Logo image
Logo image

Cauzele și simptomele malariei

3 minute
Simptomele malariei apar, de obicei, la câteva săptămâni după mușcătura unui țânțar infectat. Cu toate acestea, unele tipuri de paraziți ai malariei pot rămâne latente în organism până la un an.
Cauzele și simptomele malariei
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Malaria este o infecție parazitară care apare în mod regulat în zonele tropicale cu climat cald. Experții estimează că, în 2016, au existat 216 milioane de cazuri de malarie în 91 de țări. Valoarea este cu aproximativ 5 milioane mai mare decât cea din ​​anul precedent. Deoarece are potențialul de a fi fatală, este important să înțelegem cauzele și simptomele malariei.

Aceasta este o boală pe care femeile însărcinate o pot transmite direct bebelușilor nenăscuți. Însă acesta nu este singurul mijloc de transmitere directă între oameni. Boala se poate răspândi și prin transfuzii de sânge de la donatori care au avut boala. Și, în cele din urmă, oamenii pot contracta malaria prin mușcătura unui țânțar care transportă parazitul.

În ceea ce privește prevenirea, a existat o încercare de creare a unui vaccin sintetic împotriva malariei în 1997. Membrii echipei științifice conduse de Manuel Elkin Patarroyo au fost responsabili de dezvoltarea acestuia. Din păcate, rezultatele acestui vaccin au fost discutabile. Acesta a atins eficacitatea maximă de 28% în America de Sud. În 2010, OMS a clasificat vaccinul drept „inactiv”.

Vezi și:

Ziua mondială a lupusului: erupția fluture

Ce cauzează malaria?

Some figure
Malaria este o boală parazitară transmisă de femela țânțar Anopheles.

Această boală este rezultatul infecției cu un tip de parazit care folosește un anumit tip de țânțar ca gazdă. Parazitul este Plasmodium falciparum; țânțarul este din genul Anopheles.

Odată ce țânțarul mușcă un om, paraziții călătoresc prin fluxul sanguin până la ficat. În acest organ, ei se maturizează și produc o altă formă de parazit numită merozoit. Apoi, acești paraziți reintră în sânge și infectează celulele roșii. Odată ajunși acolo, se înmulțesc și descompun celulele, care sunt distruse în 48 până la 72 de ore.

Cauzele majorității simptomelor sunt:

  • Eliberarea merozoiților în sânge
  • Anemie rezultată din distrugerea globulelor roșii
  • Cantități mari de hemoglobină liberă în sânge după descompunerea globulelor roșii

Care sunt simptomele malariei?

Simptomele malariei apar, de obicei, la câteva săptămâni după mușcătura unui țânțar infectat. Cu toate acestea, unele tipuri de paraziți ai malariei pot rămâne latente în organism până la un an. Următoarele semne și simptome caracterizează cazurile clinice:

  • Febră
  • Frisoane
  • Durere de cap
  • Greață și vărsături
  • Dureri musculare și oboseală

În plus față de cele de mai sus, un pacient cu malarie poate prezenta și alte simptome. De exemplu, poate avea transpirație excesivă, dureri abdominale sau în piept și tuse.

Unele persoane cu malarie experimentează cicluri de „atacuri” de malarie. Atacurile încep cu tremurături și frisoane, însoțite de febră ridicată și ulterior transpirație. Apoi, temperatura pacientului revine la normal.

Complicații

Some figure
Dacă ai febră și alte simptome după ce ai vizitat o locație în care malaria este endemică, ar trebui să mergi imediat la medic.

Malaria este o boală care poate fi mortală. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bolilor produse de paraziți care sunt frecvenți în regiunile tropicale din Africa. În majoritatea cazurilor, decesele sunt rezultatul uneia sau mai multor complicații grave, care includ următoarele:

  • Malaria cerebrală: În unele cazuri, celulele sanguine cu paraziți blochează vasele de sânge mici din creier. Ca urmare, poate apărea inflamația creierului, provocând convulsii și chiar comă.
  • Probleme de respirație: Dacă apare edemul pulmonar, acesta poate provoca probleme de respirație.
  • Eșecul funcționării anumitor organe: Malaria poate provoca eșecul unor organe precum splina sau ficatul, ducând chiar la moarte.
  • Anemie: Aceasta este o scădere a numărului de celule roșii din sânge.
  • Hipoglicemie: Scăderea nivelului de zahăr din sânge ar putea duce la o stare comatoasă sau la moarte.

Vezi și:

Care sunt patogenii periculoși vara?

Tratamentul malariei

Înainte de a vorbi despre tratamente, trebuie mai întâi să facem distincția între diferitele forme de malarie. Tratamentul formei necomplicate, care implică paraziți care nu sunt din specia Falciparum, implică un medicament numit clorochină. Pacienții iau medicamentul pe cale orală.

În plus față de clorochină, există și alte alternative pentru malaria ușoară, cum ar fi chinina sau pirimetamina-sulfadiazina. Dacă parazitul este rezistent la clorochină, poate fi utilizată și mefloquina.

Malaria severă, cauzată de Plasmodium falciparum și cel mai adesea rezistentă la clorochină, este tratată cu chinină intravenoasă. Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost utilizate medicamente noi, cum ar fi artemisinina, mefloquina sau halofantrina.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ashley, E. A., Pyae Phyo, A., & Woodrow, C. J. (2018). Malaria. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30324-6
  • Atkinson, J.-A. M., Fitzgerald, L., Toaliu, H., Taleo, G., Tynan, A., Whittaker, M., … Summary, E. (2015). WHO | Malaria. Human Resources for Health. https://doi.org/10.1186/1478-4491-9-21
  • Kirby, M. J., Green, C., Jasseh, M., Conway, D. J., & Swlindsaydurhamacuk, S. W. L. (2008). Malaria Journal. Malaria Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2875-7-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.