Logo image
Logo image

Ce este bitumul de Israel și pentru ce se folosește?

3 minute
Bitumul de Israel nu poate lipsi din lucrările de bricolaj. Aflați cum să-l utilizați!
Ce este bitumul de Israel și pentru ce se folosește?
Ultima actualizare: 28 mai, 2023

Dacă faceți primii pași în lumea bricolajului, este posibil să fi folosit deja diferite tehnici pe suprafețele pe care lucrați. Bitumul de Israel este unul dintre cele mai utilizate materiale atunci când vine vorba de remodelarea mobilierului și a altor obiecte. În acest articol, vă spunem tot ce trebuie să știți despre el!

Dacă aveți deja bitum de Israel acasă, dar tonul său închis vă intimidează, trebuie să știți că aspectul lui nu are nicio legătură cu rezultatul oferit. În continuare, vom explica ce este bitumul de Israel și ce utilizări îi puteți oferi pentru a obține finisaje grozave.

Ce este bitumul de Israel?

Bitumul de Israel este o substanță neagră derivată din țiței. Atunci când este diluat în alcool alb, poate fi folosit pentru restaurare și lucrări de bricolaj. Poate fi aplicat pe lemn, ceramică și ipsos, printre alte suprafețe.

Are numeroase utilizări și îl puteți folosi pentru a obține diferite efecte. De exemplu, este util pentru a conferi lemnului un aspect învechit, precum și pentru a obține efectul de glazurare și lustruire a suprafețelor.

De asemenea, bitumul de Israel poate fi amestecat cu vopsele acrilice sau pe bază de apă pentru diferite tehnici de bricolaj. Singurul dezavantaj este că durează mult timp să se usuce, așa că va trebui să aveți răbdare.

Recomandăm: 6 materiale moderne pentru decorațiuni interioare

Some figure
Pictura este o parte esențială a bricolajului. Folosind bitum de Israel, puteți varia tehnica folosită pe pereți sau mobilă.

La ce se folosește bitumul de Israel?

După cum am menționat deja, acest bitum este folosit pentru a obține diferite finisaje. Deși este negru, atunci când este aplicat, tonul se dispersează și se schimbă complet. Pentru un aspect mai fin, poate fi amestecat cu o ceară sub formă de pastă incoloră.

Este adesea folosit pentru a da nota finală lucrării. Lemnul finisat cu bitum de Israel va avea un aspect învechit. În plus, îl puteți folosi pentru a acoperi imperfecțiunile din material.

Principalul avantaj este faptul că, atunci când se usucă, puteți aplica peste vopsea acrilică sau pe bază de apă.

În funcție de efectul pe care vreți să-l obțineți, bitumul de Israel poate fi aplicat cu pensula sau cu o cârpă. Îl puteți aplica pe statuete, picioare de mobilier sau zone sculptate pentru a le evidenția. La final, excesul se îndepărtează cu o cârpă.

Descoperiți: Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

Repararea imperfecțiunilor cu bitum de Israel

Dacă lucrați cu lemn și restaurați mobilier, bitumul de Israel nu poate lipsi din atelier. Este ideal pentru a repara imperfecțiunile și daunele lemnului. Dacă suprafața are zgârieturi și găuri puțin adânci, le puteți umple cu bitum.

În caz de deteriorare mai profundă, utilizați ceară tare sau chit colorat cu bitum pentru a obține o nuanță închisă. Bitumul este ideal doar pentru lucrul pe suprafețe închise la culoare.

Când aplicați bitum, puteți lustrui suprafețele frecând cu o cârpă. Astfel, veți obțineți zone cu diverse intensități de culoare.

Glazurare

Această pastă este ideală pentru realizarea glazurilor și pentru a obține un efect deosebit. Tehnica de glazurare constă în aplicarea unor straturi subțiri de vopsea (sau bitum, în acest caz), în așa fel încât straturile anterioare să fie vizibile. Rezultatul este un amestec final culorilor.

La adăugarea bitumului, culoarea suprafeței capătă o nuanță gălbuie, care simulează lemnul îmbătrânit.

Un fapt interesant: Denumirea de „bitum de Israel” provine de la locul în care această substanță se găsește în mod natural. Se găsește în zăcămintele naturale ale Mării Moarte, zonă care în antichitate era numită „Iudeea”. Astăzi este extras prin distilarea petrolului.

Some figure
Dacă șlefuiți puțin înainte, bitumul generează un efect de glazură stratificată.

Bitumul de Israel: un must-have în trusa de bricolaj

Sperăm că acum veți avea curajul să folosiți bitum. La final, veți obține niște lucrări minunate. Nu este necesar să fiți profesioniști, deoarece rezultatul se dorește a fi rustic și imperfect. Spor la treabă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez, A. R. (2008). Tríadas. Nuevas lecturas en ciencia y tecnología. Netbiblo.
  • Guerrero, R. (1998). Escultura y bricolaje. Quark17, 7-10.
  • Poggi, F. (2016). Bricolaje con madera. Parkstone International.
  • Fernández, M. (2008). Las 10 claves del consumidor español de bricolaje. Distribución y consumo, (102), 89-93.
  • Nuere, E. (2007). Madera, en restauración y rehabilitación. Informes de la Construcción59(506), 123-130.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.