Logo image
Logo image

Ce este criptorhidia sau testiculele necoborâte?

4 minute
Criptorhidia poate apărea la unul sau la ambele testicule și este prezentă la naștere. Majoritatea cazurilor se rezolvă singure în mai puțin de 1 an.
Ce este criptorhidia sau testiculele necoborâte?
Ultima actualizare: 09 iunie, 2021

Criptorhidia sau testiculele necoborâte reprezintă o tulburare caracterizată prin coborârea incompletă a unuia sau a ambelor testicule prin canalul inghinal în scrot. Potrivit surselor medicale, patologia este prezentă atunci când testiculul este permanent absent din sacul scrotal la vârsta de șase luni sau mai târziu.

Specialiștii estimează că prevalența acestei afecțiuni, adică numărul pacienților dintr-o populație dată, este de 3 până la 5% la nou-născuții născuți la termen. Această valoare poate crește cu până la 30% la sugarii prematuri. Dacă vrei să afli mai multe despre criptorhidie și caracteristicile sale, nu rata acest articol!

Ce poate cauza criptorhidia sau testiculele necoborâte?

După cum indică site-urile de specialitate, cum ar fi Clinica Mayo, cauzele criptorhidiei nu sunt încă pe deplin clare. Boala este pusă atât pe seama factorilor de mediu (condiții materne și fetale și expunerea la substanțe chimice), cât și pe seama factorilor genetici și malformațiilor. Criptorhidia este distribuită după cum urmează la sugarii din întreaga lume:

  • 3% până la 5% dintre copiii născuți la termen au criptorhidie.
  • Până la 45% dintre sugarii prematuri au testiculele necoborâte.
  • La vârsta de 3 luni, această cifră scade la 1-2%.
  • Doar 1% dintre copii au criptorhidie la vârsta de 1 an.

În plus față de toate aceste date, considerăm că este interesant faptul că 10% dintre pacienți au ambele testicule necoborâte. Cu alte cuvinte, majoritatea cazurilor clinice sunt unilaterale. Oricum ar fi, avem de-a face cel mai adesea cu o patologie legată de sugarii care se nasc prematur.

Vezi și:

Igiena intimă pentru bărbați pentru a evita infecțiile

Pe cine afectează criptorhidia?

Această patologie este legată de momentul și tipul nașterii. Grupele de risc predispuse la criptorhidie sunt următoarele:

  • Copii cu greutate mică la naștere, adică cu mai puțin de 2500 g de masă corporală
  • Naștere prematură
  • Istoric familial de criptorhidie sau alte probleme testiculare
  • Afecțiuni fetale în timpul sarcinii care pot împiedica dezvoltarea testiculelor
  • Consum de alcool, tutun sau expunerea mamei la anumite substanțe chimice în timpul sarcinii
Some figure
Prematuritatea este adesea asociată cu testiculele necoborâte.

Simptome și posibile complicații

Singurul simptom evident este absența unuia sau a ambelor testicule în scrot. În 80% din cazuri, testiculele invizibile sunt palpabile, în timp ce în restul de 20% sunt atât de retractate încât nu pot fi atinse. Chiar și așa, trebuie remarcat faptul că majoritatea cazurilor sunt tranzitorii și problema se rezolvă de la sine după 6 luni.

Din păcate, așa cum indică Biblioteca Națională de Medicină a SUA, testiculele necoborâte au mai multe șanse să dezvolte cancer. În plus, o temperatură incorectă a spermei (din cauza apropierii de corp) se poate traduce prin probleme de fertilitate.

Care sunt tratamentele pentru testiculele necoborâte?

Scopul intervențiilor la pacienții cu criptorhidie este de a coborî testiculul care nu a fost capabil să coboare natural până în acel moment. Potrivit unor surse deja citate, pacienții pot urma diferite căi pentru a aborda patologia. Printre acestea găsim următoarele:

  • Tratamentul cu hormoni: injectarea de B-HCG sau testosteron poate genera coborârea testiculului la sugar.
  • Proteze testiculare și soluții saline: ideale pentru cazurile în care pacientul pierde complet unul sau ambele testicule.
  • Chirurgie: îți vom spune mai multe despre această opțiune mai jos.

Procedura chirurgicală și riscurile

Orchidopexia este procedura chirurgicală pe care medicii o efectuează pentru a coborî testiculele în scrot. Chirurgul va aduce cu atenție testiculul la loc și îl va coase, fixându-l. Potrivit publicației Stanford Children’s Health, această operațiune are șanse de succes de 98%. Riscurile includ următoarele:

  • Lezarea vaselor spermatice și atrofia testiculară
  • Sângerări în timpul intervenției chirurgicale, postoperator sau în ambele momente
  • Apariția unei hernii inghinale
  • Infecție bacteriană din cauza procedurii
  • Deschiderea plăgii în timpul recuperării, ceea ce necesită o a doua operație
Some figure
Consumul de toxine în timpul sarcinii este un alt factor de risc pentru criptorhidie.

Recuperarea

Pacientul trebuie să se odihnească timp de 2 până la 3 zile după operație și să se abțină de la exerciții fizice timp de cel puțin o lună pentru a proteja suturile. În plus, odată ce pacientul poate îndepărta bandajul, acesta trebuie să efectueze procesul de igienizare în zona inciziei chirurgicale de două ori pe zi.

Pacientul trebuie să respecte aceste reguli pentru a evita infecțiile nedorite. Cusăturile cad singure, iar pacientul nu trebuie să meargă la medic pentru a le scoate.

Vezi și:

Torsiunea testiculară: cauze și simptome

Criptorhidia are o soluție

Faptul că un copil se naște cu unul sau ambele testicule necoborâte nu este un motiv de îngrijorare, deoarece până la 99% din cazuri se rezolvă de la sine în mai puțin de 1 an. Chiar și așa, la pacienții ale căror testicule nu coboară în mod natural, tratamentul hormonal sau operația sunt opțiuni sigure și excelente.

Criptorhidia are o soluție în aproape toate cazurile, indiferent dacă trebuie sau nu să fie operate. Prin urmare, dacă ești părinte și copilul tău are un testicul necoborât, nu-ți face griji! Aproape sigur nu îi va afecta stilul de viață și se va putea dezvolta normal după ce va primi un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Criptorquidia y patología testículo-escrotal en la edad pediátrica, C. Cebrián Muíños. Recogido a 16 de noviembre en https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2019/xxiii06/01/n6-271-282_CarmenCebrian.pdf
  • Testículo no descendido, Mayoclinic.org. Recogido a 16 de noviembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/undescended-testicle/symptoms-causes/syc-20351995
  • Espinosa-Fernández, M., & López-Siguero, J. P. (2009). Criptorquidia. Anales de Pediatría Continuada7(6), 333-338.
  • Testículos no descendidos, medlineplus.gov. Recogido a 16 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000973.htm
  • Riquelme-Heras, M. A., et al. “Orquidopexia laparoscópica en el testículo no descendido, palpable y no palpable.” Rev Mex Urol 69.5 (2009): 215-218.
  • Testículos no descendidos (criptorquidia), Stanfords Children Health. Recogido a 16 de noviembre en https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=undescended-testes-cryptorchidism-90-P06174
  • Blanco, Sigrid, et al. “Criptorquidia: desde la embriología al tratamiento.” Médicas UIS 28.3 (2015): 371-380.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.