Suplimente pentru problemele articulare - Doza de Sănătate
 

Suplimente pentru problemele articulare

Suplimentele alimentare contribuie la prevenirea apariției durerii cauzate de problemele articulare. Efectele lor pot reduce nevoia de analgezice.
Suplimente pentru problemele articulare
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Suplimentele alimentare pot ameliora afecțiuni precum osteoartrita, una dintre cele mai frecvente probleme articulare degenerative. Principala caracteristică a acestei afecțiuni este deteriorarea cartilajului și inflamația membranei sinoviale. Nu este surprinzător faptul că tratamentele cu suplimente alimentare pentru problemele articulare pot atenua în mod eficient durerea.

Poate fi o surpriză pentru unii, dar un stil de viață corect și o alimentație adecvată pot ajuta la întârzierea apariției problemelor articulare și la încetinirea progresiei acestora. Din acest motiv, este important să luăm în considerare factorii de risc pe care îi putem preveni, modifica, elimina sau controla.

Principalul simptom este durerea care se agravează atunci când se utilizează articulația și se exercită presiune asupra acesteia de-a lungul zilei. În plus, alte simptome care pot apărea sunt:

 • Rigiditate după odihnă
 • Trosnire a articulației la mișcare
 • Deformare
 • Inflamație sau scurgerea lichidului sinovial

De asemenea, pot apărea atrofie și contracturi musculare. În cazul osteoartritei coloanei vertebrale, nervii afectați pot genera dureri care iradiază către brațe sau picioare.

Tratament farmacologic pentru problemele articulare

Tratamentul osteoartritei vizează în principal ameliorarea durerii, deși unele medicamente pot încetini degenerarea cartilajului. Un pacient aflat în stadii avansate ale acestei afecțiuni poate necesita intervenții chirurgicale.

Terapia orală include suplimente alimentare și medicamente

Medicamentele utilizate pentru ameliorarea durerii includ:

 • Analgezice cu acțiune rapidă, cum ar fi paracetamolul, AINS, opioidele sau corticosteroizii
 • Substanțele cu acțiune lentă sau îndelungată precum sulfatul de condroitină, sulfatul de glucozamină, diacereina și acidul hialuronic

Tratament intraarticular

Cele mai utilizate medicamente în tehnicile intraarticulare sunt acidul hialuronic, plasma bogată în trombocite și corticosteroizii cu acțiune întârziată.

Tratament topic

Utilizarea topică a unguentelor, cremelor și gelurilor cu AINS, substanțele vegetale revulsive, sulfatul de condroitină și acidul hialuronic și plasturii termici calzi sau reci pot fi un tratament complementar pentru durere.

Intervenție chirurgicală

Această procedură include intervenții chirurgicale conservatoare și tehnici de înlocuire protetică.

Nevoia de suplimente pentru problemele articulare

Suplimente alimentare pentru problemele articulare

Colagen și acid hialuronic

Oamenii le pot folosi individual sau în combinație. De fapt, colagenul și acidul hialuronic se pot combina cu doze mai mici de glucozamină, sulfat de condroitină sau vitamine și minerale.

Aceste tipuri de suplimente alimentare pentru problemele articulare contribuie la prevenirea și întârzierea deteriorării cartilajului datorită acțiunii lor structurale și de protecție. Studiile arată că efectul lor benefic poate reduce nevoia de AINS.

Fitoterapia, simplă sau în combinație cu oricare dintre cele de mai sus este utilă pentru tratamentul simptomelor ușoare și moderate, cum ar fi durerea și/sau inflamația. Principalele plante utilizate sunt cele cu acțiune analgezică și antiinflamatoare, cum ar fi:

 • Boswellia
 • Curcuma
 • Gheara diavolului
 • Ghimbir
 • Salcie
 • Crețușcă

Suplimentele alimentare pentru probleme articulare includ și vitamine și minerale. Ambele tipuri de nutrienți sunt implicați în sinteza colagenului. De fapt, vitaminele precum C, D și E și mineralele precum magneziul, siliciul și sulful fac parte din diferite procese ale metabolismului țesutului conjunctiv.

Vitamina C stimulează producția de colagen și glicozaminoglicani. Vitamina D participă la sinteza proteoglicanilor, iar vitamina E îmbunătățește protecția matricei cartilajului prin susținerea dezvoltării condrocitelor.

Mai mult, complexul B format din vitaminele B1, B6 și B12 îmbunătățește efectul analgezicelor, cum ar fi paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare.

În ceea ce privește mineralele, magneziul face parte din membranele celulare și structura osoasă. Trebuie să-l echilibrezi cu calciu, deoarece dezechilibrul inhibă sinteza vitaminei D. De asemenea, siliciul participă la sinteza elastinei și a colagenului. Poate că nu știai, dar sulful face parte din colagen, elementul care formează tendoanele, cartilajele și ligamentele.

Suplimente alimentare, igienă și măsuri de prevenție pentru problemele articulare

Dureri articulare în diverse zone ale corpului

Este important ca persoanele care prezintă disconfort ușor sau factori de risc pentru dezvoltarea problemelor articulare să adopte măsuri preventive generale. Printre aceste măsuri, întâlnim:

 • O dietă echilibrată și, prin urmare, o greutate adecvată
 • Consumul de alimente bogate în colagen și mucopolizaharide
 • Practicarea de exerciții fizice în mod regulat, evitând activitățile care afectează articulațiile
 • Evitarea menținerii aceleiași posturi prea mult timp
 • Aplicarea de căldură în situații cronice și gheață în situații acute
 • Utilizarea de suplimente alimentare pe bază de nutrienți esențiali pentru cartilaje sau fitoterapie pentru a ameliora disconfortul

Concluzie

Suplimentele alimentare orale cu colagen și acid hialuronic, singure sau în combinație, sunt utile numai în prevenirea și fazele ușoare până la moderate ale problemelor articulare. În concluzie, este important să consulți un specialist pentru a primi sfaturi cu privire la substanțele cele mai utile în cazul tău particular.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • González Iturri, J. J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Revista Brasileira de Medicina Do Esporte. https://doi.org/10.1590/s1517-86921998000200002

 • Silva, V. R. L. da, Menezes, A. M. B., & Noal, R. B. (2009). Sintomas articulares crônicos em adultos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil: prevalência e determinantes. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2009001200005

 • Allona López, S., Cisneros Larrea, L., Marín Labanda, R., Rubio Castañeda, F. J., & Samper Lamenca, B. (2015). Descripción de la movilidad física en una muestra de personas de 65 a 75 años de una zona de salud de Zaragoza capital. Nure Investigación.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.