Cauze și tratamente pentru acidoza metabolică - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratamente pentru acidoza metabolică

Pacienții cu insuficiență renală necesită hemodializă, care este uneori folosită și pentru persoanele cu intoxicații cu etilen glicol, metanol și salicilat. În general, tratamentul acidozei metabolice este menit să trateze cauza care declanșează tulburarea.
Cauze și tratamente pentru acidoza metabolică

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Acidoza metabolică determină o reducere a concentrației de bicarbonat de sodiu în organism. Prin urmare, pH-ul sângelui devine mai acid. Apoi, această reducere a concentrației bicarbonatului de sodiu antrenează o scădere compensatorie a presiunii parțiale a dioxidului de carbon. Practic, este o anomalie de echilibru acido-bazic care determină acidifierea sângelui. Descoperă în acest articol principalele cauze și tratamente pentru acidoza metabolică!

Acidoza metabolică este o tulburare de echilibru acido-bazic care scade pH-ul sângelui și nivelul dioxidului de carbon și provoacă hiperventilarea ca mecanism compensator. Există mai multe niveluri de severitate, unele dintre ele putând fi fatale.

Cauze ale acidozei metabolice

Vase de sânge

De obicei, debutul acidozei metabolice este cauzat de mai multe mecanisme ce acționează simultan, cum ar fi:

  • Aportul excesiv sau producția excesivă endogenă de acizi nevolatili. De exemplu, cetoacidoza diabetică, acidoza lactică sau acidoza cauzată de aportul de precursori de acizi pot determina apariția acidozei metabolice.
  • Recuperarea defectuoasă a bicarbonatului renal (acidoza în insuficiență renală cronică sau acută) sau excreția insuficientă de protoni în tuburile distale (acidoză tubulară renală distală).
  • Pierderea substanțelor de bază. De obicei, această pierdere poate apărea la nivel renal sau digestiv.

Simptome ale acidozei metabolice

Simptomele acidozei metabolice nu sunt specifice. Din acest motiv, această afecțiune poate fi greu de diagnosticat. Însă, dacă pacientul are indicații clare care determină medicul specialist să solicite un test de sânge arterial, atunci diagnosticarea este mai simplă.

În general, simptomele de care suferă acești pacienți includ:

  • Dureri în piept.
  • Palpitații.
  • Dureri de cap.
  • Alterarea stării mintale. În general, aceasta include anxietatea severă, scăderea acuității vizuale și greața. De asemenea, pot apărea vărsături, dureri abdominale, modificări ale apetitului și pierderea în greutate.
  • În plus, cei care suferă de acidoză metabolică manifestă adesea respirația Kussmaul. Acest tip de respirație este profund și rapid și însoțește adesea cetoacidoza diabetică.

De asemenea, acidoza metabolică extremă poate duce la complicații neurologice și cardiace:

  • Complicații neurologice. În general, acestea include letargie, amorțeală, comă și convulsii.
  • Complicații cardiace. Pot apărea aritmii și o scădere a răspunsului epinefrinei. În plus, ambele situații duc la hipotensiune.
  • Acidoza metabolică severă poate duce la șoc sau moarte.

Diagnosticul acidozei metabolice

Femeie care primește tratamente pentru acidoza metabolică

Există anumite teste ce pot ajuta la diagnosticarea acidozei metabolice. De asemenea, ele pot ajuta la determinarea cauzei apariției acesteia (o afecțiune respiratorie sau o problemă metabolică).

De obicei, testele recomandate de medic includ:

  • Teste de gaze sanguine arteriale.
  • Panou metabolic complet. Acesta este un set de analize de sânge care măsoară nivelul de sodiu și potasiu, funcția renală și alte substanțe chimice și funcții.
  • PH-ul urinei.
  • Cetone în urină și sânge.
  • Test de acid lactic.

Tratamente pentru acidoza metabolică

În primul rând, medicul specialist trebuie să prescrie un tratament pentru cauza care declanșează tulburarea. Pacienții cu insuficiență renală necesită hemodializă. Uneori, medicii folosesc acest procedeu și pentru persoanele cu intoxicație cu etilen glicol, metanol și salicilat.

Apoi, în cazurile de acidoză metabolică gravă, medicii îi administrează pacientului bicarbonat de sodiu. Cu toate acestea, ei trebuie să facă acest lucru cu precauție, deoarece bicarbonatul de sodiu este dăunător în anumite circumstanțe.

În general, terapia cu bicarbonat este sigură și eficientă. Cu toate acestea, atunci când acidoza apare în urma unei acumulări de acizi organici, această terapie este controversată pentru că nu reduce semnificativ rata de mortalitate. În plus, poate avea anumite riscuri.

În ciuda controverselor, majoritatea experților recomandă administrarea intravenoasă de bicarbonat pentru acidoza metabolică severă, care provoacă niveluri de pH sanguin sub 7,1.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vargas Flores, T. (2014). Acidosis metabólica. Revista de Actualización Clínica Investiga.
  • Scharnagl, H., März, W., Böhm, M., Luger, T. A., Fracassi, F., Diana, A., … Goffin, E. (2010). Acidosis, Metabolic. In Encyclopedia of Molecular Mechanisms of Disease. https://doi.org/10.1007/978-3-540-29676-8_16
  • Márquez-gonzález, C. H. (2012). gasometría durante la guardia. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.