Ce este și care sunt beneficiile plantei saw palmetto? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt beneficiile plantei saw palmetto?

Saw palmetto este util împotriva hiperplaziei benigne de prostată (BPH) și căderii părului. Vă vom oferi mai multe informații interesante despre această plantă originară din America de Nord.
Ce este și care sunt beneficiile plantei saw palmetto?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Saw palmetto sau palmierul pitic este un copac originar din nordul Mexicului și sud-estul Statelor Unite. Are o înălțime de până la 3 metri, cu frunze lungi de 1 metru și jumătate. În plus, este cunoscut pentru fructele sale care, atunci când sunt coapte, sunt utilizate în scopuri medicinale. Care sunt beneficiile plantei saw palmetto?

În general, suplimentele alimentare cu saw palmetto ajută la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată (BPH) și ale cheliei masculine. În mod similar, se pare că previne complicațiile în timpul intervenției chirurgicale de prostată.

În prezent, planta este disponibilă sub formă de nuci, capsule și extracte lichide, printre altele. Pentru ce este recomandat palmierul pitic? Care sunt posibilele efecte secundare? Mai jos, vom răspunde aceste întrebări.

Utilizările și beneficiile plantei saw palmetto (palmier pitic)

Timp de se secole, nativii americani au folosit saw palmetto pentru a se hrăni și pentru a ameliora simptome precum tusea, durerile în gât și congestia cauzată de răceală. Dar ce alte utilizări mai are?

Pierderea părului

Deși dovezile științifice sunt puține, ele arată promițător. Studiile sugerează că extractul din fructe de palmier pitic poate inhiba enzima 5-alfa-reductază, cunoscută pentru convertirea testosteronului în DHT, o moleculă care duce la căderea părului și creșterea prostatei.

Un studiu publicat în Turkish Journal of Dermatology a constatat că 50% dintre bărbații care au aplicat acest extract topic, amestecat cu 10% Trichogen™ VEG, au avut cu aproape 12% mai mult păr după doar câteva luni de tratament.

Supliment alimentar cu saw palmetto
Suplimentele cu saw palmetto sunt cunoscute pentru efectele lor asupra sănătății masculine.

Hiperplazia benignă de prostată (BPH)

Potrivit cercetărilor publicate în Research and Reports in Urology, saw palmetto poate fi un tratament suplimentar pentru hiperplazia benignă de prostată (BPH), numită și „mărirea prostatei”.

În mod similar, un studiu efectuat pe 82 de pacienți a arătat că cei care au luat o capsulă de 320 mg din acest extract au redus semnificativ simptomele bolii. Prin urmare, se crede că în viitor ar putea fi punctul de plecare pentru noi tratamente.

Sistemul urologic

Există dovezi științifice ce arată că acest remediu poate îmbunătăți simptomele urologice și fluxul de urină afectate de hiperplazia prostatică benignă (BPH). 28% dintre bărbați și-au redus simptomele, 24% și-au crescut debitul maxim de urină și 43% și-au crescut debitul global.

Cancer de prostată

O analiză a studiilor existente a constatat că suplimentele de saw palmetto se numără printre primele cinci tratamente complementare utilizate de pacienții cu cancer de prostată.

După cum am menționat, aceste suplimente sunt capabile să blocheze enzima 5-alfa-reductază, legată de prostata mărită și, prin urmare, de cancerul de prostată. Deși nu este clar cum funcționează, s-a observat că bărbații care iau inhibitori ai acestei enzime tind să fie mai puțin predispuși la dezvoltarea acestei boli.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Oncologie, palmierul pitic este capabil să oprească dezvoltarea celulelor LNCaP, DU145 și PC3 ale cancerului de prostată. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că poate provoca impotență și reducerea libidoului.

Saw palmetto: siguranță și recomandări

Deși este considerat sigur la majoritatea adulților sănătoși, aportul său nu este recomandat la copii, femei gravide și sugari. Saw palmetto poate provoca efecte adverse, cum ar fi dureri de cap ușoare și dureri de stomac. Acestea din urmă pot fi evitate atât timp cât extractul este luat cu alimente.

Este o idee bună să discutați cu medicul dacă luați aceste suplimente și sunteți aproape de o intervenție chirurgicală sau de un tratament. Trebuie luat în considerare faptul că anumiți compuși ai săi pot provoca sângerări excesive sau interacțiuni cu medicamente precum anticoagulantele.

În cele din urmă, deoarece are efecte similare cu finasterida, un medicament care tratează căderea părului și BPH, nu trebuie administrat simultan, decât dacă acest lucru este indicat de medic. De asemenea, saw palmetto poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale.

Bărbat care profită de beneficiile plantei saw palmetto
Suplimentele cu saw palmetto pot interacționa cu unele medicamente. Prin urmare, este important să vă adresați medicului înainte de a începe consumul acestuia.

Beneficiile plantei saw palmetto: concluzie

Saw palmetto sau palmierul pitic este o plantă din care se obțin extracte și alți derivați medicinali. Deși este popular pentru ameliorarea tusei și a altor simptome de răceală, nu există dovezi care să susțină astfel de utilizări. Chiar și așa, există studii care sugerează că beneficiile sale împotriva unor afecțiuni precum hiperplazia benignă de prostată (BPH) și căderea părului sunt mari.

În orice caz, trebuie să luați măsuri de precauție atunci când utilizați aceste tipuri de suplimente. Nu sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează sau copiilor. Cel mai bine este să consultați medicul înainte de a ingera acest produs pe bază de plante în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arca, E., Açıkgöz, G., Yeniay, Y., & Caliskan, E. (2014). The evaluation of efficacy and safety of topical saw palmetto and trichogen veg complex for the treatment of androgenetic alopecia in men. Turkish Journal of Dermatology, 8(4), 210. https://doi.org/10.4274/tdd.2302
  • Pais, P., Villar, A., & Rull, S. (2016). Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system. Research and reports in urology, 8, 41–49. https://doi.org/10.2147/RRU.S96576
  • Suter, A., Saller, R., Riedi, E., & Heinrich, M. (2013). Improving BPH symptoms and sexual dysfunctions with a saw palmetto preparation? Results from a pilot trial. Phytotherapy research : PTR, 27(2), 218–226. https://doi.org/10.1002/ptr.4696
  • Penugonda, K., & Lindshield, B. L. (2013). Fatty acid and phytosterol content of commercial saw palmetto supplements. Nutrients, 5(9), 3617–3633. https://doi.org/10.3390/nu5093617
  • Yang, Y., Ikezoe, T., Zheng, Z., Taguchi, H., Koeffler, H. P., & Zhu, W. G. (2007). Saw Palmetto induces growth arrest and apoptosis of androgen-dependent prostate cancer LNCaP cells via inactivation of STAT 3 and androgen receptor signaling. International journal of oncology, 31(3), 593–600.
  • Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA, 280(18), 1604–1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.