Ce este androstendiona și cum ne afectează corpul?
 

Ce este androstendiona și cum ne afectează corpul?

Hormonii sexuali reglează un număr mare de funcții legate de reproducere. Din păcate, variația substanțelor precum androstendiona poate provoca modificări semnificative.
Ce este androstendiona și cum ne afectează corpul?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Toate funcțiile corpului uman sunt reglate de substanțe specifice numite hormoni. Sinteza hormonală este un proces complex, care necesită mai multe enzime și alți compuși înainte de a obține rezultatul final. Androstendiona este un precursor ce ajută la sinteza androgenilor.

Androgenii sunt un set de hormoni a căror funcție principală este dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare masculine. Cu toate acestea, participă și la alte procese importante. De fapt, studiile arată că joacă un rol important în dezvoltarea și întreținerea scheletului.

Ce este androstenediona?

Androstendiona este un hormon steroid ce aparține grupului de androgeni. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de andro, andros sau 4-androstenedione. Corpul uman poate sintetiza acest compus în diferite glande, deși poate fi găsit și în carne și în unele plante.

Principala structură responsabilă de producerea acestui hormon este cortexul glandelor suprarenale. Gonadele participă și ele la sinteză, așadar este posibil să se găsească concentrații ridicate în testicule și ovare. Această substanță provine din colesterol, care trebuie să sufere o serie de modificări enzimatice.

Androstendiona nu este un hormon în adevăratul sens al cuvântului, deoarece activitatea sa intrinsecă este foarte slabă. Specialiștii o consideră un pro-hormon, deoarece este un important precursor al testosteronului și al unor estrogeni. Se transformă în hormonii finali din gonade sau din țesuturile periferice.

Nivelurile sanguine sunt scăzute la ambele sexe. De fapt, studiile arată că nivelul variază între 60 și 230 nanograme pe decilitru la bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Aceste niveluri pot fi crescute la femeile aflate la menopauză din cauza producției de estronă.

Unii sportivi foloseau suplimente de androstendionă pentru a-și îmbunătăți performanța în urmă cu câțiva ani. Însă, nu există studii științifice care să susțină aceste efecte. De asemenea, oamenii pot dezvolta reacții adverse din cauza nivelurilor plasmatice crescute de testosteron.

Medic care explică ce este androstendiona și cum ne afectează corpul

Consecințele nivelurilor ridicate de androstendionă

Acest pro-hormon este incapabil să se lege de receptorii celulari. În acest sens, substanța în sine nu are niciun efect asupra corpului. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de androstendionă vor crește nivelul de testosteron și estrogen din sânge.

Femeile sunt cele mai afectate dacă nivelul de testosteron crește peste valorile normale. Acest fapt poate fi tradus prin apariția mai multor simptome, printre care se remarcă hirsutismul. Nu este altceva decât creșterea excesivă a părului facial și corporal.

Nivelurile excesive de androgeni la femei pot duce și la acnee și creșterea în greutate, precum și la modificări ale ciclurilor menstruale și ale organelor genitale. Cele mai frecvente cauze ale acestei tulburări sunt sindromul ovarului polichistic și sindromul Cushing.

La rândul lor, bărbații suferă diferite modificări atunci când nivelurile de androstendionă cresc, ce apar din cauza unui dezechilibru în cantitățile de estrogeni și testosteron. Creșterea estrogenului poate provoca dezvoltarea ginecomastiei, adică mărirea glandelor mamare.

În plus, această modificare implică și alte schimbări. Printre efectele nedorite se remarcă scăderea mărimii testiculelor. Cea mai frecventă cauză este prezența unei tumori suprarenale producătoare de testosteron sau a unor tumori testiculare.

Consecințele nivelurilor scăzute de androstendionă

Nivelurile scăzute de androstendionă se traduc prin scăderea nivelului de hormoni sexuali la ambele sexe. Acest fapt întârzie apariția pubertății la băieți. Aceștia nu vor dezvolta caracteristicile sexuale secundare corespunzătoare.

Scăderea are și un impact mare asupra fetușilor, deoarece aceștia se nasc cu modificări ale organelor genitale. Reducerea estrogenilor și a testosteronului poate afecta și persoanele adulte. Bărbații tind să se confrunte cu scăderea libidoului, disfuncție erectilă, scăderea numărului de spermatozoizi, pierderea masei musculare și dezvoltarea grăsimii corporale.

Din fericire, deficitul de androstendionă nu afectează prea mult femeile. De fapt, ovarele inițiază o scădere treptată a producției de androgeni în anii premergători menopauzei.

Specialist care vorbește despre sistemul reproducător

Ce este androstendiona? O substanță puțin cunoscută, dar foarte importantă

Androstendiona este principalul precursor de testosteron la bărbați și de anumiți estrogeni la femei. În acest sens, creșterea sau scăderea concentrației acestei substanțe modifică nivelul hormonilor sexuali. Nivelurile serice ale pro-hormonului sunt foarte scăzute.

Manifestările clinice generate de alterările hormonale sunt foarte evidente la ambele sexe și pot provoca infertilitate. Prin urmare, ar trebui să vă adresați imediat unui medic în prezența simptomelor care indică variațiile androgenilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Picón Cesar M, Azriel Mira S. Andrógenos y hueso en la mujer. REEMO. 2000; 9(5): 184-189.
  • Marcos Becerro J. Las hormonas esteroideas sexuales, el envejecimiento y el ejercicio. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. 2008;1(1):22-36.
  • Leder BZ, Longcope C, Catlin DH, Ahrens B et al. Oral androstenedione administration and serum testosterone concentrations in young men. JAMA. 2000 Feb 9;283(6):779-82.
  • Malaviya A, Gomes J. Androstenedione production by biotransformation of phytosterols. Bioresour Technol. 2008 Oct;99(15):6725-37.
  • Catlin DH, Leder BZ, Ahrens BD, Hatton CK et al. Effects of androstenedione administration on epitestosterone metabolism in men. Steroids. 2002 Jun;67(7):559-64.
  • Judge LW, Bellar DM, Hoover DL, Biggs D et al. Effects of acute androstenedione supplementation on testosterone levels in older men. Aging Male. 2016 Sep;19(3):161-167.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.