Ce este dieta pro-inflamatorie și care sunt riscurile ei?
Dieta are un impact mare asupra sănătății. Există unele tipuri care contribuie la creșterea riscului anumitor boli cronice, cum ar fi dieta pro-inflamatorie.
Există două tipuri de inflamații. Inflamație acută, care apare ca răspuns la o leziune sau ca mecanism de apărare și inflamație cronică, care apare atunci când organismul încearcă să elimine anumite substanțe nocive. Excesul de grăsime poate duce și la inflamații cronice.
Dieta pro-inflamatorie poate predispune organismul la boli precum diabetul, bolile de inimă și unele tulburări intestinale. Din această perspectivă, Dr. David Seaman explică faptul că anumite alimente specifice (zaharuri și uleiuri din semințe) promovează inflamația.
Cum poate dieta cauza inflamație?
Inflamația este un tip de apărare naturală și un semnal protector al corpului. Dar când persistă sau este întreținută de factori dietetici, acționează împotriva noastră.
Există anumiți markeri în sânge, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina-6 și factorul de necroză tumorală-alfa care indică inflamația cronică. După cum explică unii experți, dieta influențează acești markeri. De exemplu, dieta occidentală este legată de niveluri ridicate de inflamație.
Revista Obesity Reviews ne spune că alimentele ultra-procesate, bogate în calorii sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inflamație. În schimb, un studiu clinic a arătat că dieta mediteraneană, bogată în fructe, leguminoase, ulei de măsline, pește gras, legume și cereale integrale a fost asociată cu markeri inflamatori mai scăzuți.
Importanța dietelor pentru îmbunătățirea sănătății a fost publicată în revista Advances in Nutrition. Un instrument cunoscut sub numele de indicele inflamator dietetic a fost folosit pentru a determina potențialul pro sau antiinflamator.
Acest indice ia în considerare compușii, nutrienții și alimentele cu proprietăți pro sau contra procesului inflamator. Modelele dietetice pro-inflamatorii au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice.
Vă recomandăm:
Ce alimente sunt incluse în dieta pro-inflamatorie?
Multe alimente care sunt consumate în mod regulat pot afecta inflamația din organism. Mai jos le vom analiza pe cele cu caracteristici pro-inflamatorii.
Grăsimi trans
Grăsimile trans sunt printre cele mai puțin sănătoase. Acestea se formează prin adăugarea de hidrogen la grăsimile nesaturate pentru a le face mai stabile la depozitare. O bună parte a acestora sunt cunoscute sub numele de uleiuri parțial hidrogenate.
În acest sens, un grup de experți clarifică faptul că uleiul de soia hidrogenat provoacă mai multe inflamații decât uleiul de palmier și floarea soarelui.
În timpul procesului de fabricare a margarinelor se formează și grăsimi trans. Un studiu menționează efectele inflamatorii și riscul de boli cronice ale acestor grăsimi. Markerii inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă, cresc în urma consumului de margarină.
Cercetările au arătat că grăsimile trans pot afecta funcția celulelor endoteliale care acoperă arterele, fiind un factor de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, s-a constatat că aportul acestor grăsimi crește markerii inflamatori la bărbații sănătoși cu niveluri ridicate de colesterol.
Alte alimente bogate în grăsimi trans includ fast-food-uri prăjite, popcorn, chipsuri de cartofi, alimente semipreparate, prăjituri și alimente procesate.
Zahăr de masă și sirop de porumb
Dieta occidentală folosește zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză ca îndulcitor principal. Diferența dintre cele două este că zahărul conține părți egale de glucoză și fructoză, iar în siropul de porumb mai mult de jumătate este fructoză.
După cum arată un studiu, zahărul este un produs dietetic pro-inflamator. În acest sens, șoarecii cu diete bogate în zaharoză au dezvoltat cancer de sân.
Într-un studiu clinic randomizat efectuat pe grupuri de persoane care au consumat băuturi alcoolice obișnuite și dietetice, lapte sau apă, s-a constatat că subiecții care au ingerat băuturi alcoolice aveau niveluri crescute de acid uric, ceea ce a generat inflamație și rezistență la insulină.
Journal of Nutrition a afirmat că aportul de fructoză este legat de obezitate, rezistență la insulină, diabet, ficat gras, boli renale cronice și cancer. Fructoza este, de asemenea, considerată un factor de risc pentru bolile de inimă și crește mai mulți markeri inflamatori la șoareci și oameni.
Luați în considerare faptul că zahărul este utilizat ca ingredient în dulciuri, ciocolată, prăjituri, gogoși și cereale pentru micul dejun.
Glucide rafinate
Carbohidrații rafinați pot provoca inflamații, stimulând înmulțirea bacteriilor intestinale care cresc riscul obezității și al bolilor inflamatorii.
Acest tip de carbohidrați are un indice glicemic foarte ridicat, crescând foarte repede glicemia. La adulții în vârstă, s-a constatat că aportul de alimente cu un indice glicemic ridicat poate crește șansa de a muri de o boală inflamatorie de aproape 3 ori.
Dulciurile, pâinea, prăjiturile, băuturile răcoritoare cu zahăr, fursecurile, pastele, făina rafinată și alimentele procesate ce conțin zahăr sunt surse de carbohidrați rafinați.
Uleiuri vegetale
Unele studii susțin că uleiurile cu acizi grași omega 6 sunt pro-inflamatorii. Acest tip de grăsime este caracteristic dietei occidentale. Anumite uleiuri din semințe, cum ar fi uleiurile de soia, pot activa inflamația.
Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă consumul de grăsimi omega 3, precum cel găsit în peștele gras. Omega 3 are o putere antiinflamatoare importantă.
Carne procesată
Consumul de carne procesată (slănină, cârnați, șuncă, carne afumată) are un risc crescut de boli cronice, precum diabetul, cancerul de stomac și de colon. Prezența produselor finale de glicație (AGE) în aceste alimente poate provoca inflamații. Cancerul de colon este strâns legat de consumul de carne procesată din cauza răspunsului inflamator.
Alcool în exces
Un studiu clinic a arătat că markerul inflamator proteina C reactivă este crescut la persoanele care consumă mult alcool. De asemenea, pot apărea probleme din cauza anumitor toxine bacteriene care sunt produse în colon și intră în sânge.
Revista Lancet a dezvăluit că alcoolul în exces poate provoca scurgeri intestinale, o afecțiune care provoacă inflamații în organism și dăunează diferitelor organe.
Vă recomandăm:
Dieta pro-inflamatorie: riscurile pentru sănătate
Dieta pro-inflamatorie poate duce la inflamații cronice legate de boli coronariene, depresie și obezitate, printre altele.
Crește riscul de boli cardiovasculare
Studiile pe termen lung au arătat că persoanele care consumă alimente pro-inflamatorii prezintă un risc cu 38% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare cronice. Un alt studiu a remarcat efectul nociv al alimentelor pro-inflamatorii asupra nivelului de colesterol, spre deosebire de dieta antiinflamatoare.
Dieta pro-inflamatorie poate fi asociată cu depresia
Deși relația nu este încă clară, persoanele deprimate care au consumat mai multe zaharuri, grăsimi trans și carbohidrați rafinați s-au dovedit a avea markeri inflamatori crescuți în sânge. Rezultatele asociază, de asemenea, dieta pro-inflamatorie cu simptome mai grave de depresie.
Crește riscul de mortalitate din cauza bolilor cronice
Un grup de experți afirmă că inflamația cronică este un factor cauzal al dizabilității și mortalității în întreaga lume. Potrivit revistei Nutrients, alimentele pro-inflamatorii, cum ar fi alimentele ultra-procesate și grăsimile trans, promovează inflamația sistemică cronică.
S-ar putea să te intereseze...