Cauzele și tratamentul daltonismului - Doza de Sănătate
 

Cauzele și tratamentul daltonismului

Daltonismul este o deficiență aproape întotdeauna moștenită, care afectează mai mult bărbații decât femeile. În forma sa cea mai gravă, vederea este alb - negru.
Cauzele și tratamentul daltonismului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Daltonismul este un defect de vedere care face dificilă sau imposibilă distincția culorilor. Gradul de afectare este foarte variabil. Uneori, este doar o problemă cu nuanțele de roșu, verde, galben sau albastru; în cele mai severe cazuri, nu se distinge nici o culoare. Care sunt cauzele și tratamentul daltonismului?

Această afecțiune are legătură cu o anomalie a celulelor fotoreceptoare din ochi, numite bastonașele și conuri. Acestea funcționează în combinație și se conectează cu centrele creierului prin nervul optic. Când celulele sunt defecte, nu reușesc să producă imaginea pigmenților și apare daltonismul.

Care sunt cauzele daltonismului?

Daltonismul apare la nivelul retinei, deoarece acolo sunt adăpostite bastonașele și conurile. Bastonașele detectează alb, negru și întreaga gamă de tonuri gri. Conurile sunt sensibile la roșu, albastru și verde. Munca lor combinată face posibilă percepția diferitelor culori și tonuri.

Daltonismul apare atunci când bastonașele, conurile sau ambele tipuri de celule sunt anormale sau absente. Motivele sunt ereditare sau cauzate de medicamente sau boli.

Genetica

Majoritatea cazurilor de daltonism au o cauză ereditară. Se transmite de la mamă la copil și nu generează niciun alt tip de defect vizual. Deși femeile sunt purtătoarele cromozomului defect care cauzează boala, bărbații sunt mai predispuși să moștenească boala.

Cromozomi x
Cauza genetică este cea mai frecventă, mai presus de celelalte care provoacă daltonism.

Medicamente

Există mai multe medicamente care pot provoca daltonism. Unele antipsihotice, cum ar fi clorpromazina și tioridazina, provoacă daltonism în anumite cazuri. Antibioticul etambutol, care este utilizat pentru tratarea tuberculozei, poate modifica percepția culorilor. Aceste efecte adverse trebuie luate în considerare de către medic ori de câte ori medicamentele în cauză sunt prescrise.

Boli

Există mai multe boli oculare care pot duce la daltonism. Glaucomul dăunează nervului optic și poate reduce capacitatea de a distinge culorile sau nuanțele. Degenerescența maculară și retinopatia diabetică distrug retina și provoacă același efect.

În cataractă, nu se pierde percepția culorii, dar aceasta poate fi atenuată semnificativ. Alte boli, cum ar fi diabetul, scleroza multiplă, boala Alzheimer sau boala Parkinson, pot provoca și ele daltonism.

Alți factori

Îmbătrânirea ar putea cauza o deficiență a percepției culorii la unii oameni. La fel, expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi stirenul, care se găsește în unele materiale plastice, este asociată cu pierderea capacității de a diferenția culorile.

Tipuri de daltonism

O primă clasificare a tipurilor de daltonism se face pe baza cauzei. Din acest punct de vedere, există două categorii: moștenite sau dobândite. Primul este cel care se transmite de la părinți la copii și al doilea este efectul unui alt factor.

Boala poate fi, de asemenea, clasificată în funcție de tipul disfuncției percepției culorii. Acest lucru dă naștere la patru tipuri: tricromie anormală, acromatică, monocromă și dicromatică. Să ne uităm la fiecare dintre ele.

Tricromie anormală

Persoana afectată are conuri pe retină, dar acestea sunt defecte și generează confuzie. Este cea mai comună formă de daltonism și are trei subtipuri:

  • Protanomalie: dificultate la percepția luminii roșii
  • Deuteranomalie: erori la percepția luminii verzi
  • Tritanomalie: dificultate în a percepe lumina albastră

Acromatic

Acestea sunt cazurile în care persoana nu poate vedea decât alb-negru cu o gamă de gri. Persoana afectată nu are conuri în retină sau are unele leziuni neurologice. Este o afecțiune foarte rară: 1 caz la 100.000 de locuitori.

Monocrom

Acest tip este numit daltonism total sau daltonism extrem. Vederea este în alb și negru cu o gamă de gri. Există conuri pe retină, dar lipsesc doi dintre cei trei pigmenți care trebuie să fie prezenți în aceste celule. Afectează un număr foarte mic de oameni.

Lentile pentru daltonism

Dicromanța

Este o formă de daltonism care este considerată moderat severă și în care nu există percepția unuia dintre cele trei tipuri de lumină. Ca și în cazul tricromiei anormale, există trei subtipuri.

Protanopia

Există o absență totală a fotoreceptorilor roșii retinieni. Acest lucru determină o percepție slabă a culorilor cu lungimi de undă foarte mari. Cei afectați văd aceste tonuri ca și cum ar fi crem sau gri. Este cea mai comună formă de dicromanță.

Deuteranopia

În acest caz, există o absență totală a fotoreceptorilor retinieni de culoare verde. Există dificultăți în perceperea culorilor cu lungimi de undă medii. Este o formă mai puțin severă de deuteranomalie.

Tritanopia

Aceasta este cea mai rară formă de daltonism. Există o absență totală a fotoreceptorilor retinei pentru culoarea albastră. Afectează percepția culorilor cu lungimi de undă scurte. În plus, galbenul este perceput ca și cum ar fi roz.

Tratamentul daltonismului pentru îmbunătățirea calității vieții

Acum că am stabilit care sunt cauzele și tipuri, vom discuta despre tratamentul daltonismului.

În prezent, nu există tratament disponibil pentru daltonismul moștenit. Dacă boala este cauzată de medicamente, alte patologii sau expunerea la toxine, se va suprima factorul care cauzează afecțiunea.

Filtrele de culoare puse peste ochelari sau lentilele de contact speciale pot ajuta la diferențierea mai bună a culorilor, dar nu elimină deficiența. Este posibil ca în viitor să existe tehnici de înlocuire a genelor care ar putea rezolva complet această problemă.

Există câteva tehnici și măsuri pe care persoanele daltoniste le pot lua pentru a depăși limitările pe care boala le provoacă. De exemplu, pot memora ordinea culorilor la semafor, astfel încât să poată interpreta semnalul. Obiectele de o anumită culoare pot fi, de asemenea, marcate. Există aplicații informatice care ajută la diferențierea culorilor și tratamentul parțial al daltonismului.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Puell Marín, M. C. (2020). Visión del color.
  • Bernardino, María Gómez, and Ana Gallego Herrero. “Deuteranomalía. Caso clínico.” REDUCA 3.2 (2011).
  • Lillo, J., Sánchez, P., Collado, J., Ponte, E., & García, C. (1997). TIDA: Un test infantil para evaluar las disfunciones en la percepción del color. Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid.
  • Gutiérrez Neira, K. J. (2019). Diseño de un artefacto interactivo para detectar el tipo y amplitud de daltonismo en niños (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Firth, Ashley. “Low Vision and Colour Blindness.” Practical Web Inclusion and Accessibility. Apress, Berkeley, CA, 2019. 55-92.
  • Fernandes, Thiago Monteiro Paiva, et al. “Color vision impairments in schizophrenia and the role of antipsychotic medication type.” Schizophrenia research 204 (2019): 162-170.
  • Bolaños Godoy, Diego Alejandro. “Evaluación de la visión cromática en trabajadores de la industria textil expuestos a solventes orgánicos.” (2018).
  • Tanaka, Go, Noriaki Suetake, and Eiji Uchino. “Lightness modification of color image for protanopia and deuteranopia.” Optical review 17.1 (2010): 14-23.
  • Fez Saiz, Dolores de, Pablo Acevedo Noda, and Celia García Llopis. “Software simulación visión daltónico.” (2011).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.