Ce ar trebui să mănânci dacă ai ficatul gras?
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecțiune legată de obiceiurile alimentare necorespunzătoare. Ce ar trebui să mănânci dacă ai ficatul gras?
Există două tipuri de ficat gras: cel produs de consumul excesiv de alcool și cel generat de o alimentație nesănătoasă, bogată în grăsimi și trigliceride. Din păcate, această afecțiune împiedică organul să elimine eficient toxinele.
Anumite persoane au un tip de rezistență la insulină, care este hormonul responsabil de reglarea glucozei. De fapt, acest lucru generează modificări ale metabolismului și afectează direct țesutul hepatic.
Ficat gras produce fibroză cronică (ficat întărit). Acest lucru se întâmplă atunci când grăsimea oxidează.
Recomandăm: Cele mai bune remedii naturiste pentru ficatul gras
Simptome comune ale ficatului gras
Nu toate persoanele cu ficat gras raportează simptome. Cu toate acestea, cele mai comune sunt:
- Oboseală sau epuizare
- Pierderea poftei de mâncare
- Durere în partea dreaptă a abdomenului
- Senzație de plenitudine extremă (greutate stomacală)
- Senzație de rău
- Dificultate de concentrare și memorie slabă
Dacă prezinți aceste simptome, mergi la un specialist pentru a efectua analizele relevante. Tratarea la timp a acestei afecțiuni poate preveni ciroza și efectele sale secundare.
Există, de asemenea, o predispoziție biologică de a avea ficat gras dacă suferi de obezitate, diabet, hipertensiune arterială și o concentrație mare de trigliceride în sânge.
Recomandăm: Cea mai bună dietă pentru persoanele cu ficat gras
Ce ar trebui să mănânci dacă ai ficatul gras?
Este vital să înțelegi că, pentru a vindeca ficatul gras, trebuie să faci schimbări importante în alimentație. Notează recomandările de mai jos pentru a include alimente bogate în fibre și proteine sănătoase în dieta zilnică.
Usturoi
Conține seleniu și alicină, ingrediente perfecte pentru curățarea ficatului prin îmbunătățirea activării enzimelor care favorizează eliminarea toxinelor.
Ghimbir
Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, ghimbirul este un aliat ideal pentru scăderea trigliceridelor.
Ingrediente:
- 1 cană de apă (250 ml)
- 2 linguri de rădăcină de ghimbir (30 g)
- 1 linguriță de miere (5 ml)
Pregătire
- Mai întâi, fierbe apa și adaugă ghimbirul. Așteaptă 5 minute.
- Strecoară preparatul.
- Adaugă mierea și bea infuzia călduță.
Poți consuma această băutură la mijlocul după-amiezii. Repetă timp de cel puțin două săptămâni.
Mangold
Mangoldul este bogat în fibre, fier, magneziu, potasiu și apă. Acest lucru îl face un tonic excelent pentru întinerirea celulelor hepatice și pentru curățarea ficatului gras.
Grapefruit roz
Acest fruct magnific contribuie la activarea anumitor substanțe chimice responsabile de oxidarea acizilor grași. Nu este potrivit doar pentru ficatul gras, ci ajută și la pierderea în greutate.
Bea suc de grapefruit în fiecare dimineață.
Ceai verde
Un alt aliat perfect pentru reglarea funcțiilor ficatului este ceaiul verde. Componentele sale, cum ar fi catechina, influențează direct controlul radicalilor liberi.
Semințe de in
Semințele de in oferă o cantitate semnificativă de Omega-3, care poate reduce nivelul de grăsime din sânge. Conțin și o mulțime de fibre solubile și insolubile. Grație acizilor Omega-3, ficatul este ajutat în absorbția grăsimilor. Fibrele previn constipația.
Agrișă indiană
Este o sursă importantă de vitamina C. Are proprietăți de vindecare și curățare a ficatului.
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, agrișele elimină grăsimile stocate de ficat. Sunt folosite din ce în ce mai des pentru tratarea cirozei, oferind rezultate minunate.
Recomandăm: Cum să tratezi ficatul gras în mod natural
Papaya
Printre numeroșii nutrienți pe care îi conține, papaya oferă calciu, fier și vitamine. Cu toate acestea, cea mai bună proprietate a sa este concentrația mare de enzime digestive, cum ar fi papaina și chimopapaina, care ajută la îmbunătățirea funcției hepatice.
Aceste enzime se găsesc în principal în semințe. Le poți usca și măcina sau le poți cumpăra din magazine. Include-le în dieta zilnică. Vor îmbunătăți digestia și vor curăța ficatul.
Fă exerciții fizice, începând cu plimbări cu impact redus. Treptat, crește-ți activitatea cardiacă.
Ficatul gras este o afecțiune care poate fi inversată doar prin schimbarea stilului de viață. Reducerea aportului de grăsimi și alcool este unul dintre principalele aspecte ce trebuie luate în considerare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Csendes, Paula, et al. “Hígado graso: ultrasonido y correlación anatomopatológica.” Revista chilena de radiología 10.2 (2004): 50-52.
- De las Cagigas Reig, Ada Lydia, and Jorge Blanco Anesto. “Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa.” Revista Cubana Aliment Nutr 16.1 (2002): 63-8.
- Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.