Logo image
Logo image

Ce este bronzerul și cum se folosește în rutina de machiaj?

4 minute
Bronzarea feței fără expunerea la soare se realizează cu ajutorul unui produs inovator: bronzerul. Aflați cum să aveți un ten bronzat fără a-l expune la soare!
Ce este bronzerul și cum se folosește în rutina de machiaj?
Ultima actualizare: 28 mai, 2023

Bronzerul este cosmeticul ideal pentru a colora pielea feței fără a o expune la soare. Se aplică după corector și fond de ten pentru a ilumina și a oferi o strălucire naturală. Includerea produsului în rutina de machiaj înseamnă mai puține riscuri pentru piele. Cum se folosește corect bronzerul?

Bronzerul are tonuri calde și subtonuri caramel, miere, portocaliu și roșcat pentru a simula un ten bronzat fără expunere prelungită la soare sau solar.

Skin Cancer Foundation evidențiază lămpile de bronzat printre formele de radiații care cauzează carcinomul. La rândul său, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) avertizează asupra faptului că aceste dispozitive pot provoca îmbătrânire prematură, reacții alergice, leziuni oculare și imunosupresie.

Ce este bronzerul și prin ce diferă de alte produse?

Bronzerul este o alternativă la bronzarea facială. Se aplică pe zonele înalte, cum ar fi bărbia, pomeții și septul, pe care soarele le colorează de obicei. Puteți folosi acest produs și ca fard de obraz sau pleoape.

Pudra pentru contur și bronzerul pot fi confundate deoarece obiectivele lor sunt de a emula efectele luminii. Ambele produse au tonuri mai închise decât cele ale pielii și sunt lucioase sau mate. Deci, cum să le distingem?

Ambele au rolul de a contura tenul. Marea diferență este faptul că bronzerul merge pe un efect cald, iar pudra pentru conturare merge pe tonuri reci, închise, pentru a corecta trăsăturile și a crea umbre pe obraji, frunte, nas și sub maxilar.

Bronzerele sidefate sunt adesea comparate cu iluminatorul, datorită strălucirii. Gama de bronzere satinate tinde spre maro, în timp ce iluminatoarele sunt orientate spre argintiu, roz și auriu. Zona de aplicare este o altă diferență, deoarece acestea din urmă lucrează pe nas, arcul lui Cupidon, partea superioară a pomeților și sub sprâncene.

Descoperiți: Trucuri pentru a vă face fața să pară mai slabă

Some figure
Bronzarea pielii în urma expunerii la soare poate fi periculoasă dacă nu respectați măsurile de bază pentru reducerea daunelor cauzate de radiații.

Cum se folosește bronzerul în rutina de machiaj?

Bronzerele sunt folosite pentru a da feței un aspect sofisticat, tropical. Pentru aceasta este necesar să cumpărați un ton peste cel al pielii și al bazei de machiaj.

1. Selectați nuanța ideală

Asigurați-vă că produsul este mai închis decât pielea, dar cu aspect natural. Pentru tenul gras, pudra funcționează cel mai bine, deoarece hidratează și absoarbe excesul de sebum.

Produsele tip cremă, gel sau lichid favorizează pielea uscată. Alegeți o formulă ușoară.

2. Aplicați produsul cu o pensulă

Mai întâi aplicați corectorul, apoi fondul de ten și la final bronzerul. Cu o pensulă lată cu vârf rotund, amestecați ușor pudra. O tehnică sugerată de specialiști este să faceți un 3, acordând o atenție deosebită vârfului frunții, liniei scalpului, pomeților și zonei de sub linia maxilarului.

3. Blenduiți bronzerul

După prima aplicare, scuturați perii pensulei și blenduiți produsul. Faceți cercuri ușoare, acoperind uniform zonele pe care le doriți „bronzate”.

4. Sigilați machiajul

La final, fixați machiajul cu o pudră translucidă. Puteți adăuga fard de obraz roz pentru a spori efectul.

Secretele bronzerului ideal

Câteva sfaturi de bază pentru ca aspectul machiajului să fie perfect sunt următoarele:

  • Culoarea trebuie să fie cu maxim două tonuri mai închisă decât cea a tenului. Neutralizați-o cu un subton opus nuanței tenului.
  • Pensula trebuie să fie mare și moale pentru a întinde pudra și a oferi un efect catifelat.
  • Scuturați pensula înainte de a amesteca bronzerul. Creșteți treptat intensitatea până ajungeți la nivelul dorit. Dacă nu puteți obține tranziția, curățați pensula și adăugați pudră translucidă.
  • Nu toate punctele feței lovite de soare au nevoie de bronzer.

Descoperiți: Machiajul cu un singur strat: noua tendință de pe TikTok

Some figure
O regulă importantă este ordinea de aplicare. Folosiți mai întâi corectorul și fondul de ten, apoi bronzerul.

Ce tip de bronzer se potrivește în funcție de tipul pielii?

Din cauza riscurilor implicate, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu aprobă utilizarea solarelor în scopuri estetice, potrivit Asociației Spaniole Împotriva Cancerului. Din fericire, datorită machiajului, puteți avea un ten cu aspect tropical.

Pentru pielea albă, culorile recomandate pentru bronzer sunt coral, maro deschis sau roz. Pielea mai închisă trebuie să folosească un ton superior, combinat cu un subton rece de maro sau auriu și arămiu.

Pielea măslinie are nevoie de bronzer roșcat. Pielea galbenă are nevoie de pudre aurii cu tonuri medii. Brunetele beneficiază de gama maro ușor strălucitoare. În ceea ce privește pielea cu aspect bronzat natural, formulele mate accentuează culoarea și oferă efecte incredibile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bronceado artificial. Asociación Española Contra el Cáncer. https://www.contraelcancer.es/es/todo-sobre-cancer/prevencion/evita-exposicion-sol/bronceado-artificial
  • El bronceado artificial: los riesgos de los rayos ultravioletas. Administración de Alimentos y Medicamentos. Estados Unidos; 2018. https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/el-bronceado-artificial-los-riesgos-de-los-rayos-ultravioleta
  • La OMS publica alerta oficial. Fundación del Cáncer de piel. Estados Unidos. https://cancerdepiel.org/vida-saludable/sobre-el-bronceado/la-oms-publica-alert-oficial

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.