Cât timp poți lua anticoncepționale?
Te-ai întrebat vreodată cât timp poți lua pilule anticoncepționale? Pastilele anticoncepționale sunt o metodă cunoscută de contracepție. Sunt folosite în întreaga lume de către femei de diferite vârste, inclusiv în perioada de dinaintea menopauzei.
Această metodă este foarte sigură și am putea spune că principalul său dezavantaj este necesitatea de a ne aminti să luăm pilulele. În zilele noastre, grație calendarelor electronice ale telefoanelor mobile, de exemplu, aceasta nu mai este neapărat o problemă. Totuși, multe femei preferă o altă opțiune contraceptivă, deoarece cred că vor uita să ia pilulele.
Există multe mituri construite în jurul pastilelor anticoncepționale. Cele mai multe dintre ele sunt nefondate, dar se răspândesc progresiv printre utilizatoare, făcându-le pe multe dintre ele să creadă că sunt adevărate.
Agențiile de sănătate desfășoară adesea campanii pentru a clarifica aceste idei false. Problema este că, în ciuda acestor date exacte, rețelele de socializare și forumurile de pe internet continuă să răspândească informații înșelătoare.
O întrebare frecventă în rândul femeilor este cât timp poți lua pastile anticoncepționale și dacă trebuie să faci o pauză din când în când. Acest lucru provine din teama de a se confrunta cu efecte adverse din cauza unei presupuse supraîncărcări hormonale. După cum vom vedea, acesta este doar un mit.
Ce sunt pastilele anticoncepționale?
Pastilele anticoncepționale sunt o metodă de contracepție hormonală. Adică, se bazează pe utilizarea hormonilor artificiali pentru a regla ciclul menstrual al femeii și pentru a preveni ovulația.
Prin oprirea ovulației, care are loc în fiecare lună, nu există nicio posibilitate de apariție a sarcinii. Fără ovulație, spermatozoizii nu au nimic de fertilizat.
Pentru a-și atinge obiectivul, această metodă emulează modificările hormonale ale ciclurilor normale prin eliberarea uneia sau a două substanțe sintetice. Unele contraceptive au două componente – estrogen și progestogen – în timp ce altele au doar una – drospirenonă, de exemplu.
Numărul de tablete variază. Există cutii de 21 de pastile, de 24 și de 28. În cazul celor de 28, 21 pot fi de o culoare și 7 de alta, sau 24 de o culoare și 4 de alta.
Diferențele sunt date de dozele hormonale pe care laboratoarele decid să le folosească. În orice caz, acestea sunt concepute să mimeze fluctuațiile ciclului menstrual mediu, care durează de obicei 28 de zile (între o menstruație și următoarea).
Vezi și:
Cât timp poți lua anticoncepționale?
Mitul potrivit căruia ar trebui să faci o pauză atunci când iei pilulele anticoncepționale a apărut din cauza dozelor hormonale folosite. La începutul utilizării acestei metode, medicamentele aveau concentrații mari de estrogen și progesteron.
În zilele noastre, aceste doze au fost reduse de aproape 10 ori. De asemenea, există multe studii științifice care au evaluat siguranța contraceptivelor pentru a cunoaște efectele lor pe termen lung.
Datorită cunoștințelor acumulate, putem fi siguri că nu este nevoie să faci pauze. Nu este nevoie să încetezi să le iei din când în când și, în mod clar, acesta este doar un mit nesusținut de dovezi științifice.
Metoda pilulei anticoncepționale previne ovulația în fiecare ciclu, dar nu afectează disponibilitatea ovulelor. Aceasta înseamnă că, dacă o femeie încetează să mai ia pastilele pentru a obține o sarcină, va avea aceleași șanse ca o femeie care nu a luat niciodată pastilele. Este o metodă care nu provoacă infertilitate.
Alte mituri despre hormonii din pilulele anticoncepționale
Mitul despre efectele adverse ale pilulelor anticoncepționale nu se limitează la presupusa necesitate de pauză și nici nu este specific doar adolescentelor. Din păcate, diseminarea miturilor dăunează programelor de planificare familială.
Convingerea că pilulele contraceptive sunt nesigure este falsă. Cu o utilizare adecvată, acestea pot fi eficiente în 99% din cazuri, ceea ce este o rată de succes foarte mare. În ceea ce privește scăderea dorinței sexuale de care se tem unele femei, adevărul este că informațiile sunt confuze.
Ceva similar se întâmplă și cu creșterea în greutate atribuită pilulelor contraceptive. Ginecologii sunt de acord că acestea sunt efecte care pot apărea la începutul utilizării, dar ele dispar după cel de-al treilea ciclu de utilizare. Nici aceste semne nu sunt întotdeauna prezente.
O abordare personalizată a contracepției este ideală. Fiecare femeie ar trebui să se consulte un ginecolog pentru a alege combinația de hormoni cea mai potrivită stilului său de viață, constituției corpului, vârstei și posibilelor comorbidități.
Vezi și:
Nu este nevoie să faci o pauză de la administrarea pilulelor contraceptive
La întrebarea cât timp poți lua pastilele anticoncepționale, răspunsul este că nu există limită de timp. Știința a confirmat deja că nu este nevoie de pauze și că dozele hormonale ale medicamentelor actuale sunt minime. Nu există acumulare hormonală sau alterarea fertilității.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
- Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
- Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
- Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.