Care sunt nervii mâinilor?
Nervii mâinilor sunt un miracol absolut! Vârfurile degetelor sunt una dintre cele mai inervate zone ale corpului. De aceea, acestea sunt principalele surse de informații tactile.
Care sunt nervii mâinilor?
Din motive didactice, nervii mâinilor sunt împărțiți în două grupe: cei care predomină în partea din spate a mâinii și cei care se găsesc în palmă. Totuși, aceștia nu sunt separați. În schimb, ei alcătuiesc o rețea nervoasă interconectată.
Nervii mâinilor sunt responsabili de transmiterea informațiilor senzoriale către creier și contribuie la mișcarea palmelor, a degetelor și a brațelor. Mai jos, îți vom prezenta cei mai importanți 5 nervi ai mâinilor.
1. Nervul median
Medianul este un nerv senzoromotor. Inervează mușchii antebrațului și ai palmei. Se compune din două părți: internă și externă. Diviziunea externă a acestui nerv duce la ramura digitală palmară a primului deget. De asemenea, duce și la nervul digital palmar extern al celui de-al doilea deget.
Diviziunea internă are ca rezultat nervul digital palmar intern al celui de-al doilea deget, nervii digitali palmari externi și interni ai celui de-al treilea deget și nervul digital palmar extern al celui de-al patrulea deget. Este responsabil de senzațiile din jumătatea exterioară a palmei.
Nervul median inervează flexorul carpi radialis, palmarisul longus și flexorul digitorum superficialis. Datorită locației sale, există prinderi în diferite puncte.
Descoperă și:
2. Nervul ulnar
Nervul ulnar este un nerv mixt. Aceasta înseamnă că îmbină fibre motorii și senzoriale. Are o ramură superficială sprijinită pe cârligul osului hamat la încheietura mâinii.
Nervul ulnar inervează palmarisul brevis și are ramuri în degetele 3 și 4. De asemenea, inervează mușchii palmar interossei și interossei dorsali ai mâinii. Acest nerv inervează doar doi mușchi ai antebrațului: flexorul carpi ulnaris și jumătatea medială a flexorului digestor profund.
Nervul ulnar inervează mai ales mușchii mâinii. Este responsabil de sensibilitatea pielii în jumătatea ulnară a palmei și în partea din spate a mâinii. De asemenea, este responsabil de sensibilitatea celui de-al patrulea și al cincilea deget.
3. Nervul radial
Unul dintre cei mai relevanți nervi ai mâinii este nervul radial. Se află în palma mâinii. Inervează partea dorsală a mâinii, partea dorsală a degetului mare, degetul arătător, degetul mijlociu și partea laterală a degetului inelar, cu excepția paturilor unghiale.
Acest nerv este un nerv senzorial-motor. Este implicat în primul rând în mișcările de extensie a cotului, a încheieturii mâinii și a degetelor. De asemenea, este responsabil de supinația antebrațului. Cu alte cuvinte, ajută la rotirea spre exterior și interior.
Nervul radial inervează mai mulți mușchi, inclusiv tricepsul. De asemenea, inervează mușchii brațului dorsal (tricepsul brahial și anconeul) și extensorii extrinseci ai încheieturilor și ai mâinilor. În plus, activează capul lung, capul medial și capul lateral al mușchilor triceps brahial.
4. Nervul radial cutanat
Acesta este situat pe partea din spate a mâinii. Străpunge aponevroza antebrațului, adică stratul de tendoane situat în acea zonă. Trece pe sub tendonul brahioradial, apoi se alătură tendonului motor radial la cot.
Nervul radial cutanat inervează falangele degetului mare și prima falangă a degetului arătător. De asemenea, inervează exteriorul primei falange a celui de-al treilea deget și partea din spate a mâinii.
Citește și:
5. Nervul ulnar cutanat
Corespunde ramurii dorsale a nervului ulnar. Practic, inervează partea interioară a celui de-al treilea deget și marginea celui de-al patrulea deget pe partea interioară. În mod similar, inervează marginea interioară și exterioară a celui de-al cincilea deget.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Netter, F. H., & Brass, A. (1994). Sistema Nervioso, Tomo I: Parte 1. Anatomía y Fisiología (Vol. 1). Elsevier España.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.