Care sunt simptomele anemiei?
Este foarte important să cunoști simptomele anemiei, mai ales, de exemplu, în timpul sarcinii. De asemenea, este esențial pentru persoanele care suferă de simptome precum oboseala și epuizarea fără niciun motiv aparent să se prezinte la medic.
Identificarea anemiei începe cu observarea simptomelor bolii. Apoi, continuă cu metode complementare. Pentru a determina prezența acestei afecțiuni, problema nu constă în aspectul medical în sine, ci în modul în care corpul fiecărei persoane reacționează la lipsa de hemoglobină.
Prin urmare, manifestările clinice ale anemiei variază de la un pacient la altul. De multe ori, acestea sunt nespecifice. Apar inclusiv simptome care pot fi cauzate și de alte patologii. Medicul specialist va solicita testele de laborator potrivite pentru stabilirea unui diagnostic corect.
În acest articol, vom analiza în detaliu anemia și simptomele sale.
Ce este anemia?
Anemia este un deficit de celule roșii și hemoglobină în sânge. Ambele componente au valori normale pe care ar trebui să le menținem în timp pentru ca organismul să funcționeze corect.
Celulele roșii din sânge sunt celulele care transportă proteina hemoglobinei. Aceste celule au un timp de înjumătățire de aproximativ 3 luni, ceea ce înseamnă că organismul le înlocuiește la fiecare 90 de zile.
Funcția lor este fundamentală în transportul oxigenului în diferite țesuturi. Pentru a-și îndeplini scopul, celulele roșii din sânge conțin hemoglobină, o substanță bogată în fier. Forma microscopică a acestei proteine îi permite să se unească cu oxigenul și să îl transporte. În acest fel, poate distribui oxigen în diferite țesuturi și îl poate folosi în metabolismul său.
După cum poți vedea, procesul implică atât globule roșii, cât și hemoglobină. În același timp, implică indirect și fierul. Prin urmare, cele trei căi care pot duce la anemie sunt următoarele:
- Hemoragii care reduc cantitatea de sânge care circulă în organism.
- Lipsa de fier în dietă sau intestin cu capacitatea redusă de a absorbi fierul din alimente.
- Patologii cronice care modifică formarea eritrocitelor și performanța acestora.
Îți recomandăm:
Care sunt simptomele anemiei?
Semnele și simptomele anemiei sunt variate și nespecifice, ceea ce înseamnă că este greu de știut dacă ești sau nu anemic. Cu toate acestea, conștientizarea simptomelor te poate ajuta să-ți dai seama dacă ar trebui să consulți un medic.
Oboseala, epuizarea și lipsa de forță sunt toate caracteristici comune ale anemiei. Deoarece prin corp circulă mai puțin oxigen, celulele își reduc activitatea metabolică și se uzează mai repede. Prin urmare, este mai greu să faci mișcare, să alergi și chiar să mergi. Activitățile zilnice, cum ar fi urcatul scărilor, pot deveni o provocare.
În caz de anemie, căile respiratorii încearcă să suplinească lipsa de oxigen prin preluarea acestuia din exterior. Prin urmare, este posibil să simți că nu ai aer și să respiri mai des.
Este puțin probabil să știi că ești anemic observând culoarea pielii. Totuși, așa cum am spus, acest factor poate servi drept ghid. Lipsa celulelor roșii din sânge duce la paloare generală din cauza pierderii de roșeață.
Alte simptome care pot indica faptul că ești anemic sunt următoarele:
- Durere de cap
- Palpitații și tahicardie
- Amețeli, vertij și leșin
- Senzația de picioare reci
Îți recomandăm:
Simptomele anemiei: analize de sânge
Dacă medicul suspectează prezența anemiei, acesta va solicita o serie de parametri biochimici, printre care cel mai important va fi hemoglobina. Prin teste de laborator, poți afla concentrația de proteine din sânge.
Pentru un adult sănătos, hemoglobina din sânge ar trebui să varieze între 13 și 18 grame pe decilitru la bărbați. La femei, ar trebui să varieze între 12 și 15. Marja este mai mare atunci când vine vorba de copii.
Dacă nivelul de hemoglobină al unei femei este mai mic de 12 decilitri, iar al unui bărbat este mai mic de 13, anemia este prezentă. Medicul va trebui să determine originea acestei anemii și forma celulelor roșii din sânge pentru a caracteriza boala. Pentru a face acest lucru, medicul va examina un frotiu de sânge.
Așadar, cum știi că ești anemic?
Singura modalitate de a ști cu adevărat dacă ești sau nu anemic este prin măsurarea hemoglobinei din sânge cu ajutorul testelor de laborator. Mai multe tipuri de simptome pot indica anemia, dar diagnosticul se bazează pe mai mult decât simptomatologie.
Dacă bănuiești că ești anemic pentru că ești obosit sau palid, ai dureri de cap sau extremități reci, mergi la medic. După ce îi explici simptomele, medicul va solicita o serie de analize de sânge.
Tratamentul anemiei este posibil fie cu suplimente de fier, fie prin eliminarea cauzelor sângerărilor. Deci, dacă suspectezi prezența anemiei, nu amâna vizita la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alli, N., Vaughan, J., & Patel, M. (2017). Anaemia: Approach to diagnosis. South African medical journal, 107(1), 23-27. https://journals.co.za/doi/abs/10.7196/SAMJ.2017.v107i1.12148
- Benavidez, C., Garcia, R. V., Goedelmann, C. J., Cid, P. G., Sala, M. C., & Durando, M. C. (2019). Fracción de reticulocitos inmaduros. Revista Hematología, 23(1), 73-76. https://revistahematologia.com.ar/index.php/Revista/article/view/93
- Borgna-Pignatti, C., & Zanella, S. (2016). Pica as a manifestation of iron deficiency. Expert review of hematology, 9(11), 1075-1080. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17474086.2016.1245136
- Buttarello, M. (2016). Laboratory diagnosis of anemia: are the old and new red cell parameters useful in classification and treatment, how?. International journal of laboratory hematology, 38, 123-132. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijlh.12500
- Medline Plus. (2022). Conteo de glóbulos rojos. Consultado el 7 de marzo de 2024. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003644.htm
- Pasricha, S. R., Colman, K., Centeno-Tablante, E., Garcia-Casal, M. N., & Peña-Rosas, J. P. (2018). Revisiting WHO haemoglobin thresholds to define anaemia in clinical medicine and public health. The Lancet Haematology, 5(2), e60-e62. https://www.thelancet.com/journals/lanhae/article/PIIS2352-3026(18)30004-8/abstract
- Phillips, J., & Henderson, A. C. (2018). Hemolytic Anemia: Evaluation and Differential Diagnosis. American family physician, 98(6), 354-361. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30215915/
- Pivina, L., Semenova, Y., Doşa, M. D., Dauletyarova, M., & Bjørklund, G. (2019). Iron deficiency, cognitive functions, and neurobehavioral disorders in children. Journal of Molecular Neuroscience, 68, 1-10. https://link.springer.com/article/10.1007/s12031-019-01276-1
- Prado, P. A. (22 de abril de 2020). Anemia, aportando un poco de claridad a tantas cifras y unidades. Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria. https://www.sefap.org/2020/04/22/anemia-aportando-un-poco-de-claridad-a-tantas-cifras-y-unidades/
- Wang, M. (2016). Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. American family physician, 93(4), 270-278. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2016/0215/p270.html?cmpid=em_49396074_L1
- Yokoi, K., & Konomi, A. (2017). Iron deficiency without anaemia is a potential cause of fatigue: meta-analyses of randomised controlled trials and cross-sectional studies. British Journal of Nutrition, 117(10), 1422-1431. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/iron-deficiency-without-anaemia-is-a-potential-cause-of-fatigue-metaanalyses-of-randomised-controlled-trials-and-crosssectional-studies/F7E59D4BFC154E9687E42CDCC4968EAF
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.