Cât durează să rămâi gravidă după sex?
Fertilizarea este începutul sarcinii și este un proces complex care are loc după contactul sexual. Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce cred majoritatea oamenilor, nu rămâi gravidă imediat după sex.
Un ovul (gametul feminin) se unește cu un spermatozoid (gametul masculin). Sarcina apare atunci când genele ambilor părinți se unesc și formează o nouă celulă numită zigot.
Există multe întrebări și mituri despre cum se întâmplă acest lucru. Din acest motiv, articolul de astăzi îți va explica tot ce trebuie să știi despre fertilizare: cât durează și când se manifestă simptomele sarcinii.
Cum are loc fertilizarea?
După cum am subliniat în introducere, fertilizarea este procesul prin care ovulul și spermatozoidul fuzionează pentru a forma un zigot. Pare simplu, deși necesită o serie de condiții optime pentru a avea loc.
De fapt, probabilitatea de a rămâne gravidă variază între 20 și 25%, așa cum explică un articol al Centrului de Medicină Reproductivă din California de Sud. Această cifră se referă la situația în care o persoană nu folosește o metodă contraceptivă.
Procesul de gestație nu apare de fiecare dată înainte, chiar și după fertilizare. Este important să fim conștienți de faptul că, pentru ca aceasta să aibă loc, femeia trebuie să se afle într-un stadiu specific al ciclului menstrual.
O companie de reproducere asistată afirmă că acest lucru apare, de obicei, în jurul celei de-a 14-a zile a ciclului menstrual – în timpul ovulației. Cu toate acestea, sperma poate trăi până la trei zile în tractul genital feminin.
Un ovul supraviețuiește numai la 24 de ore după ovulație. Prin urmare, fertilizarea are loc în acest interval de timp (1 zi), chiar dacă actul sexual a avut loc cu două sau trei zile mai devreme. Vom explica toate fazele acestui proces în următoarele secțiuni.
Căutarea unui ou pentru fertilizare
Ovulul iese din ovar și intră în trompele uterine în timpul procesului de ovulație. La rândul său, sperma se dezvoltă continuu în testicule. Trece în materialul seminal atunci când există ejaculare.
Apoi, urcă prin vagin în trompele uterine – dacă există contact sexual. Procesul care are loc acolo este cunoscut sub numele de „condensare”. Spermatozoizii suferă o serie de modificări în structură și mobilitate pentru a dobândi capacitatea de a pătrunde în ovul.
Spermatozoizii nu pot face acest lucru imediat după ejaculare și nu toți suferă aceste transformări. Se reduce astfel probabilitatea ca mai mulți spermatozoizi să fertilizeze același ovul, deoarece acest lucru ar putea duce la un zigot care nu este viabil.
Citește și:
Întâlnirea ovulului și a spermatozoidului
Sperma dispare după condensare în tractul genital feminin. Spermatozoidul se îndreaptă spre ovul și are loc așa-numita reacție acrozomală.
Potrivit unui articol al Institutului Bernabeu, această reacție constă în eliberarea anumitor enzime care permit capului spermatozoidului să traverseze membrana ovocitului. În acest fel, nucleele ambelor celule și materialul genetic fuzionează.
În timpul acestei reacții, este pus în mișcare un mecanism care împiedică ceilalți spermatozoizi să traverseze membrana. După cum am subliniat în secțiunea anterioară, acest lucru este esențial pentru a nu exista probleme la nivel genetic. Ne referim la aceasta ca blocare a polispermiei.
Deplasarea în uter
Celula numită „zigot” se formează odată ce fuziunea ovulului și spermatozoidului conține material genetic de la ambii părinți. Fertilizarea are loc în una dintre trompele uterine în majoritatea cazurilor.
Apoi, zigotul trebuie să coboare spre uter – organul în care are loc gestația. Zigotul începe să se dividă pe parcurs și embrionul se formează din această celulă unică prin diviziuni celulare succesive.
Inițial, numele pentru cele două celule formate din zigot este „blastomere”. Există între 12 și 16 blastomeri până în a patra zi după fertilizare. Apoi, se formează morula, ce are o parte centrală care va da naștere embrionului. Stratul exterior al celulelor va forma apoi placenta.
Implantarea, ultima parte a procesului de fertilizare
Acesta este un pas esențial pentru dezvoltarea embrionului. Este procesul prin care acesta se atașează de endometru, stratul care acoperă uterul. De obicei, apare la 6-10 zile după fertilizare. Embrionul va dispărea la următoarea menstruație dacă implantarea nu are loc cu succes.
Cât durează să rămâi gravidă după sex?
Primul trimestru de sarcină este caracterizat printr-o serie de simptome care avertizează o femeie că este însărcinată. Primul semn este absența sau întârzierea menstruației. Procesul este denumit amenoree. Apare deoarece producția anumitor hormoni crește pentru a asigura dezvoltarea embrionului. Acești hormoni provoacă, de asemenea, modificări ale sensibilității și dimensiunii sânilor, care se umflă adesea.
La începutul gestației, hormonul numit gonadotropină corionică umană crește foarte mult în concentrație. Este asociat cu greața și vărsăturile. De fapt, concentrația sa determină intensitatea simptomelor.
Concentrația hormonului crește mai mult la sarcinile cu embrioni multipli decât la cele cu un singur embrion. Acesta este motivul pentru care femeile care nasc mai mult de un copil au simptome mai profunde.
Un alt simptom obișnuit la începutul sarcinii este creșterea frecvenței și a nevoii de a urina. De asemenea, femeia este mai obosită.
Rămâi însărcinată după sex
În prezent, există diferite metode de confirmare a sarcinii. Cu toate acestea, toate necesită trecerea unui interval de timp după fertilizare. Testele de sarcină funcționează prin detectarea concentrației crescute de gonadotropină corionică umană în urină. Nivelul acestui hormon crește la 6 până la 14 zile după fertilizare.
În unele cazuri, această substanță poate fi măsurată în sânge în loc de urină. Acest test nu poate fi făcut acasă, dar este mai precis.
Prin urmare, reține faptul că este imposibil să stabilești dacă există sau nu o sarcină până nu a trecut un anumit timp de la fertilizare. De asemenea, testele de sarcină pot duce la rezultate fals negative și fals pozitive. Acesta este motivul pentru care trebuie să consulți întotdeauna un medic pentru a fi sigură.
Citește mai mult:
Nu rămâi gravidă imediat după sex
După cum am explicat mai sus, fertilizarea este un proces complex care necesită condiții optime. Nu are loc în același moment cu actul sexual. De fapt, poate apărea la două până la trei zile după ejaculare.
Mai mult, embrionul nu se va dezvolta întotdeauna și sarcina nu va apărea de fiecare dată, chiar dacă se formează un zigot. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este esențial ca procesul de implantare să aibă loc corect.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- El espermatozoide que fecunda el óvulo, ¿qué tiene de especial? (n.d.). Retrieved February 6, 2021, from https://www.institutobernabeu.com/foro/el-espermatozoide-que-fecunda-el-ovulo-que-tiene-de-especial/
- ¿Cuánto tiempo después del coito ocurre la fecundación? (n.d.). Retrieved February 6, 2021, from https://www.reproduccionasistida.org/faqs/cuanto-tiempo-despues-del-coito-ocurre-la-fecundacion/
- Edad y fertilidad – Spanish SCCRM – Orange County Fertility, IVF and Reproductive Center Southern California Fertility. (n.d.). Retrieved February 6, 2021, from https://www.socalfertility.com/es/servicios-de-fertilidad/edad-y-fertilidad/
- Díaz, Jorge Alberto Álvarez. “Mecanismo de la fecundación humana.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 53.1 (2007): 45-51.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.