Ce este și care sunt cauzele tetracromatismului? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt cauzele tetracromatismului?

Tetracromatismul este o afecțiune care ar putea fi mai frecventă decât se credea anterior, deoarece se pare că aproape 12% dintre femei îl prezintă. Vă explicăm în ce constă.
Ce este și care sunt cauzele tetracromatismului?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Tetracromatismul este o afecțiune care stârnește curiozitatea științifică. Este un termen care se referă la o calitate vizuală. Oamenii sau animalele cu tetracromatism au un indice de vedere crescut. Ce este și care sunt cauzele tetracromatismului?

Persoanele cu tetracromatism pot vedea până la 100 de milioane de culori. Tetracromatismul există la anumite animale, cum ar fi unele păsări, pești, insecte sau amfibieni. Aparent, și unii oameni pot avea tetracromatism.

Cum se produce vederea cromatică?

Înainte de a explica în ce constă tetracromatismul, este important să prezentăm câteva noțiuni de bază despre modul în care are loc procesul de vedere cromatică. Retina este un țesut sensibil la lumină, situat în partea din spate a globului ocular. Este alcătuită din diferite celule, printre care se disting bastonașele și conurile. Sunt celule sensibile la lumină. Conurile permit vederea culorilor, adică vederea cromatică.

Există diferite tipuri de conuri în funcție de modul în care reacționează la lumină. Majoritatea populației umane are trei tipuri. Fiecare dintre ele reacționează la lumină cu o lățime de bandă diferită. Informațiile sunt transmise prin nervul optic către cortexul cerebral.

Prin urmare, majoritatea oamenilor au așa-numita vedere tricromatică. Un tip de con detectează lumina roșie, un alt tip lumina albastră și un al treilea tip lumina verde. În acest fel, putem vedea aproape 1 milion de culori.

Ceva diferit se întâmplă la unele specii de animale. De exemplu, la anumiți pești. Există un al patrulea tip de conuri, care le permite să perceapă variații pentru fiecare dintre culori.

Umbrele colorate
Vederea cromatică necesită un proces complex în interiorul ochiului pentru ca informația să ajungă la nervul optic și de acolo la creier.

Ce este tetracromatismul?

Tetracromatismul este o anomalie oculară care ne permite să vedem de aproximativ o sută de ori mai multe culori decât în mod normal. Se estimează că aproape 12% din femeile din lume au această caracteristică.

Ceea ce se întâmplă este că au un al patrulea tip de conuri. Aceste persoane se numesc tetracromate. Al patrulea tip de conuri le permite să obțină un spațiu de culoare senzorial cu patru dimensiuni. Au un spectru vizibil mult mai mare, deoarece pot combina mai multe culori primare. Restul oamenilor pot face combinații doar din trei culori (roșu, verde și albastru). Se numesc tricromate. Aceasta înseamnă că nu văd toate variantele posibile.

Cum diferă de celelalte categorii?

În prezent, există diferite tipuri de vedere, în funcție de conurile din retină. Primul este tricromatismul. Este cea mai comună formă de vedere la om. Dar vedere poate fi și dicromatică. Este cel mai caracteristic tip la animale, cum ar fi câinii. Există doar două tipuri de conuri sensibile la albastru și verde.

Este dificil să ne dăm seama dacă o persoană are vedere tricromatică sau tetracromatică. Uneori, acest lucru poate fi verificat numai prin biopsia țesutului retinian.

Care sunt cauzele tetracromatismului?

Aparent, această afecțiune apare aproape exclusiv la femei. Motivul este o variație a cromozomului X, unde se găsește gena dicromatică. În acest cromozom se află genele responsabile de exprimarea conurilor roșii și verzi. Motivul pentru care există mai multe la femei decât la bărbați este faptul că acestea au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au unul singur.

Este mai probabil ca la femei să existe două versiuni diferite ale acestor gene. Așa apar cele patru tipuri de conuri. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu pot exista și bărbați cu tetracromatism.

Cum poate fi identificat?

Acum că am stabilit cauzele tetracromatismului, să vedem cum poate fi diagnosticat.

Până în prezent, nu există niciun test care să poată diagnostica tetracromatismul cu certitudine. Testele online care încearcă să verifice această afecțiune nu au nicio susținere științifică. Deoarece sunt realizate pe ecrane digitale, se bazează pe tehnologii RGB, adică sunt realizate cu un sistem de reprezentare a culorilor tricromatice. Cu toate acestea, cercetătorii caută metode pentru a obține un diagnostic precis.

Există o modalitate de a diagnostica tetracromatismul cu certitudine, dar este o opțiune complexă. Ideea principală este de a obține un eșantion de retină. Aceste tipuri de biopsii sunt foarte dificil de realizat, deoarece prezintă multe riscuri pentru vederea pacientului.

Medic ce vorbește despre cauzele tetracromatismului

Tetracromatismul este mai frecvent decât crezi

Tetracromatismul este o afecțiune pe care femeile o prezintă mai des decât bărbații. În ochi, există încă un tip de conuri, care sunt celulele retinei responsabile de vederea culorilor. În mod normal, există trei tipuri diferite, dar acești oameni prezintă patru. Ei pot vedea de aproape o sută de ori mai multe culori decât în mod normal. Cu toate acestea, până în prezent, nu există metode stabilite pentru a diagnostica afecțiunea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hugues, B., et al. “La visión cromática en los animales.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 9.11 (2008): 1-6.
  • Coria Cancelo, Guillermo. “La visión del color en los seres humanos.” (2015).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.