Care sunt cauzele și simptomele azbestozei?
Azbestoza este o boală pulmonară cauzată de expunerea la azbest. Acest material a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp în diferite elemente de construcție, cum ar fi cimentul, țiglele și unele tipuri de cărămidă. Care sunt simptomele azbestozei?
Expunerea la azbest poate provoca diferite probleme de sănătate, inclusiv cancer în diferite părți ale corpului. Azbestoza este cea mai frecventă consecință a unei astfel de expuneri, iar cei care suferă de aceasta prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.
Începând cu anul 1970, utilizarea azbestului a început să fie interzisă, dar până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat în multe țări. Din cauza caracteristicilor sale, azbestoza este considerată o boală profesională, deoarece azbestul a fost utilizat în mod tradițional în instalațiile și activitățile industriale.
Riscurile azbestului
Azbestul este numele dat unui grup de șase minerale naturale cu proprietăți care le fac potrivite pentru a fi utilizate în materialele de construcție. Ele sunt, de asemenea, utilizate la frânele auto, asamblarea ambarcațiunilor și unele produse textile, printre altele. Azbestul este rezistent la foc, căldură și diverse substanțe chimice și nu conduce electricitatea. Grație acestor proprietăți, a fost utilizat pe scară largă în industrie. În principiu, există trei tipuri de azbest care cauzează boli:
- Crizotil
- Crocidolit
- Amosită
Când un produs din azbest este scuturat, fibre mici ale acestuia sunt eliberate în aer. Dacă cineva le inhalează, aceste fibre se depun în plămâni și rămân acolo mult timp. Dacă se acumulează, provoacă inflamații și cicatrici care pot afecta grav funcțiile respiratorii. Azbestul este listat ca produs cancerigen.
Citiți mai mult:
Azbestoza
Azbestoza este o boală cronică pulmonară cauzată de inhalarea fibrelor de azbest. Este considerată o formă de fibroză pulmonară. Provoacă inflamații și acest lucru duce treptat la daune permanente.
Azbestul apare în mod natural în mediu și cu toții am fost expuși la acesta la un moment dat. Cei care sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi sunt cei expuși în mod regulat la acest compus pentru perioade lungi de timp.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că expunerea pe termen scurt la un volum semnificativ de azbest poate provoca, de asemenea, o varietate de boli. Atât în aceste cazuri, cât și în cazul expunerilor prelungite, simptomele pot apărea la 10 – 40 de ani de la apariția expunerii.
Simptomele azbestozei
Principalul simptom al azbestozei este respirația precipitată, care este însoțită de o tuse uscată persistentă. La cei afectați, aceste simptome devin mai vizibile în timpul exercițiilor sau al activităților fizice intense și se agravează în timp.
Este foarte frecvent să aveți dureri sau o senzație de strângere în piept, precum și pierderea progresivă a poftei de mâncare și pierderea în greutate. În plus față de cele de mai sus, unul dintre cele mai caracteristice semne ale acestei boli este prezența unei anomalii numite clubbing.
Clubbing-ul este cunoscut și ca degete de toiag. Principala caracteristică este faptul că degetele de la picioare devin mai mari decât în mod normal, iar unghiile se curbează în jos, adoptând forma unei linguri întoarse invers.
Clubbing-ul este prezent în toate cazurile de azbestoză, dar este caracteristic și altor boli pulmonare. Diagnosticul poate fi confirmat numai atunci când sunt efectuate testele clinice relevante.
Citiți mai mult:
Fapte de luat în considerare despre simptomele azbestozei
Manifestările și efectele azbestozei pot varia foarte mult de la o persoană la alta. În unele cazuri, există doar semne și simptome ușoare, în timp ce în alte cazuri există probleme grave, cum ar fi insuficiența respiratorie și cancerul. Ca regulă generală, fumătorii tind să aibă simptome mai severe.
Este important ca oricine a fost expus la azbest sau crede că a fost, să raporteze istoricul medicului. Profesionistul va solicita o radiografie toracică, de preferință o tomografie computerizată de înaltă rezoluție a pieptului, pentru a determina efectele unei astfel de expuneri. Amintiți-vă că primele simptome apar pe termen mediu.
În acest moment, nu există un tratament specific pentru azbestoză. Prognosticul depinde de mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate, timpul de expunere și tipul de azbest la care ați fost expuși. Principalul risc este de a dezvolta mezoteliom, care este o formă de cancer.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marín Martínez, B., & Clavera, I. (2005). Asbestosis. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 28, pp. 37-44). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.