Ce este anuptafobia sau frica de a fi singur și care este tratamentul ei?
 

Ce este anuptafobia sau frica de a fi singur și care este tratamentul ei?

Presiunea socială de a fi într-o relație este o cauză importantă a anuptafobiei. Aflați mai multe despre această fobie!
Ce este anuptafobia sau frica de a fi singur și care este tratamentul ei?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 31 martie, 2023

Termenul de anuptafobie se referă la disconfortul și frica irațională de a fi singur sau de a nu putea avea o relație romantică. Ca și alte fobii specifice, se caracterizează prin anxietate sporită și chiar atacuri de panică. În plus, are consecințe care afectează modul de relaționare.

Pacienților le este greu să stabilească relații sănătoase, deoarece fac tot posibilul pentru a menține o relație cu cineva, chiar dacă nu este o legătură sănătoasă. De asemenea, tind să se autosaboteze în nerăbdarea lor de a face compromisuri. Care sunt principalele simptome?

Anuptafobia sau frica de a fi singur: simptome

Nu este nimic rău în a dori să fii într-o relație sau să începi o relație. Însă, atunci când acesta devine un obiectiv unic, există o problemă. Cum să recunoști anuptafobia? Să vedem principalele sale simptome:

  • Frică și disconfort excesiv, permanent și incontrolabil legate de lipsa unui partener
  • Modele de gândire negative: de exemplu, a crede că fericirea înseamnă doar să fii într-o relație și a te simți inferior
  • Respingerea ideii de a fi singur, motiv pentru care pacienții sar de la o relație la alta
  • Sentimente negative: cum ar fi ranchiună sau invidie față de cupluri
  • Comportamente sexuale riscante ca mijloc de a găsi un partener

Dorința de a avea un partener se traduce prin frica de a fi singur. Este o teamă copleșitoare care afectează multe aspecte ale vieții, cum ar fi familia și locul de muncă.

Femeie care experimentează anuptafobia sau frica de a fi singur
Frica de a fi singur poate duce la legături toxice.

Ce cauzează anuptafobia?

Nu există o singură cauză. Cu alte cuvinte, contextul trebuie întotdeauna luat în considerare. Presiunea socială de a fi într-o relație nu trebuie ignorată. Acest lucru afectează în special femeile, care sunt judecate atunci când sunt singure sau când nu se angajează în proiecte legate de căsătorie sau maternitate. Societatea susține că aceste lucruri sunt sinonime cu succesul, creând o presiune imensă.

În plus, existența atașamentului nesigur și frica de respingere influențează și ele această fobie.

Impact și consecințe

Anuptafobia generează anxietate și disconfort. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale sale are de-a face cu calitatea relațiilor pe care le stabilesc persoanele afectate. Frica de a nu avea un partener este atât de mare, încât pot îndura relații toxice doar pentru a evita singurătatea.

Bolnavii pot începe să justifice situații abuzive, maltratarea, agresiunea sau violența. Dependența lor emoțională îi face vulnerabili.

Nu trebuie să ignorăm faptul că fobiile au legătură și cu alte tulburări, precum comportamentele obsesiv-compulsive. Multe persoane cu anuptafobie pot dezvolta sentimente de neîncredere și nesiguranță, dorind să controleze fiecare mișcare a partenerului.

De asemenea, odată ce intră într-o relație, acești oameni experimentează o teamă persistentă și incontrolabilă de a fi abandonați. Nesiguranța lor începe să provoace conflicte.

Este important să înțelegem că anuptafobia este doar o fobie. Nu are nicio legătură cu comportamentele macho sau de control pe care anumite persoane le au în relațiile lor.

Cum poate fi tratată anuptafobia sau frica de a fi singur?

Medic care tratează frica de a fi singur
Este important ca fobiile să fie tratate de un specialist în domeniu.

Abordarea fobiei se poate face din diferite unghiuri. Unul dintre ele este terapia cognitiv-comportamentală, care își propune să lucreze atât de la nivelul cognițiilor, cât și la nivelul comportamentelor și actelor.

De asemenea, este necesar să se lucreze la psihoeducație pentru a oferi informații despre relații sănătoase, mituri ale iubirii romantice și fobii și a ajuta pacientul să înțeleagă ce i se întâmplă. În termeni cognitivi, se urmărește modificarea gândurilor negative care funcționează ca tipare determinante.

Ulterior, se folosesc exerciții simple pentru ca pacientul să înceapă să-și înfrunte temerile. De asemenea, este foarte important să se lucreze la respectul de sine, astfel încât pacientul să își poată vedea propria valoare.

Ce trebuie să reținem despre frica de a fi singur?

Deși există de multă vreme credința că oamenii îi completează pe ceilalți, adevărul este că această abordare nu promovează decât relații de dependență și nevoie. Într-o oarecare măsură, majoritatea oamenilor experimentează frica de a fi singuri și de a nu avea un partener. Însă, atunci când emoția devine prea puternică, provoacă anxietate și sabotaj. Trebuie să cerem ajutor pentru a face față fobiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bados, A. (2009). Fobias específicas. Departament de personalitat, Avaluacio y Tractament Psicologics: Universidad de Barcelona.
  • Capafons Bonet, Juan I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13(3),447-452.[fecha de Consulta 30 de Junio de 2021]. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310.
  • Leary, Mark. (2015). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in Clinical Neuroscience. 17. 435-441. 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary.
  • “Settling for less out of fear of being single”: Correction to Spielmann et al. (2013). J Pers Soc Psychol. 2018 Nov;115(5):804. doi: 10.1037/pspp0000227. PMID: 30321050.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.