Ce este dieta carnivoră? - Doza de Sănătate
 

Ce este dieta carnivoră?

În acest articol, îți vom spune totul despre dieta carnivoră. În ce constă aceasta și care sunt riscurile sale?
Ce este dieta carnivoră?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În acest articol, vom discuta despre dieta carnivoră. Probabil ai auzit despre aceasta, deoarece devine din ce în ce mai populară în anumite cercuri. Dar ce este dieta carnivoră și cui îi este recomandată?

Numeroși adepți susțin că au experimentat beneficii legate de o sănătate mai bună după ce au încercat această dietă. Însă, după cum vei vedea în acest articol, dieta carnivoră nu este susținută de dovezi științifice.

Îți recomandăm să citești și:

Dieta mediteraneană și sănătatea intestinală

Dieta carnivoră: o dietă extrem de restrictivă, care dăunează mediului

Principala problemă a dietelor restrictive este faptul că acestea au un impact ridicat asupra oamenilor din cauza muncii izbitoare de propagandă din spatele lor. Unele dintre ele, precum dieta vegană, au o componentă etică care îi motivează pe mulți oameni să o pună în practică (plus promisiunile privind pierderea în greutate).

Dieta carnivoră nu este cu mult diferită. În cazul acesta, este vorba de o metodă de a mânca complet opusă veganismului. Aceasta constă în consumul exclusiv de carne provenită de la animale terestre.

De fapt, cele mai stricte versiuni ale acestei diete stabilesc faptul că persoana în cauză trebuie să mănânce doar carne roșie și să bea apă – nimic altceva. Este un protocol foarte restrictiv care elimină alimentele derivate din plante și cele provenite din mare. Oamenii ajung adesea să sufere de carențe nutriționale.

O persoană își poate satisface nevoile de macronutrienți consumând carne (cu excepția carbohidraților). Cu toate acestea, este posibil ca nivelurile de micronutrienții să fie scăzute atunci când nu există varietate. Consumul exclusiv de carne nu oferă fitonutrienți. Dacă nu știai, acestea sunt substanțe esențiale cu caracter antioxidant și antiinflamator, care joacă un rol important în menținerea sănătății.

Mai mult, literatura științifică susține faptul că încorporarea acestor nutrienți în dietă ajută la combaterea apariției bolilor cronice. De fapt, s-a dovedit că aceste substanțe scad riscul de patologii degenerative asociate îmbătrânirii.

Dacă nu consumi suficienți antioxidanți, poți ajunge să dezvolți boli complicate. Acești nutrienți sunt, de asemenea, importanți în cadrul antrenamentelor, deoarece reduc leziunile musculare și ajută la recuperare.

Carne pe grătar

Argumente pentru apărarea dietei carnivore

Cei care urmează dieta carnivoră susțin adesea că alimentul lor preferat, carnea roșie, are o densitate nutrițională ridicată și oferă toate substanțele de care organismul are nevoie. În schimb, consumul de carbohidrați este considerat dăunător organismului.

Potrivit unui studiu publicat în revista Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, zaharurile simple cresc incidența bolilor metabolice. În ciuda acestui fapt, aportul de carbohidrați complecși este necesar pentru aproape toți oamenii, mai ales atunci când trebuie să desfășori activități ce implică un efort anaerob de intensitate ridicată.

În plus, există un argument care sprijină enorm implementarea dietei carnivore. Practic, cei care au încercat-o susțin că au mai puține probleme gastrointestinale. Alții spun că ajută la reducerea balonării. Acest lucru se datorează faptului că dieta carnivoră este un plan alimentar care nu conține deloc fibre.

Însă fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinală și peristaltism. Deși este adevărat faptul că cei care experimentează o dezvoltare excesivă a bacteriilor intestinale ar trebui să-și reducă aportul de fibre, acesta este un caz rar și specific.

Experții susțin că dozele mari de fibre ar putea duce la dezvoltarea bacteriilor patogene. Prin urmare, digestia poate deveni incomodă. În cazul acestui tablou clinic, reducerea temporară a aportului de fibre ar putea inversa procesul. Însă este foarte dificil și nu este recomandat să elimini pentru totdeauna fibrele din dietă.

Este dieta carnivoră o dietă sustenabilă?

Cei care încearcă dieta carnivoră pretind că observă o îmbunătățire a simptomelor gastrointestinale. Cu toate acestea, experții în nutriție îi sfătuiesc să fie foarte atenți. Da, adoptarea acestei diete pentru o perioadă foarte scurtă de timp ar putea aduce beneficii pacienților cu sindrom de dezvoltare bacteriană excesivă. Totuși, dieta carnivoră este un tip de dietă care nu poate fi adoptată pentru mult timp.

Efectele pe termen scurt și mediu sunt evidente. Cercetările publicate în The World Journal of Pediatrics susțin că dietele ketogenice sunt sigure, în ciuda faptului că sunt restrictive. Cu toate acestea, dieta carnivoră merge mult prea departe.

Restricția drastică a fitonutrienților poate duce la probleme grave de sănătate. Acest plan alimentar nu se bucură de un succes foarte mare, deoarece spectrul de alimente pe care îl permite este foarte mic.

Din acest motiv, experții nu recomandă adoptarea dietei carnivore sau a variantelor sale. Reducerea aportului de carbohidrați poate fi recomandată în cazul multor oameni, dar numai temporar și în cadrul unui plan alimentar variat, bogat în pește și plante.

De asemenea, este important să reții faptul că dietele restrictive pot funcționa la nivel individual pentru o perioadă scurtă de timp, dar sunt foarte nesănătoase pentru planetă. Ființele umane sunt menite să mănânce o varietate mare de alimente. Consumul excesiv de carne contribuie negativ la schimbările climatice.

Dieta carnivoră presupune un consum excesiv de carne

Stai departe de dietele restrictive

Dietele restrictive promit rezultate rapide în ceea ce privește pierderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate. În multe cazuri, există și anumite componente etice. Cu toate acestea, restricția implică o limitare a aportului de nutrienți, care poate provoca deficiențe pe termen mediu și lung. Din acest motiv, ar trebui să eviți aceste tipuri de planuri extreme de masă și, în schimb, să urmezi o dietă variată și echilibrată din punct de vedere caloric.

Desigur, așa cum spunem întotdeauna, dacă ai întrebări suplimentare, consultă un specialist în nutriție – acesta va ști cum să te ajute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhang YJ., Gan RY., Li S., Zhou Y., et al., Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment of chronic diseases. Molecules, 2015. 20 (12): 21138-56.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Ruscio M., Is SIBO a real condition? Altern Ther Health Med, 2019 25 (5): 30-38.
  • Cai QY., Zhou ZJ., Luo R., Gan J., et al., Safety and tolerability of the ketogenic diet used for the treatment of refractory childhool epilepsy: a systematic review of published prospective studies. World J Pediatr, 2017. 13 (6): 528-536.
  • Ayala Vargas, Celso. “Importancia nutricional de la carne.” Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales 5.ESPECIAL (2018): 54-61.
  • Serna, Alexandra Idalia Mondragón, and María Andrea Baena Santa. “Boletín Salud & Nutrición.” Boletín Salud & Nutrición 29 (2020): 1-16.
  • Pérez-Jiménez, Jara. “Fibra dietaria: actualizando conceptos, fuentes y aplicaciones.” (2019).
  • Zmora, Niv, Jotham Suez, and Eran Elinav. “You are what you eat: diet, health and the gut microbiota.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.1 (2019): 35-56.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.