Care sunt efectele tristeții asupra corpului uman?
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Ați simțit vreodată că lumea se sfârșește și că nimic nu mai contează? Este dificil să decideți dacă tristețea vă va face cu adevărat mai puternici sau dacă va ajunge să vă slăbească progresiv. Care sunt efectele tristeții asupra corpului uman?
Emoțiile ne pot influența sănătatea, așa cum se afirmă în acest studiu realizat la Universitatea Centrală „Las Villas” (Cuba), care susține că dezechilibrele emoționale ne pot afecta negativ tensiunea.
Vă vom explica care sunt efectele tristeții asupra corpului uman și care este modalitatea de a lupta cu ea și de a merge mai departe.
Care sunt efectele tristeții asupra corpului uman?
Când sunteți triști, circuitele cerebrale ale durerii fizice și emoționale se suprapun. Acest lucru nu se întâmplă numai în zonele cerebrale legate de componenta pur afectivă a durerii, ci și în zonele legate de percepția sa somatică.
În consecință, generează un impact negativ asupra corpului, în special asupra sistemului imunitar, ceea ce va crește riscul de a suferi de orice boală, în special inflamatorie, conform acestui studiu realizat de Universitatea Politehnică din Valencia.
Afectează percepția temperaturii
Tristețea poate creste sensibilitatea la frig. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să susțină această afirmație.
Citiți mai mult:
Afectează apetitul
Potrivit acestui raport al Ministerului Sănătății al Guvernului din La Rioja, tristețea vă va afecta și pofta de mâncare, crescând astfel riscul de crește în greutate.
Pot apărea probleme legate de tensiunea arterială, amețeli, creșterea colesterolului (conform acestui studiu realizat de King Universitatea Saud) și chiar probleme cardiace pe termen lung, așa cum vom vedea mai târziu.
Crește stresul
Tristețea va afecta și hormonul cortizol. Acest lucru este important în controlul nivelului zahărului din sânge, al tensiunii arteriale și al calității somnului. Toate acestea fac din tristețe cea mai dăunătoare stare psihologică pentru sănătate. Este legată de:
- Boli de inimă: Acest lucru este afirmat în acest studiu realizat de Universitatea din Caldas (Columbia).
Atât stresul, cât și depresia pot ajuta la precipitarea unei boli și la agravarea acesteia. Când sunteți stresați sau extrem de triști, nimic nu funcționează în mod normal.
Riscul de îmbolnăvire crește considerabil, potrivit acestei cercetări publicate de Jurnalul Chilian de Neuro-Psihiatrie. Care este soluția? Nu stresul cauzează probleme ale sistemului imunitar, ci percepția că nu se poate face nimic pentru prevenirea acestuia.
Creierul are nevoie de mai multă energie
Creierul este mai activ atunci când ești trist. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, senzația de oboseală este foarte frecventă în procesele depresive. Acest lucru apare din cauza nevoii de a găsi soluții la ceea ce ni se întâmplă sau simțim. Cu toate acestea, nu există studii care să susțină faptul că creierul funcționează mai mult în timpul unui proces depresiv.
Scade nivelul de serotonină
Când sunteți triști, serotonina scade și această scădere afectează corpul pe termen mediu și lung. Prin urmare, conform acestui studiu publicat de Jurnalul Chilian de Neuro-Psihiatrie, medicamentele antidepresive încearcă să reducă efectele acestei situații.
Citiți mai mult:
Plânsul este benefic
Plânsul vă face să vă simțiti mai bine. Creierul acumulează prea multă tensiune și trebuie să elimine anxietatea într-un fel.
Plânsul este perfect pentru a vă relaxa și vă a elibera de tot ceea ce simțiți. După ce faceți acest lucru, veți începe să secretați endorfine care vă vor face să vă simțiți mai relaxați, potrivit acestui studiu efectuat la Universitatea din Tilburg, Olanda.
Prin urmare, este important ca atunci când vă vine să plângeți, să nu opuneți rezistență. Unele persoane optează pentru alte activități care ajută la eliberarea endorfinelor.
Efectele tristeții asupra corpului uman pot fi negative. Nu vă puteți simți întotdeauna bine, dar puteți găsi alternative pentru ameliorarea acestor tensiuni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yang L, Zhao Y, Wang Y, et al. The Effects of Psychological Stress on Depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):494–504. doi:10.2174/1570159X1304150831150507
- Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057–1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
- Lokko HN, Stern TA. Sadness: diagnosis, evaluation, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2014;16(6):10.4088/PCC.14f01709. Published 2014 Nov 20. doi:10.4088/PCC.14f01709
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.