un rol important

Persoanele în vârstă suferă o serie de modificări la nivel fiziologic și hormonal. Pentru a atenua efectele acestor modificări, este important să faci modificări în dieta obișnuită. Includerea în dieta vârstnicilor a alimentelor cu efecte antiinflamatoare și antioxidante este esențială.

Una dintre schimbările de care sunt preocupați cel mai mult experții în geriatrie este pierderea diversității la nivelul microflorei. Acest lucru poate duce la un deficit în asimilarea anumitor nutrienți, precum și la o scădere a producției de acizi grași cu lanț scurt.

Pentru a contracara acest efect, îți recomandăm să-ți crești consumul de produse lactate fermentate și fibre solubile. În plus, te poți gândi dacă trebuie sau nu să folosești și suplimente probiotice.

Pentru a menține inflamația sistemică sub control, ar trebui să-ți crești consumul de pește gras. Acest tip de pește conține acizi grași omega 3. Efectul său antiinflamator este esențial în această etapă a vieții. Cu toate acestea, ar trebui să eviți să consumi frecvent pești de dimensiuni mari, deoarece nivelurile lor de mercur ar putea fi dăunătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laird E., Molloy AM., McNulty H., Ward M., et al., Greater yogurt consumptions is associated with increased bone mineral density and physical function in older adults. Osteoporos Int, 2017. 28 (8): 2409-2419.
  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.