Care sunt simptomele cancerului ovarian?
Simptomele cancerului ovarian nu sunt întotdeauna evidente și acesta este motivul pentru care oamenii se referă adesea la această boală numind-o „criminal tăcut”. La fel ca în cazul multor altor tipuri de cancer, pacienții sunt asimptomatici până când boala este destul de avansată și este prea târziu pentru tratament. Așadar, este important să cunoști toate caracteristicile sale.
Acest tip de cancer este al doilea tip de cancer ginecologic ca frecvență la femei. Totuși, cancerul ovarian are cea mai mare rată de mortalitate. Medicii îl depistează rareori la timp, potrivit experților de la American Cancer Society.
Conform rapoartelor din ultimii ani, doar 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian reușesc să supraviețuiască 5 ani după diagnosticul inițial. Acest lucru apare din cauza faptului că, în multe cazuri, cancerul ovarian este detectat într-un stadiu destul de avansat. Experții indică faptul că depistarea precoce a acestei boli crește speranța de viață cu până la 95%.
Cancerul ovarian poate afecta femeile de diferite vârste, dar riscul crește după vârsta de 50 de ani. De fapt, femeile peste 65 de ani sunt cele mai vulnerabile.
Știai că?
Este important să te informezi despre simptomele cancerului ovarian sau ale altor probleme de sănătate feminină. Reține faptul că aceste informații te pot ajuta să hotărăști când este cazul să consulți un medic.
Care sunt simptomele cancerului ovarian?
Următoarele simptome sunt frecvente în cadrul cancerului ovarian, deși ar putea fi și semne ale altor probleme de sănătate. Totuși, luarea în considerare a acestora și posibilitatea de a le identifica poate fi esențială pentru depistarea timpurie a acestei boli.
- Balonare sau inflamație abdominală. Acesta este un simptom comun diferitelor probleme de sănătate. Însă balonarea sau inflamația ar putea indica și prezența cancerului ovarian. Consultă medicul dacă ți se întâmplă frecvent.
- Simptome digestive. Pe lângă balonare, simptome precum indigestia, constipația, crampele abdominale și orice modificare a mișcărilor intestinale sunt, de asemenea, semnale de alarmă.
- Durere pelvină. Acesta ar putea fi un semn important al acestei boli. Consultă medicul și încetează să iei calmante dacă durerea este frecventă și pare să nu aibă explicații.
- Dureri de spate. Durerea din partea inferioară a spatelui, apărută fără niciun motiv, poate fi un alt simptom al acestei afecțiuni.
- Urinarea frecventă și incontrolabilă. Acest simptom indică adesea slăbiciunea mușchilor podelei pelvine. De asemenea, ar putea fi doar un simptom al unei infecții urinare. Cu toate acestea, trebuie să consulți medicul, deoarece ai putea avea cancer ovarian.
- Pierdere sau câștig în greutate inexplicabil. Acesta ar putea fi un semnal de alarmă. În plus, s-ar putea să simți în permanență o pierdere a apetitului sau să te simți mereu sătulă deși nu ai mâncat.
- Oboseală. Poți fi obosită din cauza unei probleme de sănătate sau din cauza stresului. Totuși, acesta este și un simptom frecvent de cancer ovarian. A te simți obosită, epuizată și slăbită în orice moment este un semnal că ceva nu este în regulă.
- Durere în timpul sexului. Consultă medicul dacă în loc să te bucuri de sex, simți frecvent durere, deoarece acesta este un simptom comun al cancerului ovarian.
Alte simptome la care trebuie să ai grijă
- Stare de rău
- Vomă
- Anemie
- Dureri frecvente de stomac
- Sângerare vaginală (la femeile aflate în postmenopauză)
Citește mai mult:
Când trebuie să consulți un medic?
Nu ezita să consulți medicul specialist dacă prezenți unul dintre simptomele menționate mai sus. Cel mai bine este să fii precaută când vine vorba de sănătatea ta. Medicul te va consulta amănunțit și îți va face anumite analize pentru a afla dacă suferi sau nu de cancer ovarian. În niciun caz nu trebuie să ignori simptomele menționate mai sus, mai ales dacă acestea te împiedică să te bucuri de viață și tind să se agraveze progresiv.
Pentru a te diagnostica, medicul poate solicita teste precum ecografia, tomografia axială (CT), imagistica prin rezonanță magnetică sau o analiză de sânge numită CA-125.
Îți mulțumim pentru că ai parcurs acest articol!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.