Cauze, simptome și tratamente pentru hipotimie
Toate emoțiile, atât plăcute, cât și neplăcute, au o funcție adaptativă. Tristețea este una dintre ele, deci este normal și necesar să o experimentăm în anumite situații. Totuși, această emoție se poate transforma în hipotimie. Descoperiți cauze, simptome și tratamente pentru hipotimie!
Hipotimia este o tulburare a dispoziției în care răspunsul emoțional este diminuat și inadecvat. Este un simptom prezent în multe boli.
Caracteristicile hipotimiei
Hipotimia diferă de tristețea normală prin faptul că persoana în cauză este incapabilă să fie fericită, chiar dacă se întâmplă ceva care ar trebui să-i provoace o bucurie intensă. În plus, apar următoarele:
- Pacientul își pierde adesea interesul pentru ceva care anterior îi dădea satisfacție și îi provoca bucurie.
- Manifestă un limbaj inexpresiv și lentoare în mișcările corpului.
- Este evidentă o expresie emoțională inadecvată situației reale.
- De obicei, hipotimia este însoțită de pesimism, ură, disconfort sau timiditate.
- Tinde să fie un simptom al depresiei și al distimiei.
Care sunt cauzele hipotimiei?
Cauzele hipotimiei pot fi foarte diverse. Specialistul trebuie să evalueze cazul particular și să stabilească care sunt mecanismele ce determină alterarea. De obicei, hipotimia este exogenă, adică provocată de un factor de condiționare extern.
American Psychological Association asociază hipotimia cu episodul depresiv major, întrucât o enumeră ca unul dintre simptomele sale. În această situație, cauzele sunt similare depresiei:
- Cauze biologice. Probleme genetice și endocrine care explică apariția simptomelor depresive. Există și ipoteza monoaminergică, care indică un deficit de norepinefrină, serotonină sau dopamină.
- Cauze comportamentale: Absența stimulilor pozitivi în mediu.
- Modele cognitive: Se remarcă teoria neputinței învățate sau teoria cognitivă a lui Beck.
Vă recomandăm să citiți: Memoria semantică: ce este și cum să o îmbunătățim
Diferențele dintre hipotimie și distimie
Hipotimia este un simptom, nu o tulburare, așa cum este cazul distimiei. Aceasta din urmă generează tulburări de dispoziție și se caracterizează prin melancolie.
Clinic, nu îndeplinește criteriile pentru depresie. Distimia ar putea fi considerată o depresie ușoară, constantă în timp.
Pentru ca distimia să fie diagnosticată, tristețea trebuie să se manifeste timp de cel puțin doi ani. În schimb, hipotimia este de durată mai scurtă.
Diferența dintre hipotimie și depresie
Depresia este o altă tulburare a dispoziției. Sentimentele de tristețe, pierdere, iritabilitate, apatie sau frustrare interferează cu viața de zi cu zi timp de două săptămâni sau mai mult.
Uneori, hipotimia poate fi confundată cu depresia. De aceea, trebuie să fie clar că este un simptom. Una dintre principalele diferențe constă în intensitatea sa.
În depresie, simptomele de tristețe sunt mult mai intense și generalizate. Cu alte cuvinte, pacientul experimentează o tristețe profundă. Hipotimia se caracterizează prin absența fericirii.
Cealaltă diferență, ca și în cazul distimiei, este durata. După cum am spus, hipotimia este un simptom de scurtă durată, în timp ce depresia durează mult mai mult.
Tratamente disponibile pentru hipotimie
Dacă vă confruntați cu simptomele hipotimiei, consultați un specialist în sănătate mintală pentru a confirma diagnosticul. Dacă nu sunt tratate corespunzător, sentimentele de nefericire și descurajare pot evolua.
După cum am spus, hipotimia este adesea exogenă. Aceasta înseamnă că profesioniștii identifică o cauză sau un factor extern. Sursa de îngrijorare și angoasă a persoanei trebuie abordată.
De asemenea, intervențiile vizează următoarele:
- Persoana își continuă activitățile zilnice.
- Are loc contactul social, deoarece izolarea poate agrava starea de spirit.
- Pacientul practică exerciții fizice, deoarece sportul ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
- Au loc activități care ajută la deconectare și distragerea atenției.
Vrem să subliniem importanța abordării terapeutice în hipotimie. Acțiunile menționate anterior nu vor fi de ajutor dacă nu sunt însoțite de terapie psihologică.
Vă recomandăm: 8 sfaturi pentru a scăpa de tristețe
Nu subestimați afecțiunea și obțineți tratamente pentru hipotimie
Tristețea non-patologică este un răspuns emoțional adaptiv. În plus, atenuează nivelul excitării generale pentru a reduce rata proceselor cognitive. Acest lucru permite examinarea situației.
Această emoție poate deveni patologică și poate provoca un disconfort profund. Când ia forma hipotimiei, distimiei sau depresiei, este important să mergeți la medic și să cauți instrumentele potrivite pentru a o depăși.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- APA Dictionary of Psychology. Hypothymia [Internet]. Washington: American Psychological Association; 2020 [revisado 2 agosto 2021]. Disponible en: https://dictionary.apa.org/hypothymia
- Baena A, Sandoval M, Urbina C, Juárez N, Villaseñor S. Los trastornos del estado de ánimo [Internet]. 2005 [consultado 2 agosto 2021]; 6(11). Disponible en: http://www.revista.unam.mx/vol.6/num11/art110/nov_art110.pdf
- Vázquez C, Hervás G, Hernangómez L, Romero N. Modelos cognitivos de la depresión: una síntesis y nueva propuesta basada en 30 años de investigación [Internet]. 2010 [consultado 2 agosto 2021]; 18(1): 139-165. Disponible en: https://www.behavioralpsycho.com/wp-content/uploads/2019/08/08.Vazquez_18-1oa-1.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.