Logo image
Logo image

Cauzele, diagnosticul și tratamentul uvulitei

4 minute
Uvulita este cauzată de infecții bacteriene. Cu toate acestea, și leziunile sau reacțiile alergice o pot provoca. În acest articol, vei afla totul despre uvulită.
Cauzele, diagnosticul și tratamentul uvulitei
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Uvulita este inflamația uvulei, un mic mușchi fusiform agățat de palatul moale (partea din spate a tavanului gurii). Procesele infecțioase, reacțiile alergice, leziunile după anumite intervenții medicale sau consumul de substanțe inadecvate sunt cauzele obișnuite ale uvulitei. Dacă vrei să afli cauzele, diagnosticul și tratamentul uvulitei, citește mai departe!

Ce este uvulita?

Some figure
Uvulita este inflamația uvulei. Această inflamație poate fi cauzată de procese infecțioase sau neinfecțioase.

Potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI), uvula este partea moale a țesutului care atârnă în spatele gurii (la marginea palatului moale). Deși experții credeau că această structură este vestigială, au descoperit că are o funcție clară: ajută la prevenirea pătrunderii alimentelor în cavitatea nazală.

Site-ul medical Medigraphic definește uvulita ca „o celulită acută a uvulei, provocând eritem, edem, durere și febră”. Merită menționat faptul că, deși infecțiile bacteriene sau virale sunt cel mai frecvent factor declanșator al acestei afecțiuni, acestea nu sunt singurele.

Care sunt cauzele sale?

Conform Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, uvulita este cauzată în principal de o infecție cu bacterii streptococice, un grup de bacterii care sunt patogene pentru oameni. Până la 30% din cazurile de faringită acută sunt asociate cu Streptococcus pyogenes, aceasta fiind o boală adesea legată de uvulită.

Alți agenți infecțioși patologici care pot provoca acest tablou clinic sunt Haemophilus influenza tip b (Hib) și Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). În plus, uvulita infecțioasă apare mai des la copiii de vârstă școlară și este sezonieră, în special în regiunile temperate. Cea mai mare incidență a bolii apare la vârsta de 5, 10 și 12 ani.

Uvulita infecțioasă nu este singura variantă posibilă a acestei afecțiuni. Tipul neinfecțios al bolii poate fi cauzat de următoarele situații:

  • O leziune în partea din spate a gâtului
  • O reacție alergică la polen, praf, celule moarte ale pielii de la animale de companie sau anumite alimente
  • Inhalarea sau înghițirea anumitor elemente toxice din greșeală
  • Chirurgie, cum ar fi îndepărtarea amigdalelor (amigdalectomie) și alte proceduri medicale, cum ar fi o endoscopie
  • Fumat

Citește și:

Bolile corzilor vocale

Simptomele uvulitei

Pacientul ar trebui să suspecteze această afecțiune atunci când uvula este umflată în comparație cu faringele și are febră. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

  • Febră, în cazul în care este produsul unei infecții
  • Senzația de a avea ceva în gât, însoțită de sufocare sau bâlbâială
  • Tuse
  • Înghițire dureroasă
  • Producție excesivă de salivă
  • Apetit scăzut

Potrivit site-ului Colgate Professional, dacă simptomele uvulitei nu dispar după câteva zile sau dacă apar pete albe pe partea din spate a gurii, pacientul poate suferi de o infecție streptococică. Deși acest lucru este mult mai frecvent la copii, se poate manifesta și la adulți.

Diagnosticul și tratamentul uvulitei

Site-ul medical Drugs.com afirmă faptul că există mai multe teste de diagnostic pentru a detecta cauzele care stau la baza uvulitei. Iată câteva dintre ele:

  • Analize de sânge. Acestea pot fi necesare pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și a exclude anumite boli.
  • Cultura gâtului. Se ia o probă de mucoasă bucală și se cultivă într-un mediu specializat. Acest lucru permite detectarea posibililor germeni care cauzează uvulită, dacă aceasta este de natură infecțioasă.
  • Teste de alergie. Umflarea uvulei poate fi consecința unui proces alergic. Este important să detectezi alergenul, deoarece acest lucru va ajuta la evitarea acestui tablou clinic și a altora mult mai grave, cum ar fi șocul anafilactic.
  • Radiografie a gâtului. Este indicată mai ales pentru pacienții care au dificultăți la înghițire.

În ceea ce privește tratamentul, acesta va depinde de cauza principală a bolii. Dacă pacientul are uvulită bacteriană, medicul va prescrie antibiotice specifice pentru combaterea agentului patogen. Dacă afecțiunea este alergică, pacientul va trebui să ia antihistaminice. Steroizii reduc inflamația.

Tratamentul uvulitei la domiciliu

Some figure
Bea multe lichide și odihnește-te bine pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni.

Potrivit site-ului web UF Health, pacientul poate lua mai multe măsuri pentru a-și ameliora simptomele. Iată câteva dintre ele:

  • Odihnește-te mult. Uvulita poate dispărea singură sau cu tratament în una sau două zile.
  • Bea multe lichide și fă gargară cu apă caldă sărată pentru a reduce inflamația.
  • Folosește spray-uri care ajută la ameliorarea mâncărimii gâtului.
  • Ia analgezice fără prescripție medicală. Acestea reduc durerea pe care o provoacă umflarea uvulei.
  • Nu fuma și evită fumatul pasiv, deoarece acest lucru poate provoca iritarea gâtului.

Citește și:

Problemele de respirație la copii: 6 sfaturi

Urmează instrucțiunile medicului

După cum ai văzut, uvulita este un semn al unei alte afecțiuni de bază și nu este o boală în sine. Cauzele umflării uvulei pot varia de la infecții la alergii.

În general, această afecțiune dispare cu tratament adecvat într-o zi sau două. Tratamentul va depinde exclusiv de cauza principală a bolii, deoarece infecțiile bacteriene nu sunt tratate în același mod ca inflamația alergică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Úvula, Instituto Nacional del Cáncer. Recogido a 29 de noviembre en https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario/def/uvula
  • Uvulitis: reporte de un caso, medigraphic.com. Recogido a 29 de noviembre en https://www.medigraphic.com/pdfs/micro/ei-2014/ei143g.pdf
  • Uvulitis, medlineplus.gov. Recogido a 29 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001257.htm#:~:text=Es%20la%20inflamaci%C3%B3n%20de%20la,o%20la%20garganta%20
  • La función de la úvula, colgate.com. Recogido a 29 de noviembre en https://www.colgate.com/es-co/oral-health/basics/mouth-and-teeth-anatomy/the-role-of-the-uvula
  • Drugs.com, uvulitis. Recogido a 29 de noviembre en https://www.drugs.com/cg_esp/uvulitis.html
  • UFhealth, uvulitis. Recogido a 29 de noviembre en https://ufhealth.org/uvulitis

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.