Utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu - Doza de Sănătate
 

Utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate stimula pierderea în greutate. Totuși, nu este recomandat să iei mai mult de trei linguri pe zi din acest produs, întrucât poate cauza probleme gastrointestinale. 
Utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2018

Mulți doctori consideră bicarbonatul de sodiu o resursă excelentă pentru a veni în completarea a diverse tratamente. Acesta este un compus chimic extraordinar, ieftin și un remediu practic pentru o varietate de afecțiuni. Vrei să afli care sunt mai exact principalele utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu? Dacă da, citește în continuare.

1. Utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu pentru menținerea sănătății rinichilor

Bicarbonatul de sodiu este de mare ajutor persoanelor care suferă de probleme la rinichi. Întrucât este un electrolit natural, acest produs ajută la reglarea nivelului de aciditate din sânge (pH). Astfel, bicarbonatul de sodiu ajută rinichii să funcționeze în mod corespunzător.

De exemplu, dacă suferi de probleme la rinichi, este normal ca nivelul de bicarbonat din organism să scadă semnificativ. Un nivel foarte scăzut poate provoca acidoză tubulară renală (ATR).

Pentru a regla nivelul pH-ului din sânge, este bine să iei o lingură de bicarbonat dizolvat în apă după masa de seară. În felul acesta, îți vei îmbunătăți funcțiile metabolice din organismul.

2. Combaterea infecțiilor urinare

Utilizări terapeutice ale bicarbonatului ca remediu pentru infecțiile urinare

Infecțiile tractului urinar sunt afecțiuni des întâlnite, în special în rândul femeilor. Pe lângă tratamentele cu antibiotice prescrise de medic, acestea mai pot fi tratate și folosind bicarbonat de sodiu cu lămâie. Aceste două elemente combinate ajută la ameliorarea durerii și a usturimilor cauzate de infecțiile urinare.

Bicarbonatul și lămâia sunt substanțe alcaline care reduc aciditatea urinei. Astfel, cele două ingrediente ameliorează usturimea cauzată de iritația prezentă la nivelul aparatului urinar. Remediul este foarte simplu: într-un pahar cu apă, dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu și apoi adaugă zeama de la o jumătate de lămâie.

3. Bicarbonatul de sodiu pentru curățarea colonului

Utilizări terapeutice ale bicarbonatului în menținerea unui colon sănătos

Curățarea colonului este esențială pentru menținerea sănătății organismului. Uneori, această parte a intestinului nostru este încărcată de elemente toxice și fermenți, fapt care împiedică absorbția sărurilor și a vitaminelor esențiale, cum ar fi vitamina K. Acest lucru ne va afecta sănătatea, fără să ne dăm seama.

Bicarbonatul de sodiu este un antiacid excelent, care curăță toxinele de la nivelul tractului gastrointestinal. Dacă adăugăm diverse plante în apa în care am dizolvat bicarbonatul de sodiu, putem ajuta la prevenirea constipației și la întărirea sistemului imunitar prin înmulțirea bacteriilor sănătoase care curăță organismul de elemente nocive.

4. Bicarbonatul de sodiu pentru o digestie mai bună

Utilizări terapeutice ale bicarbonatului în tratarea arsurilor la stomac

Una dintre cele mai cunoscute utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu este cea de tratament împotriva hiperacidității gastrice. Cu toții am apelat uneori la remediul cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă, cel mai probabil după o cină copioasă.

Când suferi de indigestie, ai o senzație de greață, balonare și arsuri la stomac. În aceste cazuri, este bine să apelezi la bicarbonatul de sodiu, care descompune grăsimile și ajută în procesul de digestie din stomac.

Dacă simți des arsuri la stomac, ia o lingură de bicarbonat dizolvat într-un pahar cu apă și te vei simți mai bine. Durerea și arsura în piept sunt ameliorate prin neutralizarea excesului de acid. Dar ai grijă, dacă arsurile sunt resimțite de două sau de trei ori pe săptămână, este bine să consulți un medic. Sănătatea este pe primul loc.

5. Bicarbonatul de sodiu pentru slăbit

Utilizări terapeutice ale bicarbonatului ca remediu pentru slăbit

Știai că bicarbonatul de sodiu ajută la arderea grăsimilor? Acest element chimic natural oferă o senzație de sațietate. În plus, dacă adaugi puțin bicarbonat de sodiu în apă sau în mâncare, alimentele devin mai alcaline. Astfel, nivelul pH-ului din sânge crește, lucru care ajută la digerarea și la arderea grăsimilor.

Specialiștii susțin că elementele alcaline ajută la transformarea grăsimilor în masă musculară și în energie. Dacă alegem să consumăm zahăr rafinat și făină albă, obținem exact contrariul, pierdem din masa musculară și acumulăm grăsimi. Dar dacă bem apă alcalină, eliminăm reziduurile acide, echilibrăm nivelul de pH din sânge și pierdem în greutate.

Dacă vrei să slăbești, este recomandat să bei un pahar de apă cu o lingură de bicarbonat o dată sau de două ori pe zi. Dar ține minte, nu lua niciodată mai mult de trei linguri pe zi, întrucât poate fi dăunător.

În concluzie, există numeroase utilizări terapeutice ale bicarbonatului de sodiu. Acest element chimic îmbunătățește funcționarea rinichilor și reglează nivelul pH-ului din sânge.

Cu toate acestea, nu uita că bicarbonatul funcționează doar ca un supliment alimentar. Dacă suferi de o anumită boală, numai medicul este în măsură să îți recomande tratamentul cel mai adecvat.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.