Ce este chefirul de apă? Beneficii, utilizări și rețetă
În ultimii ani, dieta sănătoasă și echilibrată a devenit mult mai importantă pentru oameni. Nu mai este ciudat să auzi oamenii vorbind despre nutriție sau să vezi că sunt atenți la ceea ce mănâncă. Avem chiar și un set complet nou de cuvinte pentru a vorbi despre asta. Poate ai auzit oamenii vorbind despre chefirul de apă, dar știi ce este?
În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre chefirul de apă, de la utilizările și beneficiile sale până la modul de preparare a acestuia în confortul propriei case!
Ce este chefirul de apă?
Chefirul de apă este o băutură fermentată ce conține culturi microbiene cu același nume, cunoscute și sub numele de SCOBY (Simbiotic Colony of Bacteria and Yeast). O colonie de bacterii lactice și acetice, ciuperci și microorganisme funcționează simbiotic în lapte sau apă (poți folosi chefir de lapte sau chefir de apă pentru a obține o băutură fermentată).
Pentru ca chefirul să fermenteze apa, trebuie să dizolvi anumite substanțe nutritive în ea, care să o transforme într-un mediu optim pentru dezvoltarea culturii microbiene. Vom vorbi mai multe despre acest lucru atunci când îți vom arăta cum să prepari această băutură acasă.
Îți recomandăm:
Beneficii și utilizări ale chefirului de apă
Cu siguranță te întrebi de ce este bine să bei chefir de apă. Ei bine, urmează să analizăm principalele sale beneficii și utilizări:
1. Acțiune probiotică
Chefirul de apă, la fel ca și chefirul din lapte și iaurtul, conține microorganisme vii care îmbunătățesc funcțiile metabolice, ajutând la combaterea digestiei lente. Deoarece este un produs fermentat, este plin de microorganisme care sunt benefice pentru microbiom.
2. Flora intestinală
Prin creșterea numărului de bacterii lactice din intestin, îți îmbunătățești flora intestinală și îți ajuți corpul să elimine agenții patogeni. Datorită acestui fapt, te vei bucura de o sănătate intestinală mai bună.
3. Proprietăți antibacteriene
Anumite studii indică faptul că probioticele chefirului, Lactobacillus kefiri fiind unul dintre ele, pot inhiba înmulțirea diferitelor bacterii în organism, cum ar fi Salmonella, E. coli și Helicobacter pylory. Carbohidrații „kefiran” din chefir au proprietăți antibacteriene.
4. Scăderea colesterolului
În prezent, nu există multe studii despre acest lucru, dar unele date indică faptul că această băutură ar putea ajuta la scăderea sau controlul nivelului de colesterol rău din corp.
5. Rehidratare
Chefirul de apă este o băutură izotonică, ceea ce înseamnă că este perfect pentru rehidratare. În plus, deoarece este sărac în calorii, poate fi inclus în curele de slăbire.
Citește mai mult:
Rețetă de chefir de apă
Granulele de chefir au o textură fină și gelatinoasă, asemănătoare conopidei. Granulele de chefir de lapte sunt albicioase, în timp ce granulele de chefir de apă sunt transparente.
Este important să cunoști diferența pentru a folosi cultura corectă pentru a fermenta băutura dorită. Să vedem cum putem să preparăm această băutură fermentată:
Ingrediente
- 1 litru de apă minerală
- 3 linguri de zahăr brut din trestie
- 1/2 lămâie (opțional)
- 3 linguri cu vârf de granule de chefir de apă
Ustensile
- Un recipient mare din sticlă, cu gura largă și un capac din plastic sau sticlă (nu din metal)
- O lingură de lemn
Mod de preparare
- Mai întâi, pune litrul de apă în recipientul de sticlă.
- Apoi, adaugă granulele de chefir, zahărul și, dacă vrei să adaugi puțină aromă, sucul unei lămâi.
- Amestecă bine cu lingura de lemn. De asemenea, poți închide recipientul și îl poți agita.
- Apoi, lasă amestecul să stea două sau trei zile la temperatura camerei (între 15 și 30 de grade Celsius sau 59 până la 86 de grade Fahrenheit). În timpul procesului de fermentare, granulele de chefir vor mânca zahărul și vor crea acizi organici, fermentând apa.
- Bucură-te de băutura obținută și de beneficiile sale!
Informații generale despre chefirul de apă
- Dacă o îmbuteliezi bine, băutura fermentată își poate păstra caracteristicile nutritive timp de un an.
- Odată deschis recipientul, ar trebui să-l păstrezi în frigider.
- Deoarece nu conține lactate, băutura obținută este perfectă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză și alergii alimentare.
După cum ai văzut, este foarte ușor să faci chefir de apă. De ce nu încerci să-l prepari acasă și să beneficiezi de nutrienții săi? Consultă un medic pentru a obține mai multe informații despre chefir și beneficiile sale pentru sănătate. În plus, îți recomandăm să discuți cu medicul pentru a afla dacă acesta îți recomandă chefirul în cazul în care ai alergii sau probleme de sănătate care îți pot provoca probleme.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
- Wischmeyer PE., McDonald D., Knight R., Role of microbiome, probiotics and dysbiosis therapy in critical illness. Curr Opin Crit Care, 2016. 22 (4): 347-53.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.