Ce este apendicectomia? Procedură, recuperare și îngrijire
Apendicita acută nu este altceva decât inflamația unei porțiuni a intestinului cunoscută sub numele de apendice. Este o patologie foarte frecventă care pune în pericol viața oamenilor. Din fericire, afecțiunea poate fi tratată printr-o procedură chirurgicală. Apendicectomia nu este altceva decât eliminarea porțiunii ce este inflamată.
Inflamația apendicelui poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii și adolescenți. De fapt, este cauza principală a operațiilor abdominale la copii, potrivit unor cercetări.
Ce este apendicectomia?
O apendicectomie este o procedură chirurgicală ce este efectuată cu scopul de a îndepărta apendicele. Este o intervenție rapidă, care are puține complicații.
Operația poate fi efectuată în 2 moduri diferite: printr-o procedură deschisă sau printr-o laparoscopie. Principala diferență este modul de abordare a cavității abdominale. În primul caz, se va face o incizie liniară în abdomen, iar în al doilea caz se fac doar 3 orificii mici.
De ce este nevoie de apendicectomie?
Principala indicație pentru efectuarea unei apendicectomii este prezența apendicitei acute. După cum am spus mai sus, apendicita este inflamația și infecția apendicelui, care este un sac situat între intestinul subțire și intestinul gros.
Îndepărtarea apendicelui are loc pentru a preveni ruperea organului și răspândirea infecției în abdomen, ceea ce ar putea provoca peritonită sau un abces. Oamenii trebuie să identifice prezența acestei afecțiuni pentru a evita complicațiile, de aceea este esențial să cunoaștem principalele simptome:
- Febră
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață și vărsături
- Durere abdominală care începe în partea superioară și apoi migrează în partea dreaptă inferioară
O apendicectomie poate fi, de asemenea, necesară dacă există o tumoare în apendice, deși acesta este un eveniment rar. Apendicele poate fi îndepărtat și în alte patologii, precum boala Crohn, pentru a preveni erorile de diagnostic.
Citiți și: Caracteristicile și funcția apendicelui
Cum se efectuează o apendicectomie?
Apendicectomia este o intervenție chirurgicală care se efectuează sub anestezie generală sau rahidiană. Al doilea tip elimină sensibilitatea de la talie în jos. Anestezia generală adoarme pacientul.
În plus, înainte de operație, este necesară internarea în spital. Medicul solicită mai multe teste. Scopul acestui lucru este de a confirma prezența apendicitei și de a verifica starea generală a pacientului.
Operația se realizează rapid și durează între 30 și 60 de minute. Durata de timp depinde de tipul intervenției.
Apendicectomia deschisă
Într-o apendicectomie deschisă, se face o mică incizie în partea dreaptă inferioară a abdomenului pentru a îndepărta apendicele. Incizia are o dimensiune de aproximativ 5 centimetri și o orientare longitudinală, pentru o vindecare mai bună.
Odată ce incizia este făcută și apendicele este localizat, chirurgul va trece la cauterizarea vaselor de sânge, legarea și extragerea organului. Apoi, porțiunea tăiată a intestinului va fi suturată și închisă.
Din păcate, o apendicectomie deschisă este o procedură invazivă. Recuperarea va fi mai lentă și cicatricea mai evidentă.
Apendicectomia laparoscopică
În chirurgia laparoscopică, chirurgul va face 3 găuri mici de 1 centimetru în abdomen și va introduce tuburi numite trocare. Locația orificiilor poate varia, deși acestea se găsesc cel mai adesea în buric, în pelvis și pe partea dreaptă a abdomenului.
Înainte de a începe, se introduce dioxid de carbon pentru a umfla abdomenul și a îmbunătăți vizibilitatea asupra organelor. O cameră mică dotată cu lanternă este introdusă printr-unul dintre trocare. Instrumentele pentru legarea și tăierea apendicelui vor fi introduse prin celelalte două orificii.
În ultimii ani, chirurgia laparoscopică este procedura preferată pentru apendicita necomplicată. Cu toate acestea, studiile arată că este utilă și atunci când există perforații. În general, este mai puțin invazivă și oferă rezultate mai plăcute estetic.
Riscuri posibile
Atât chirurgia laparoscopică, cât și apendicectomia deschisă sunt proceduri invazive, deci prezintă riscuri. Unul dintre cele mai frecvente este cel legat de anestezia generală.
Din fericire, complicațiile sunt rare, așa că apendicectomia este considerată o procedură foarte sigură. Printre complicațiile care pot apărea, se remarcă următoarele:
- Dehiscența sau deschiderea zonei în care se afla apendicele
- Abces intraabdominal sau pelvin
- Sângerări în timpul operației
- Constipație postoperatorie
- Leziuni ale organelor din apropiere
- Formarea unei fistule
- Infecția plăgii
Recuperare după intervenție chirurgicală
Recuperarea după o apendicectomie este rapidă. De obicei, oamenii sunt externați din spital la 1 până la 2 zile după procedură. Totul va depinde de evoluția clinică.
În primele zile după operație, este posibil să simțiți durere în zona inciziei și să observați apariția unor mici vânătăi. Cu toate acestea, problemele vor dispărea și vă veți putea relua activitățile zilnice la 1 săptămână – 1 lună mai târziu.
Recomandăm: 7 remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor apendicitei
Îngrijire
Îngrijirea în perioada postoperatorie este esențială pentru a promova vindecarea și recuperarea completă. Indicațiile pot varia în funcție de procedura efectuată, însă principalele sunt următoarele:
- Odihniți-vă în primele 7 zile, evitând activitățile obositoare și făcând doar plimbări scurte.
- Schimbați pansamentul la cel puțin 2 zile și mergeți la medic pentru îndepărtarea cusăturilor la 8 – 10 zile după operație.
- Beți minim 8 pahare de apa pe zi pentru a preveni constipația.
- Mențineți o dietă moale sau cea recomandată de specialist.
- Dormiți pe spate în primele 2 săptămâni.
- Puneți presiune pe rană atunci când tușiți.
- Evitați să conduceți cel puțin 3 săptămâni.
O procedură rapidă cu puține riscuri
Apendicectomia nu este altceva decât o procedură chirurgicală ce vizează îndepărtarea apendicelui. Deși principala sa indicație este apendicita acută, este utilă și în alte afecțiuni. Din fericire, atât procedura, cât și recuperarea sunt rapide, iar oamenii se pot întoarce la viața de zi cu zi în scurt timp. În plus, îngrijirea în perioada postoperatorie este simplă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stringer MD. Acute appendicitis. J Paediatr Child Health. 2017 Nov;53(11):1071-1076.
- Quah GS, Eslick GD, Cox MR. Laparoscopic appendicectomy is superior to open surgery for complicated appendicitis. Surg Endosc. 2019 Jul;33(7):2072-2082.
- Jäntti S, Ponkilainen V, Kuitunen I, Hevonkorpi TP et al. Trends in appendicectomy during the COVID-19 pandemic. Br J Surg. 2021 Jan 27;108(1):e35-e36.
- Peltrini R, Podda M, Di Saverio S, Bracale U, Corcione F. Interval appendicectomy for complicated appendicitis: do not let your guard down! Br J Surg. 2021 Sep 27;108(9):e288-e289.
- Liu Y, Cui Z, Zhang R. Laparoscopic Versus Open Appendectomy for Acute Appendicitis in Children. Indian Pediatr. 2017 Nov 15;54(11):938-941.
- Markar SR, Venkat-Raman V, Ho A, Karthikesalingam A, Kinross J, Evans J, Bloom I. Laparoscopic versus open appendicectomy in obese patients. Int J Surg. 2011;9(6):451-5.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.