Cauzele și simptomele nodulilor tiroidieni - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele nodulilor tiroidieni

Detectarea nodulilor tiroidieni la nivelul glandei tiroide poate cauza îngrijorare și frică. Deși acești noduli sunt benigni în majoritatea cazurilor, sunt necesare analize medicale care să confirme acest lucru. În acest articol, îți explicăm ce anume determină apariția nodulilor tiroidieni și cum sunt diagnosticați aceștia.
Cauzele și simptomele nodulilor tiroidieni

Ultima actualizare: 09 august, 2020

Nodulii tiroidieni sunt creșteri celulare la nivelul glandei tiroide sub formă de umflături sau sfere. Unii noduli pot fi detectați printr-o simplă palpare, însă mulți dintre aceștia sunt mici și nu pot fi simțiți la nivelul gâtului. Descoperă în acest articol cauzele și simptomele nodulilor tiroidieni!

Nodulii tiroidieni pot fi solizi sau chistici. Nodulii chistici sunt plini de lichid și au forma unor capsule. Nodulii solizi sunt alcătuiți din mase dure de țesut.

Nodulii pot fi localizați în diferite părți ale glandei tiroide, care constă în doi lobi conectați printr-o bandă subțire de țesut. Această glandă este localizată la nivelul gâtului și, în condiții normale, nu poate fi simțită la palpare.

Întrucât una dintre funcțiile glandei tiroide este aceea de a produce hormoni T3 și T4, nodulii apăruți la nivelul acestei structuri pot fi funcționali. Aceasta înseamnă că sunt capabil să secrete hormoni la fel ca țesutul normal. În aceste cazuri, apar simptome legate de supraproducția hormonală.

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni. Mulți medici îi detectează accidental la o consultație medicală cu privire la o altă problemă de sănătate. Însă, din cauza faptului că un procent mic de noduli poate fi cauzat de cancerul tiroidian, pacientul trebuie să se supună unor teste complementare pentru a obține un diagnostic corect.

Cauzele apariției nodulilor tiroidieni

Motivele din spatele apariției nodulilor tiroidieni sunt variate, de la o schimbare a dietei la proliferarea celulelor maligne. Iată câteva dintre cele mai importante:

Lipsa de iod în dietă

Dacă nu obții suficient iod din alimentele pe care le consumi, poți avea noduli tiroidieni. Această cauză clasică a bolilor tiroidiene a făcut ca mai multe țări să legifereze obligația de a adăuga în mod artificial iod în multe alimente, inclusiv în sarea de masă.

Aceste legi au fost aprobate în perioadele în care a existat o incidență ridicată a gușei, o deformare a gâtului din cauza lipsei de iod.

Tiroidita

Acest termen se referă la inflamația glandei tiroide. Dacă inflamația este cronică și persistentă, aceasta poate provoca apariția nodulilor. Una dintre cele mai populare boli este tiroidita Hashimoto, printre ale cărei simptome se numără hipotiroidismul.

Tiroidita este provocată, de obicei, de procesele autoimune, în care organismul atacă cu anticorpi propria glandă tiroidă.

Proliferarea celulelor tiroidiene normale

În anumite circumstanțe, celulele tiroidiene normale se dezvoltă disproporționat și formează un nodul. Acesta este cunoscut sub numele de adenom tiroidian și este benign.

Problema este că adenomul poate fi funcțional. Cu alte cuvinte, poate fi capabil să producă hormoni, pe care să îi elibereze în sânge. Acest lucru poate face persoana în cauză să sufere de hipertiroidism.

Acumularea de lichide

Nodulii tiroidieni pot fi chistici. Cu alte cuvinte, pot fi cavități pline de lichid. Sunt benigni și, de obicei, nu sunt funcționali. Așadar, nu sunt capabili să producă hormoni.

Femeie care prezintă simptomele nodulilor tiroidieni
Nodulii tiroidieni pot apărea din cauza deficitului de iod, tiroiditei, acumulării de lichide sau creșterii anormale a celulelor. Deși sunt adesea benigni, cel mai bine este să obții un diagnostic corect în urma efectuării tuturor testelor necesare.

Proliferarea celulelor maligne

Cea mai periculoasă formă a nodulilor tiroidieni este cancerul tiroidian. Din fericire, acesta reprezintă un procent mic de cazuri. Detectarea timpurie a maladiei face ca tratamentul și chirurgia să prevină răspândirea cancerului în organism.

Simptomele nodulilor tiroidieni

Nodulii tiroidieni nu provoacă, de obicei, simptome, deoarece tind să fie mici și nefuncționali. În multe cazuri, aceștia sunt descoperiți printr-o ecografie tiroidiană efectuată dintr-un cu totul alt motiv sau printr-o scanare CT a regiunii gâtului.

Dacă nodulul este detectabil din exterior prin palparea gâtului, atunci pacientul are o formațiune de dimensiuni mari. Acești noduli pot fi detectați de către un medic în timpul unei examinări fizice sau chiar de către pacient.

Dacă, împreună cu nodulul detectat, pacientul prezintă și alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate, episoade de transpirație intensă, modificări ale bătăilor inimii sau dificultăți de înghițire, atunci acesta poate fi malign. Deși diagnosticul final poate fi de masă benignă, prezența acestor simptome forțează efectuarea unor teste suplimentare.

Dacă ai de-a face cu noduli tiroidieni funcționali capabili să producă hormoni și să-i secrete în fluxul sanguin, atunci te vei confrunta cu hipertiroidismul. Pacientul va suferi de tahicardie, lipsă de forță, modificări ale unghiilor și ale părului, diaree, iritabilitate și pierdere în greutate în ciuda aportului alimentar crescut.

Femeie cu noduli tiroidieni
În unele cazuri, când nodulii ating dimensiuni considerabile, medicul sau pacientul îi poate detecta prin simpla palpare.

Diagnosticul nodulilor tiroidieni

Acum că am aflat care sunt simptomele nodulilor tiroidieni, să vedem cum decurge diagnosticarea acestora.

Dacă medicul descoperă un nodul tiroidian cu ocazia unei examinări fizice, acesta va solicita efectuarea unei serii de teste de diagnostic. Acestea vor include:

  • Dozarea hormonilor tiroidieni prin teste de sânge care măsoară nivelul de T4 și TSH.
  • Ecografia tiroidiană. Dacă nu a fost făcut anterior, acest test este primul pas pentru abordarea nodulului tiroidian. În primul rând, ecografia permite specialistului să facă diferența între nodulii solizi și chistici, pe lângă măsurarea dimensiunii acestora.
  • Biopsia cu ac. Dacă medicul bănuiește că nodulul este malign, acesta va programa o procedură de biopsie. Ea presupune introducerea unui ac foarte subțire în glandă pentru a extrage celule din nodul care vor fi analizate la microscop. În prezent, pacientului i se face biopsie în regim ambulatoriu și nu necesită spitalizare pentru această procedură. De obicei, medicii efectuează biopsia sub anestezie locală.

În concluzie…

Nodulii tiroidieni pot apărea ca urmare a mai multor boli ce pot afecta glanda tiroidă. Deși sunt de obicei benigni, este necesar un diagnostic adecvat pentru a exclude o problemă mai gravă. Prin urmare, este necesar să mergi la medic dacă observi că ai simptome ale nodulilor tiroidieni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Román-González, Alejandro, et al. “Nódulo tiroideo, enfoque y manejo. Revisión de la literatura.” Iatreia 26.2 (2013): 197-206.
  • Ambriz, Pedro Torres, et al. “Diagnóstico y tratamiento del nódulo tiroideo.” Revista de Endocrinología y Nutrición 8.3 (2000): 87-93.
  • Uliaque, Carolina Franco, et al. “Utilidad de la ecografía en la evaluación de los nódulos tiroideos.” Radiología 58.5 (2016): 380-388.
  • Pereira Despaigne, Olga Lidia, et al. “Diagnóstico de las afecciones nodulares del tiroides.” Medisan 19.6 (2015): 788-796.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.