Care sunt beneficiile răcovinei și cum se folosește?
 

Care sunt beneficiile răcovinei și cum se folosește?

Răcovina are o istorie lungă ca tratament pentru afecțiunile pielii. Are și alte utilizări? Este eficientă? Aflați în acest articol!
Care sunt beneficiile răcovinei și cum se folosește?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Răcovina, denumită științific Stellaria media, este o buruiană care crește în America de Nord, Europa și părți din Asia. Este cunoscută și ca iarbă găinii și se caracterizează prin tulpina deosebit de păroasă și micile flori albe în formă de stea care sunt utilizate în scopuri medicinale. Care sunt beneficiile răcovinei și cum se folosește?

Până acum câțiva ani, răcovina era preparată sub formă de ceai, decoct și extract și folosită pentru a atenua unele probleme de sănătate. În prezent, este utilizată în principal ca unguent, deoarece aportul oral prezintă unele riscuri.

Care sunt beneficiile răcovinei și cum se folosește?

Datorită proprietăților sale, iarba găinii a fost folosită ca remediu natural timp de sute de ani. Un studiu publicat în revista Heliyon afirmă că planta concentrează următorii compuși cu potențial farmacologic:

  • Flavonoide
  • Oligozaharide stelare
  • Derivați de antrachinone
  • Acizi grași
  • Steroizi de saponină
  • Compuși fenolici

Răcovina are proprietăți antifungice, antibacteriene, analgezice, antiinflamatorii, antidiabetice și anxiolitice. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când o utilizați, deoarece nu este lipsită de efecte secundare. Care sunt principalele utilizări?

Inflamaţie

Proprietățile antiinflamatorii ale răcovinei sunt utilizate pentru a atenua simptomele tulburărilor cutanate, articulare sau respiratorii. O recenzie apărută în Integrative Medicine Research a constatat că aplicarea topică a acestei plante ajută la reducerea inflamației și a iritației. În plus, are efecte calmante.

Un studiu din revista Molecules a stabilit că toate părțile plantei reduc inflamația atunci când sunt aplicate pe pielea și articulațiile inflamate. Cu toate acestea, răcovina nu este un tratament de primă linie și sunt necesare mai multe cercetări.

Beneficiile răcovinei pentru piele

Sănătatea pielii

În medicina tradițională chineză, iarba găinii este folosită pentru a combate afecțiunile pielii, cum ar fi dermatita. Aceasta promovează regenerarea dermică și vindecarea rănilor.

Un articol împărtășit în Pharmacognosy Research subliniază proprietățile sale emoliente, ideale pentru reducerea iritației și mâncărimilor. Alte utilizări topice ale plantei includ următoarele:

Pierdere în greutate

Răcovina a fost folosită ca posibil tratament pentru obezitate. Totuși, studiile pe animale nu sunt suficiente pentru a face afirmații. Unul dintre studii a fost publicat în jurnalul Ayu și a raportat că șoarecii obezi care au consumat extract de Stellaria media timp de patru săptămâni au suferit pierderi în greutate.

Cercetările publicate în Medicina complementară și alternativă BMC au relevat date similare. Șoarecii au avut o dietă bogată în grăsimi și suc liofilizat. După 6 săptămâni, nu s-a observat nicio creștere în greutate, grăsime corporală sau colesterol rău.

Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă grație absorbției întârziate a grăsimilor și a carbohidraților, care are loc grație enzimelor care inhibă digestia. În orice caz, utilizarea plantei în acest scop este descurajată, deoarece conținutul său de saponină poate fi contraproductiv la om.

Măsuri de precauție și posibile efecte secundare

Răcovina aplicată topic este sigură și bine tolerată de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există oameni care au o erupție ușoară. Evitați răcovina dacă aveți antecedente de alergie la plante din familia margaretelor.

Este esențial să preveniți aportul excesiv. Conținutul de saponină al plantei poate provoca dureri de stomac și alte simptome, cum ar fi greața, diareea și vărsăturile. Planta poate avea potențial toxic, cu risc de paralizie musculară, convulsii și comă (în cazuri rare).

Având în vedere lipsa de dovezi, consumul acestuia nu este recomandat în următoarele cazuri:

  • Sarcina și alăptarea
  • Copiii
  • Persoanele care iau medicamente sau urmează un tratament medical

Doze și mod de utilizare

Deocamdată, nu există dovezi clinice cu privire la doza adecvată. Suplimentele trebuie utilizate conform instrucțiunilor producătorului. În plus, ideal este să vorbiți cu medicul înainte de a folosi răcovina în următoarele moduri:

  • Cremă sau unguent: pentru iritații ale pielii sau eczeme. Calmează mâncărimea și ajută la ameliorarea arsurilor minore. Nu se aplică pe răni deschise.
  • Ulei esențial: pentru a-l face, umpleți un borcan cu plantă proaspătă și ulei de floarea-soarelui. Apoi, într-un loc răcoros și uscat, lăsați amestecul să infuzeze câteva săptămâni. Strecurați uleiul și aplicați-l pe piele.
  • Infuzie: puneți o linguriță de plantă în apă clocotită.
  • Pudră: planta proaspătă este zdrobită și așezată pe un tifon. Apoi, se aplică pe erupții cutanate, inflamații locale sau furuncule.
Plantă de răcovină

Beneficiile răcovinei: concluzie

În medicina naturală, iarba găinii este utilizată pentru a calma afecțiunile pielii, tulburările articulare și supraponderalitatea. Cu toate acestea, utilizarea sa pe cale orală este controversată. Prin urmare, se folosește numai local.

Studiile sunt încă limitate și au fost efectuate pe animale. Din această cauză, remediile derivate nu trebuie considerate o primă alegere în tratamentul bolilor. Este important să consultați medicul înainte de a utiliza răcovina ca supliment.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oladeji OS, Oyebamiji AK. Stellaria media (L.) Vill.- A plant with immense therapeutic potentials: phytochemistry and pharmacology. Heliyon. 2020;6(6):e04150. Published 2020 Jun 7. doi:10.1016/j.heliyon.2020.e04150
  • Chandra S, Rawat DS. Medicinal plants of the family Caryophyllaceae: a review of ethno-medicinal uses and pharmacological properties. Integr Med Res. 2015;4(3):123-131. doi:10.1016/j.imr.2015.06.004
  • Polito L, Bortolotti M, Maiello S, Battelli MG, Bolognesi A. Plants Producing Ribosome-Inactivating Proteins in Traditional Medicine. Molecules. 2016;21(11):1560. Published 2016 Nov 18. doi:10.3390/molecules21111560
  • Furey A, Kingston R. Looking backward to find the path forward. Pharmacognosy Res. 2010;2(3):121-124. doi:10.4103/0974-8490.65503
  • Chidrawar VR, Patel KN, Sheth NR, Shiromwar SS, Trivedi P. Antiobesity effect of Stellaria media against drug induced obesity in Swiss albino mice. Ayu. 2011;32(4):576-584. doi:10.4103/0974-8520.96137
  • Rani N, Vasudeva N, Sharma SK. Quality assessment and anti-obesity activity of Stellaria media (Linn.) Vill. BMC Complement Altern Med. 2012;12:145. Published 2012 Sep 3. doi:10.1186/1472-6882-12-145
  • Wen L, Xia N, Tang P, et al. The gastrointestinal irritation of polygala saponins and its potential mechanism in vitro and in vivo. Biomed Res Int. 2015;2015:918048. doi:10.1155/2015/918048

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.