Ce este dieta pro-inflamatorie și care sunt riscurile ei? - Doza de Sănătate
 

Ce este dieta pro-inflamatorie și care sunt riscurile ei?

În cazul în care nu știați, există alimente capabile să provoace inflamații în sistemul digestiv și în restul corpului. Vedeți care sunt acestea și cum să evitați mai multe probleme prin schimbarea obiceiurilor alimentare!
Ce este dieta pro-inflamatorie și care sunt riscurile ei?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Dieta are un impact mare asupra sănătății. Există unele tipuri care contribuie la creșterea riscului anumitor boli cronice, cum ar fi dieta pro-inflamatorie.

Există două tipuri de inflamații. Inflamație acută, care apare ca răspuns la o leziune sau ca mecanism de apărare și inflamație cronică, care apare atunci când organismul încearcă să elimine anumite substanțe nocive. Excesul de grăsime poate duce și la inflamații cronice.

Dieta pro-inflamatorie poate predispune organismul la boli precum diabetul, bolile de inimă și unele tulburări intestinale. Din această perspectivă, Dr. David Seaman explică faptul că anumite alimente specifice (zaharuri și uleiuri din semințe) promovează inflamația.

Cum poate dieta cauza inflamație?

Inflamația este un tip de apărare naturală și un semnal protector al corpului. Dar când persistă sau este întreținută de factori dietetici, acționează împotriva noastră.

Există anumiți markeri în sânge, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina-6 și factorul de necroză tumorală-alfa care indică inflamația cronică. După cum explică unii experți, dieta influențează acești markeri. De exemplu, dieta occidentală este legată de niveluri ridicate de inflamație.

Revista Obesity Reviews ne spune că alimentele ultra-procesate, bogate în calorii sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inflamație. În schimb, un studiu clinic a arătat că dieta mediteraneană, bogată în fructe, leguminoase, ulei de măsline, pește gras, legume și cereale integrale a fost asociată cu markeri inflamatori mai scăzuți.

Importanța dietelor pentru îmbunătățirea sănătății a fost publicată în revista Advances in Nutrition. Un instrument cunoscut sub numele de indicele inflamator dietetic a fost folosit pentru a determina potențialul pro sau antiinflamator.

Acest indice ia în considerare compușii, nutrienții și alimentele cu proprietăți pro sau contra procesului inflamator. Modelele dietetice pro-inflamatorii au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice.

Dulciurile incluse în dieta pro-inflamatorie
Alimentele ultraprelucrate, zaharurile și produsele de patiserie sunt alimente considerate inflamatorii.

Ce alimente sunt incluse în dieta pro-inflamatorie?

Multe alimente care sunt consumate în mod regulat pot afecta inflamația din organism. Mai jos le vom analiza pe cele cu caracteristici pro-inflamatorii.

Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt printre cele mai puțin sănătoase. Acestea se formează prin adăugarea de hidrogen la grăsimile nesaturate pentru a le face mai stabile la depozitare. O bună parte a acestora sunt cunoscute sub numele de uleiuri parțial hidrogenate.

În acest sens, un grup de experți clarifică faptul că uleiul de soia hidrogenat provoacă mai multe inflamații decât uleiul de palmier și floarea soarelui.

În timpul procesului de fabricare a margarinelor se formează și grăsimi trans. Un studiu menționează efectele inflamatorii și riscul de boli cronice ale acestor grăsimi. Markerii inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă, cresc în urma consumului de margarină.

Cercetările au arătat că grăsimile trans pot afecta funcția celulelor endoteliale care acoperă arterele, fiind un factor de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, s-a constatat că aportul acestor grăsimi crește markerii inflamatori la bărbații sănătoși cu niveluri ridicate de colesterol.

Alte alimente bogate în grăsimi trans includ fast-food-uri prăjite, popcorn, chipsuri de cartofi, alimente semipreparate, prăjituri și alimente procesate.

Zahăr de masă și sirop de porumb

Dieta occidentală folosește zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză ca îndulcitor principal. Diferența dintre cele două este că zahărul conține părți egale de glucoză și fructoză, iar în siropul de porumb mai mult de jumătate este fructoză.

După cum arată un studiu, zahărul este un produs dietetic pro-inflamator. În acest sens, șoarecii cu diete bogate în zaharoză au dezvoltat cancer de sân.

Într-un studiu clinic randomizat efectuat pe grupuri de persoane care au consumat băuturi alcoolice obișnuite și dietetice, lapte sau apă, s-a constatat că subiecții care au ingerat băuturi alcoolice aveau niveluri crescute de acid uric, ceea ce a generat inflamație și rezistență la insulină.

Journal of Nutrition a afirmat că aportul de fructoză este legat de obezitate, rezistență la insulină, diabet, ficat gras, boli renale cronice și cancer. Fructoza este, de asemenea, considerată un factor de risc pentru bolile de inimă și crește mai mulți markeri inflamatori la șoareci și oameni.

Luați în considerare faptul că zahărul este utilizat ca ingredient în dulciuri, ciocolată, prăjituri, gogoși și cereale pentru micul dejun.

Glucide rafinate

Carbohidrații rafinați pot provoca inflamații, stimulând înmulțirea bacteriilor intestinale care cresc riscul obezității și al bolilor inflamatorii.

Acest tip de carbohidrați are un indice glicemic foarte ridicat, crescând foarte repede glicemia. La adulții în vârstă, s-a constatat că aportul de alimente cu un indice glicemic ridicat poate crește șansa de a muri de o boală inflamatorie de aproape 3 ori.

Dulciurile, pâinea, prăjiturile, băuturile răcoritoare cu zahăr, fursecurile, pastele, făina rafinată și alimentele procesate ce conțin zahăr sunt surse de carbohidrați rafinați.

Uleiuri vegetale

Unele studii susțin că uleiurile cu acizi grași omega 6 sunt pro-inflamatorii. Acest tip de grăsime este caracteristic dietei occidentale. Anumite uleiuri din semințe, cum ar fi uleiurile de soia, pot activa inflamația.

Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă consumul de grăsimi omega 3, precum cel găsit în peștele gras. Omega 3 are o putere antiinflamatoare importantă.

Carne procesată

Consumul de carne procesată (slănină, cârnați, șuncă, carne afumată) are un risc crescut de boli cronice, precum diabetul, cancerul de stomac și de colon. Prezența produselor finale de glicație (AGE) în aceste alimente poate provoca inflamații. Cancerul de colon este strâns legat de consumul de carne procesată din cauza răspunsului inflamator.

Alcool în exces

Un studiu clinic a arătat că markerul inflamator proteina C reactivă este crescut la persoanele care consumă mult alcool. De asemenea, pot apărea probleme din cauza anumitor toxine bacteriene care sunt produse în colon și intră în sânge.

Revista Lancet a dezvăluit că alcoolul în exces poate provoca scurgeri intestinale, o afecțiune care provoacă inflamații în organism și dăunează diferitelor organe.

Mezeluri incluse în dieta pro-inflamatorie
Carnea procesată este un factor de risc pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.

Dieta pro-inflamatorie: riscurile pentru sănătate

Dieta pro-inflamatorie poate duce la inflamații cronice legate de boli coronariene, depresie și obezitate, printre altele.

Crește riscul de boli cardiovasculare

Studiile pe termen lung au arătat că persoanele care consumă alimente pro-inflamatorii prezintă un risc cu 38% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare cronice. Un alt studiu a remarcat efectul nociv al alimentelor pro-inflamatorii asupra nivelului de colesterol, spre deosebire de dieta antiinflamatoare.

Dieta pro-inflamatorie poate fi asociată cu depresia

Deși relația nu este încă clară, persoanele deprimate care au consumat mai multe zaharuri, grăsimi trans și carbohidrați rafinați s-au dovedit a avea markeri inflamatori crescuți în sânge. Rezultatele asociază, de asemenea, dieta pro-inflamatorie cu simptome mai grave de depresie.

Crește riscul de mortalitate din cauza bolilor cronice

Un grup de experți afirmă că inflamația cronică este un factor cauzal al dizabilității și mortalității în întreaga lume. Potrivit revistei Nutrients, alimentele pro-inflamatorii, cum ar fi alimentele ultra-procesate și grăsimile trans, promovează inflamația sistemică cronică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Marx W, Veronese N, Kelly JT, Smith L, Hockey M, Collins S, Trakman GL, Hoare E, Teasdale SB, Wade A, Lane M, Aslam H, Davis JA, O’Neil A, Shivappa N, Hebert JR, Blekkenhorst LC, Berk M, Segasby T, Jacka F. The Dietary Inflammatory Index and Human Health: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Apr 19:nmab037.
  • Seaman DR. The diet-induced proinflammatory state: a cause of chronic pain and other degenerative diseases? J Manipulative Physiol Ther. 2002 Mar-Apr;25(3):168-79.
  • Lopez-Garcia E, Schulze MB, Fung TT, Meigs JB, Rifai N, Manson JE, Hu FB. Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction. Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1029-35.
  • Lane MM, Davis JA, Beattie S, Gómez-Donoso C, Loughman A, O’Neil A, Jacka F, Berk M, Page R, Marx W, Rocks T. Ultraprocessed food and chronic noncommunicable diseases: A systematic review and meta-analysis of 43 observational studies. Obes Rev. 2021 Mar;22(3):e13146.
  • Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Das UN, Stefanadis C. Adherence to the Mediterranean diet attenuates inflammation and coagulation process in healthy adults: The ATTICA Study. J Am Coll Cardiol. 2004 Jul 7;44(1):152-8.
  • Marx W, Veronese N, Kelly JT, Smith L, Hockey M, Collins S, Trakman GL, Hoare E, Teasdale SB, Wade A, Lane M, Aslam H, Davis JA, O’Neil A, Shivappa N, Hebert JR, Blekkenhorst LC, Berk M, Segasby T, Jacka F. The Dietary Inflammatory Index and Human Health: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Apr 19:nmab037.
  • Nestel P. Trans fatty acids: are its cardiovascular risks fully appreciated? Clin Ther. 2014 Mar 1;36(3):315-21.
  • Lopez-Garcia E, Schulze MB, Meigs JB, Manson JE, Rifai N, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction. J Nutr. 2005 Mar;135(3):562-6.
  • Han SN, Leka LS, Lichtenstein AH, Ausman LM, Schaefer EJ, Meydani SN. Effect of hydrogenated and saturated, relative to polyunsaturated, fat on immune and inflammatory responses of adults with moderate hypercholesterolemia. J Lipid Res. 2002 Mar;43(3):445-52.
  • Bendsen NT, Stender S, Szecsi PB, Pedersen SB, Basu S, Hellgren LI, Newman JW, Larsen TM, Haugaard SB, Astrup A. Effect of industrially produced trans fat on markers of systemic inflammation: evidence from a randomized trial in women. J Lipid Res. 2011 Oct;52(10):1821-8.
  • Baer DJ, Judd JT, Clevidence BA, Tracy RP. Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):969-73.
  • Jiang Y, Pan Y, Rhea PR, Tan L, Gagea M, Cohen L, Fischer SM, Yang P. A Sucrose-Enriched Diet Promotes Tumorigenesis in Mammary Gland in Part through the 12-Lipoxygenase Pathway. Cancer Res. 2016 Jan 1;76(1):24-9.
  • Stanhope KL, Havel PJ. Fructose consumption: considerations for future research on its effects on adipose distribution, lipid metabolism, and insulin sensitivity in humans. J Nutr. 2009 Jun;139(6):1236S-1241S.
  • Glushakova O, Kosugi T, Roncal C, Mu W, Heinig M, Cirillo P, Sánchez-Lozada LG, Johnson RJ, Nakagawa T. Fructose induces the inflammatory molecule ICAM-1 in endothelial cells. J Am Soc Nephrol. 2008 Sep;19(9):1712-20.
  • Ma X, Lin L, Yue J, Pradhan G, Qin G, Minze LJ, Wu H, Sheikh-Hamad D, Smith CW, Sun Y. Ghrelin receptor regulates HFCS-induced adipose inflammation and insulin resistance. Nutr Diabetes. 2013 Dec 23;3(12):e99.
  • Spreadbury I. Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:175-89.
  • Buyken AE, Flood V, Empson M, Rochtchina E, Barclay AW, Brand-Miller J, Mitchell P. Carbohydrate nutrition and inflammatory disease mortality in older adults. Am J Clin Nutr. 2010 Sep;92(3):634-43.
  • Dickinson S, Hancock DP, Petocz P, Ceriello A, Brand-Miller J. High-glycemic index carbohydrate increases nuclear factor-kappaB activation in mononuclear cells of young, lean healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1188-93.
  • Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab. 2012;2012:539426.
  • Yang LG, Song ZX, Yin H, Wang YY, Shu GF, Lu HX, Wang SK, Sun GJ. Low n-6/n-3 PUFA Ratio Improves Lipid Metabolism, Inflammation, Oxidative Stress and Endothelial Function in Rats Using Plant Oils as n-3 Fatty Acid Source. Lipids. 2016 Jan;51(1):49-59.
  • Micha R, Wallace SK, Mozaffarian D. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation. 2010;121(21):2271-2283.
  • Oliveira A, Rodríguez-Artalejo F, Lopes C. Alcohol intake and systemic markers of inflammation–shape of the association according to sex and body mass index. Alcohol Alcohol. 2010 Mar-Apr;45(2):119-25.
  • Bjarnason I, Peters TJ, Wise RJ. The leaky gut of alcoholism: possible route of entry for toxic compounds. Lancet. 1984 Jan 28;1(8370):179-82.
  • Li J, Lee DH, Hu J, Tabung FK, Li Y, Bhupathiraju SN, Rimm EB, Rexrode KM, Manson JE, Willett WC, Giovannucci EL, Hu FB. Dietary Inflammatory Potential and Risk of Cardiovascular Disease Among Men and Women in the U.S. J Am Coll Cardiol. 2020 Nov 10;76(19):2181-2193.
  • Anand SS, Hawkes C, de Souza RJ, et al. Food Consumption and its Impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions Focused on the Globalized Food System: A Report From the Workshop Convened by the World Heart Federation. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1590-1614.
  • Furman D, Campisi J, Verdin E, Carrera-Bastos P, Targ S, Franceschi C, Ferrucci L, Gilroy DW, Fasano A, Miller GW, Miller AH, Mantovani A, Weyand CM, Barzilai N, Goronzy JJ, Rando TA, Effros RB, Lucia A, Kleinstreuer N, Slavich GM. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med. 2019 Dec;25(12):1822-1832.
  • Shivappa N, Godos J, Hébert JR, Wirth MD, Piuri G, Speciani AF, Grosso G. Dietary Inflammatory Index and Cardiovascular Risk and Mortality-A Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 12;10(2):200.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.