Ce nu știai despre aritmiile cardiace - Doza de Sănătate
 

Ce nu știai despre aritmiile cardiace

Aritmiile cardiace sunt destul de frecvente. Astăzi, vei descoperi și aprofunda anumite date care te vor surprinde.
Ce nu știai despre aritmiile cardiace
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Aritmiile cardiace afectează mulți oameni. Din acest motiv, am vorbit mult despre ele pe acest blog în trecut. Cu toate acestea, există unele aspecte pe care este posibil să nu le cunoști încă despre aritmiile cardiace.

După cum subliniază Fundația Spaniolă a Inimii, aritmiile cardiace sunt modificări ale ritmului cardiac. Dacă inima ta bate prea repede, prea lent sau are un ritm neregulat, acestea sunt semne care te avertizează asupra prezenței aritmiilor.

În continuare, vom explica câteva aspecte ale aritmiilor cardiace pe care trebuie să le ai în vedere. Acest lucru este important, deoarece această boală afectează mai mult de 50% din populație.

Ce nu știai despre aritmiile cardiace

Electrofiziologie: un test eficient

Specialist ce culege date despre aritmiile cardiace
Această tehnică ajută la determinarea activității electrice a inimii, precum și a contractilității acesteia.

Electrofiziologia este un test pe care profesioniștii din domeniul medical îl solicită pentru diagnosticarea persoanelor cu aritmii. Le permite să determine tipul de aritmie de care suferă pacientul, severitatea bolii, locul exact unde se produce și tulburările pe care le provoacă.

Acest test este foarte important, deoarece le permite profesioniștilor din domeniul medical să ajusteze tratamentul pentru a evita pierderea timpului încercând opțiuni care nu vor îmbunătăți problema pacientului. Este o tehnică care are mult succes și oferă rezultate excelente.

Riscul de moarte subită din cauza aritmiilor cardiace este mare

Moartea subită este cauzată, în majoritatea cazurilor, de aritmiile cardiace: în mod specific, aritmiile de fibrilație ventriculară și aritmiile de tahicardie ventriculară. Aceste tipuri de aritmii sunt adesea denumite „maligne” din cauza riscului ridicat de stop cardiac brusc. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul trebuie aplicat cât mai curând posibil, folosindu-se defibrilarea ventriculară.

Nu toate aritmiile sunt la fel de periculoase

Medic care citește o electrocardiogramă
Deși există aritmii severe, în multe cazuri, monitorizarea regulată și tratamentul adecvat reușesc să le controleze în mod adecvat.

În ciuda faptului că unele tipuri de aritmii cardiace prezintă un risc de moarte subită, acest lucru nu înseamnă că toate aritmiile sunt la fel de periculoase. Acesta este motivul pentru care electrofiziologia este atât de importantă. Folosind acest test, profesioniștii din domeniul medical pot determina severitatea aritmiei de care suferă pacientul.

  • Bătăi premature ale inimii. Inima bate înaintea ritmului cardiac normal al pacientului. În mod normal, nu este o problemă serioasă. Cu toate acestea, necesită supraveghere medicală. De obicei, se tratează prin modificări ale dietei și ale stilului de viață.
  • Bradicardie sinusală. Ritmul cardiac încetinește, este neregulat și uneori se poate opri. În unele cazuri, este posibil să nu necesite niciun tratament. Cu toate acestea, dacă se agravează, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un stimulator cardiac.
  • Fibrilație ventriculară. Acesta este un tip de boală cardiacă care poate pune în pericol viața pacientului, determinând un stop cardiac brusc, care poate duce la deces.

Există multe alte tipuri de aritmii, cum ar fi blocajele cardiace sau tahicardia supraventriculară paroxistică. Important este să ne dăm seama că nu toate sunt la fel de serioase și nici nu necesită tratament. De fapt, la unii oameni, monitorizarea și controlul sunt mai mult decât suficiente.

Tratamentele sunt diverse

Așa cum nu toate aritmiile cardiace sunt la fel de severe, la fel se întâmplă și cu tratamentele. După cum am menționat mai sus, în unele cazuri, singurul tratament este urmărirea și controlul regulat. Cu toate acestea, alți pacienți trebuie să renunțe la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul sau alcoolul și să-și îmbunătățească dieta.

Este adevărat că aritmiile trebuie adesea tratate cu medicamente. Dar nu toate sunt la fel. Totul va depinde de pacient, de tipul de aritmie de care suferă și de severitatea acesteia.

În plus, există un tratament cunoscut sub numele de „ablație prin radiofrecvență”, care se folosește după studiul electrofiziologic. Scopul acestui tratament este eradicarea aritmiei printr-oo mică arsură care distruge țesutul cardiac ce provoacă aritmia. În prezent, acest tratament oferă rezultate excelente.

Știai toate aceste lucruri despre aritmiile cardiace? Ai auzit de unele, dar nu știai prea multe despre ele? Deși am tratat acest subiect în diferite ocazii, poți oricând să aprofundezi subiectul pentru a afla mai multe informații utile.

De asemenea, cercetătorii continuă să investigheze noi modalități de tratare a acestei afecțiuni. Prin urmare, deși am menționat mai multe tratamente, pot apărea și altele noi pe care, fără îndoială, le vom împărtăși tuturor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • (2007). BRADICARDIA SINTOMÁTICA Y USO DE MARCAPASOS EN EL SERVICIO DE URGENCIAS. Revista de la Facultad de Medicina55(3), 191-208. Retrieved January 22, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112007000300007&lng=en&tlng=es.
  • Gómez Flores, Jorge. (2009). Arritmias cardiacas. Archivos de cardiología de México79(Supl. 2), 2. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-99402009000600002&lng=es&tlng=es.
  • Pérez, Gerardo, & Alonso Bao, Juan. (2014). Cuando el motivo de consulta son las palpitaciones, ¿cómo continuar?. Archivos de Medicina Interna36(2), 68-74. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2014000200005&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez-Reyes, Humberto, Muñoz Gutiérrez, Mayela, Márquez, Manlio F., Pozas Garza, Gerardo, Asensio Lafuente, Enrique, Ortíz Galván, Fernando, Lara Vaca, Susano, & Mariona Montero, Vitelio August. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336. https://dx.doi.org/10.1016/j.acmx.2015.06.002
  • Ventura, Alejandro, Soriano, Lisandro, López, Marisa, & Enciso, Elizabeth. (2012). Ablación por radiofrecuencia de una taquicardia ventricular tras la cirugía reparadora de la tetralogía de Fallot. Revista argentina de cardiología80(1), 60-64. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1850-37482012000100012&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.