Cauze, simptome și tratamentul bradicardiei
Scris și verificat de medicul José Lapenta
Știi care este tratamentul bradicardiei? Afecțiunea cunoscută sub numele de bradicardie apare atunci când inima bate într-un ritm mai lent decât ar trebui. În condiții normale, ritmul cardiac începe cu un impuls electric care trece prin nodul sinusal – numit și „sinoatrial” – poziționat în atriul drept.
Acest nod este responsabil de setarea ritmului cardiac. Din acest motiv, considerăm că este un fel de „stimulator cardiac”. Uneori, ritmul cardiac se modifică atunci când căile conductoare sunt deteriorate sau dacă există o cale suplimentară. Prin urmare, inima poate să bată prea repede (tahicardie), prea lent (bradicardie) sau doar neregulat.
Aceste bătăi anormale sunt cunoscute sub numele de „aritmii” și pot apărea atât în camerele superioare (atrii), cât și în camerele inferioare ale inimii (ventricule). În acest articol, ne vom concentra asupra definiției bradicardiei și tratamentelor disponibile pentru aceasta.
Descoperă mai mult:
Ce este bradicardia?
Termenul de bradicardie se referă la o serie de afecțiuni în care inima bate într-un ritm mai lent decât de obicei. Există mai puțin de 60 de bătăi pe minut. Potrivit unui articol din Trends in Cardiovascular Medicine, este fie un fenomen normal la tinerii sportivi, fie o parte a procesului de îmbătrânire sau îmbolnăvire. Bradicardia poate fi clasificată în funcție de nivelul alternanței în cadrul ierarhiei sistemului de conducere cardiacă.
Cauzele bradicardiei
Această afecțiune apare adesea la sportivi sau la persoane extrem de relaxate. De asemenea, apare la persoanele cu boli de inimă sau la cei care urmează anumite tratamente medicamentoase. Potrivit Clinicii Mayo, cauzele acestei boli includ:
- Deteriorarea țesutului cardiac din cauza îmbătrânirii
- Alterări ale țesutului cardiac din cauza bolilor de inimă
- Defecte cardiace congenitale
- Infecții în țesutul cardiac
- Complicații ale operațiilor cardiace
- Niveluri necontrolate de potasiu sau calciu în sânge
- Apnee obstructivă în somn
- Boli inflamatorii, cum ar fi lupusul
- Medicamente pentru tulburări de ritm cardiac
Principalele simptome
Prezentarea clinică a aritmiilor variază de la semne electrocardiografice asimptomatice la o mare varietate de simptome. Cele mai frecvente simptome ale bradicardiei sunt:
- Amețeli
- Leșin
- Oboseală
- Dureri în piept
- Respirație scurtă
- Confuzie
Este important să reții faptul că o persoană cu această afecțiune necesită tratament farmacologic și consult cardiac de urgență dacă simptomele sale sunt severe.
Complicațiile bolii
Bradicardia poate duce la complicații de sănătate dacă nu este administrat un tratament în timp util. Următoarele sunt cele mai relevante:
- Incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge (insuficiență cardiacă)
- Stop cardiac subit sau moarte subită
- Episoade de leșin repetate
- Modificări ale tensiunii arteriale (hipotensiune arterială și hipertensiune arterială)
Citește mai mult:
Diagnostic
Este crucial să se găsească o relație de cauzalitate între simptome și diferitele anomalii care pot fi prezente pe o anumită electrocardiogramă (EKG) pentru a stabili diagnosticul de bradicardie. Procesul poate fi dificil, având în vedere natura intermitentă și imprevizibilă a acestei afecțiuni.
Este important să fie luat în considerare istoricul medical și, de asemenea, să fie efectuat un EKG de suprafață cu 12 electrozi. În plus, poate fi necesar un test Holter și un test de stres.
Tratamentul bradicardiei
Tratamentul trebuie limitat la pacienții cu o corelație clară documentată corespunzător între simptome și ritm. Cei care sunt asimptomatici nu necesită tratament specific.
În general, primul pas în tratamentul persoanelor simptomatice este întreruperea oricărui medicament care încetinește ritmul cardiac. În plus, se efectuează intervenții pentru orice afecțiuni subiacente conexe.
În cele din urmă, medicul sugerează implantarea unui stimulator cardiac permanent atunci când alte tratamente nu funcționează. Profesionistul va furniza toate detaliile necesare, cum ar fi riscurile, beneficiile și pregătirea pentru plasarea stimulatorului cardiac.
Prognostic după tratamentul bradicardiei
Progresia și prognosticul bradicardiei vor depinde de mai mulți factori, inclusiv:
- Vârsta
- Fumatul
- Consumul de alcool
- Consumul de droguri recreative
- Boala cardiovasculară coexistentă
- Complicațiile tromboembolice
Evoluția naturală a acestei tulburări este diversă și adesea imprevizibilă. Astfel, persoanele cu antecedente de leșin din cauza bradicardiei pot continua să aibă leșin recurent.
Incidența morții subite este scăzută, iar terapia cu stimulator cardiac nu pare să îmbunătățească rata de supraviețuire generală. Cu toate acestea, reduce morbiditatea.
În orice caz, se recomandă controale medicale regulate, deoarece intervențiile adecvate previn complicațiile. Medicul de familie sau profesionistul în cardiologie va solicita teste și tratamente ori de câte ori este nevoie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vogler, J., Breithardt, G., & Eckardt, L. (2012). Bradiarritmias y bloqueos de la conducción. Revista Española de Cardiología, 65(7), 656–667.
-
Sidhu S, Marine JE. Evaluating and managing bradycardia. Trends Cardiovasc Med. 2020 Jul;30(5):265-272.
- Alliance, A. (2018). Programa de Estudio y Tratamiento de las Arritmias Cardiacas. https://www.heartrhythmalliance.org/files/files/A-A Uraguay/100915-FINAL-AA-Uruguay-Bradicardia (ritmo cardíaco lento).pdf
- Hernández, G. A. (2007). Symptomatic bradicardia and pacemaker use in the emergency room. Revista Facultad de Medicina (Colombia), 55(3), 191–209.
- Vogler, J. (2015). Bradiarritmias y bloqueos de la conducción. 65(7), 656–667.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.