Cazurile de sifilis se înmulțesc în SUA: de ce?
 

Cazurile de sifilis se înmulțesc în SUA: de ce?

De ce sunt în creștere cazurile de sifilis în Statele Unite și în întreaga lume? Oamenii de știință au explicații diferite pentru această situație, care este o problemă de sănătate publică.
Cazurile de sifilis se înmulțesc în SUA: de ce?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 15 aprilie, 2023

Publicarea celui mai recent raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) privind bolile cu transmitere sexuală reprezintă un semnal de alarmă. Potrivit datelor oferite de instituție, cazurile de sifilis se înmulțesc din 2017 într-un ritm îngrijorător.

Dar nu numai această patologie necesită atenție. Și alte boli venerice evoluează, cum ar fi gonoreea. De ce? Ce legătură are pandemia de COVID-19 cu acest aspect? Ce facem ca să avem grijă de noi?

Cazurile de sifilis se înmulțesc în SUA

Raportul CDC a colectat informații din 2017 până în 2021 în Statele Unite. Experții au reușit să analizeze mai bine bolile cu transmitere sexuală. Ceea ce au descoperit a fost o prevalență foarte mare.

Statisticile dezvăluite pe site-ul oficial al instituției au raportat următoarele:

  • În 2017 au fost 101.590 de cazuri confirmate de sifilis, iar în 2021 acest număr a crescut la 176.713 pacienți.
  • Cazurile de gonoree au crescut de la 555.608 în 2017 la 710.151 în 2021.
  • Chlamidiaza a crescut în ultimul an raportat de la 1.579.885 de cazuri (2020) la 1.644.416 (2021).
Dacă traducem informațiile în procente, cazurile de sifilis s-au înmulțit în SUA cu o rată de 74% în 4 ani. În aceeași perioadă, gonoreea a înregistrat un avans de 28%.

Există grupuri minoritare foarte afectate, cum ar fi bărbații care fac sex cu alți bărbați. Afro-americanii reprezintă aproximativ 30% dintre cazurile raportate. Bărbații gay și bisexuali reprezintă o treime din cazurile de gonoree în 2021.

Din 2001, cazurile de sifilis primar și secundar s-au înmulțit cu 781% în Statele Unite.

Cazurile de sifilis se înmulțesc și în restul lumii?

Medicii specialiști susțin că ne confruntăm cu o pandemie de sifilis. Un studiu din 2016 ne-a avertizat asupra tendinței de manifestare a bolii în țările cu mai puțină dezvoltare economică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare zi există 1 milion de persoane care contractează o boală cu transmitere sexuală care poate fi vindecată cu un tratament adecvat. În fiecare an, pe planetă sunt diagnosticate 376 de milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, chlamydia și trichomoniază.

Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) a lansat Evaluarea Epidemiologică a Sifilisului în Americi în 2021. Se pare că America Latină și Caraibe au înregistrat o creștere cu 0,7% a cazurilor în ultimii 30 de ani.

În Europa, tendințele au fost variabile, dar acum sunt cuplate cu realitatea mondială. O publicație a Universității Cambridge relatează faptul că, între 2000 și 2010, sifilisul și-a redus prezența în rândul cetățenii=lor europeni. După 2010, cazurile de sifilis s-au înmulțit, trecând de la 4,4 diagnostice la 1.000.000 de persoane, la 6,1 diagnostice la 1.000.000 de persoane în ultimul deceniu.

Ce rol a jucat pandemia?

Raportul CDC privind evoluția bolilor venerice explică influența pandemiei de COVID-19. Specialistul în boli infecțioase Maria Alcaide a afirmat:

Este posibil ca pandemia de COVID-19 să fi contribuit la creșterea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală, deoarece a existat mai puțin acces la educație, teste și tratament.

~ Dr. Maria Alcaide ~

O notă publicată în revista Bolile cu transmitere sexuală afirmă faptul că diagnosticele de sifilis sunt în creștere după pandemie, deoarece aceasta este un factor agravant. Cu alte cuvinte, au existat situații care au favorizat contaminarea, agravate de izolare și tot ce a venit cu ea.

Autorii evidențiază situația femeilor. La acestea s-a înregistrat o creștere notabilă a cazurilor în timpul izolării, ceea ce s-a tradus în mai mulți bebeluși cu sifilis congenital. Se presupune că imposibilitatea de a se deplasa la controale medicale în timp util a precipitat problema.

Cum putem avem grijă de noi?

Tratarea bolilor cu transmitere sexuală este o prioritate. Măsurile care reduc riscul sunt la îndemâna tuturor.

1. Folosiți prezervativul

Prezervativul este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Desigur, prevenția se limitează la zona acoperită de prezervativ.

De aceea, dacă practicați sex oral, trebuie să luați măsuri suplimentare. De asemenea, trebuie să cunoașteți modul corect de utilizare, pentru a maximiza eficiența prezervativului. Experții continuă să sublinieze faptul că prezervativul este centrul strategiilor preventive.

2. Faceți testul

Infecția cu sifilis poate rămâne nedetectată. Leziunea inițială este nedureroasă și uneori este ascunsă în organele genitale sau este ignorată de pacient.

Având în vedere această realitate, testul de sânge pentru depistarea sifilisului este foarte util. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să întrebați medicul.

 Sifilisul se vindecă cu antibiotice cunoscute și eficiente, cum ar fi penicilina.

3. Nu consumați droguri

Potrivit studiilor, consumatorii de droguri recreative au cel mai mare risc de a contracta sifilis. Conform dovezilor, dependența de droguri este un factor de risc pentru bolile cu transmitere sexuală.

Experții CDC au menționat în raportul lor faptul că creșterea consumului de opioide în Statele Unite este parțial responsabilă de înmulțirea cazurilor de sifilis.

O responsabilitate socială

Nu există o soluție unică pentru reducerea numărului de cazuri de sifilis și alte boli venerice. CDC îndeamnă la acțiune comună:

Putem inversa tendințele printr-o nouă abordare bazată pe îngrijirea holistică și coordonată pentru a aborda epidemiile concomitente și disparitățile din sănătate.

~ Leandro Mena, director pentru Prevenirea BTS la CDC ~

Informați-vă și aveți grijă. Acțiunile simple sunt cele care previn bolile și îmbunătățesc calitatea vieții. Sexualitatea este un aspect de care ne putem bucura fără riscuri!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.