Murmurul cardiac: definiție și clasificare - Doza de Sănătate
 

Murmurul cardiac: definiție și clasificare

Murmurul cardiac poate fi clasificat în funcție de intensitatea, tonul sau localizarea sa. În orice caz, acesta este, de obicei, inofensiv, deși este recomandat să-l monitorizezi cu atenție.
Murmurul cardiac: definiție și clasificare
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Turbulențele fluxului de sânge ce trece prin inimă și vasele mari provoacă vibrații. La rândul lor, acestea provoacă murmurul cardiac. Cu alte cuvinte, murmurul cardiac este reprezentat de sunete care apar în timpul bătăilor inimii, care produc un flux de sânge turbulent în sau în apropierea inimii. Medicii folosesc stetoscoape pentru a auzi murmurul inimii.

Te poți naște cu murmur cardiac sau poate apărea în orice moment al vieții. Dacă te naști cu acesta, vorbim despre murmur cardiac congenital. Mai presus de toate, trebuie clarificat faptul că murmurul cardiac nu este o boală. Însă acesta trebuie monitorizat în timp deoarece poate încuraja apariția unei probleme cardiace nediagnosticate.

Murmurul cardiac: caracteristici

Inimă cu stetoscop pe ea
Există diferite clasificări ale murmurului cardiac.

Murmurul cardiac este clasificat în funcție de intensitatea și frecvența sunetului, precum și de localizarea sa în piept și în ciclul cardiac – dacă apare în timpul sistolei sau al diastolei.

Mai mult, volumul de sânge responsabil de fluxul sanguin turbulent determină intensitatea murmurului. Este important să știm faptul că gradul murmurului nu este neapărat legat de severitatea leziunii cardiace.

Murmurul cardiac: clasificare

Sistemul de clasificare cel mai des utilizat a fost menționat pentru prima dată în 1933 de Levine. Acesta s-a bazat pe intensitate, un termen explicat mai sus, pentru a putea clasifica această tulburare cardiacă. Potrivit lui Levine, există 6 grade diferite de murmur cardiac în funcție de intensitate:

 • Clasa I: cu greu audibil. Ascultarea mai multor cicluri cardiace ale pacientului poate fi singura modalitate de a auzi acest tip de murmur.
 • Clasa a II-a: încet, dar audibil.
 • Clasa a III-a: acestea sunt vibrații moderate și palpabile în peretele toracic a trecerea sângelui.
 • Clasa a IV-a: acestea sunt murmure intense care sunt însoțite de o palpitație.
 • Clasa a V-a: acestea sunt murmure foarte intense. Se pot auzi atingând pieptul cu marginea stetoscopului.
 • Clasa a VI-a: nu este nevoie de un stetoscop pentru a auzi aceste murmure, deoarece sunt foarte intense.

Altă clasificare a murmurului cardiac

Murmurul cardiac ascultat cu stetoscopul
Murmurul este diferit dacă apare în timpul sistolei sau al diastolei.

În afară de clasificarea murmurelor cardiace în funcție de intensitate, acestea pot fi grupate și pe baza altor caracteristici. Le putem clasifica drept diastolice sau sistolice dacă luăm în considerare durata acestora.

Pe baza formei, ele pot fi constante, crescătoare, descrescătoare sau o combinație a celor din urmă. În ceea ce privește locația, aceasta se referă la locul în care murmurul este cel mai intens. Prin urmare, există 6 puncte de ascultare pe partea anterioară a pieptului utile pentru a identifica un murmur:

 • În al doilea spațiu intercostal din partea dreaptă
 • De la al doilea la al cincilea spațiu intercostal din partea stângă
 • În cel de-al cincilea spațiu intercostal de pe linia mediană-claviculară stângă

În plus, murmurele pot fi clasificate în funcție de locul unde radiază. De obicei, merg în aceeași direcție ca și fluxul sanguin.

În cele din urmă, în funcție de ton, murmurul poate fi scăzut sau ridicat și muzical, alert sau șuierător, printre altele.

Tratament pentru murmurul cardiac

Tratament pentru murmurul cardiac
Tratamentul va depinde de cauza principală a murmurului.

De obicei, murmurul cardiac este inofensiv, deci nu are nevoie de tratament. Prin urmare, sunt necesare doar monitorizări permanente pentru a ne asigura că acesta nu cauzează o tulburare cardiacă.

Dacă este necesar un tratament, acesta va fi destinat tratării cauzei murmurului. De exemplu, dacă murmurele funcționale sunt cauzate de febră sau hipertiroidism, acestea vor dispărea odată ce medicii vor trata afecțiunea de bază.

Uneori, medicamentele nu sunt suficiente pentru a trata cauzele murmurului cardiac. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În funcție de afecțiune, medicul poate recomanda una dintre aceste opțiuni pentru a trata o valvă deteriorată sau perforată:

 • Valvuloplastie cu balon
 • Anuloplastie
 • Reparație a suportului structural
 • Intervenție chirurgicală pe cord deschis
 • Repararea valvelor

Dacă crezi că ai un murmur la inimă, solicită imediat asistență medicală. Medicul specialist va evalua problema și va stabili cursul tratamentului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Tamariz-Martel Moreno, R. (2008). Los soplos cardíacos en la infancia. Pediatria Integral.
 • Díaz, H. S., Danglot-Banck, C., & Gómez, M. G. (2002). Soplos cardíacos patológicos en los niños. Revista Mexicana de Pediatria.
 • Ruiz-Berdejo Iznardi, C. (2015). Soplo sistólico inocente: importancia diagnóstica. Cardiología Pediátrica y Cardiopatías Congénitas Del Niño y Del Adolescente.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.