Ce este boala Paget și cum se tratează? - Doza de Sănătate
 

Ce este boala Paget și cum se tratează?

Boala Paget este o maladie care afectează oasele prin modificarea densității și, prin urmare, a caracteristicilor și funcționalității acestora.
Ce este boala Paget și cum se tratează?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este boala Paget? Aceasta este o boală care afectează oasele, modificându-le caracteristicile și funcționalitatea. Astfel, structurile osoase pot varia în ceea ce privește consistența, densitatea și chiar dimensiunea. Această maladie se mai numește și osteită deformantă. Recent, cercetătorii au dovedit faptul că afectează mai des anumite oase, cum ar fi coloana vertebrală, craniul, pelvisul și femurul.

Cum funcționează țesutul osos?

În general, în țesutul osos întâlnim celule caracteristice: osteoclaste și osteoblaste. Osteoclastele sunt responsabile de distrugerea țesutului osos vechi sau învechit, în timp ce osteoblastele regenerează zonele corespunzătoare. Astfel, oasele noastre se reînnoiesc continuu datorită funcțiilor coordonate ale acestor celule.

Cu toate acestea, în boala Paget, osteoclastele și osteoblastele acționează mai rapid, chiar hiperactiv. Acest lucru face ca anumite regiuni ale oaselor să crească anormal și să devină fragile.

Ce este boala Paget și ce simptome are aceasta?

Un procent ridicat de cazuri clinice sunt asimptomatice – adică pacienții nu au simptome. Cu toate acestea, este posibil ca ei să dezvolte o serie de semne sau modificări asociate cu această tulburare. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Durere osoasă intensă, care rămâne constantă în timp fie în timpul repausului, fie în timpul mișcării.
  • Disconfort articular care poate duce la artroză. De regulă, acesta apare mai des în anumite zone precum șoldul, genunchii sau umerii.
  • Durere de cap care poate apărea împreună cu pierderea auzului.
  • Cifoză sau amorțeală la nivelul coloanei vertebrale.
  • Craniu pagetic: dimensiuni crescute ale acestui set de oase.
  • Apariția altor deformări osoase, cum ar fi displazia fibroasă sau deformarea tibiei.
  • Temperatură crescută a pielii din apropierea oaselor afectate.
  • Susceptibilitate ridicată la fracturi.
Bărbat care merge cu cârje

Cauzele bolii Paget

Oamenii de știință nu știu deocamdată care sunt cauzele dezvoltării acestei boli. Cu toate acestea, potrivit cercetărilor, afecțiunea ar putea apărea în urma unei infecții virale, cum ar fi rujeola. Influența factorilor genetici (istoricul familial) și a factorilor de mediu (expunerea la anumite substanțe chimice) este, de asemenea, un element ce trebuie luat în calcul.

Metode de diagnostic

De regulă, medicul specialist solicită o serie de teste de diagnostic care permit identificarea acestei tulburări și eliminarea altora cu simptome similare. Prin urmare, specialistul efectuează:

  • Examene fizice – verifică, dacă există, simptomele, împreună cu istoricul familial și istoricul medical al pacientului
  • Radiografii – pe care poate observa zonele de generare și distrugere rapidă a osului
  • Tomografie axială computerizată sau CT
  • Scintigrafie osoasă
  • Biopsie osoasă
  • Alte teste de rutină, cum ar fi testele de sânge și urină

Tratamente pentru boala Paget

De obicei, bolnavul nu are nevoie de tratament specific pentru această boală, deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice. Cu toate acestea, medicul specialist poate recomanda aplicarea anumitor terapii în cazurile cele mai grave:

  • Utilizarea de medicamente precum compușii de bisfosfonat și calcitonina. De asemenea, medicul poate recomanda antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și a calma durerea sau disconfortul.
  • Intervenții chirurgicale în caz de fractură, durere severă sau deformare osoasă gravă.
Ce este boala Paget și cum se manifestă

Metode de prevenire

Nu a fost descoperită încă o serie de măsuri care ar putea reduce în mod eficient riscul apariției acestei boli. Cu toate acestea, este important să ai grijă de sănătatea ta pentru a te bucura de o calitate adecvată a vieții.

Pentru a face acest lucru, trebuie să adopți o dietă echilibrată și sănătoasă și să desfășori zilnic un tip de activitate fizică în interior sau în aer liber. De asemenea, îți recomandăm să eviți practicarea unor obiceiuri nesănătoase precum alcoolismul, fumatul sau consumul de substanțe toxice, cum ar fi drogurile.

În concluzie, reține faptul că boala Paget are legătură cu moștenirea genetică, care predispune o persoană la modificări ale metabolismului osos. Din acest motiv, este important să analizezi prezența cazurilor în familia ta și să realizezi un istoric medical complet care, pe lângă rudele afectate, să includă gradul de afectare și limitare pe care boala îl produce.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.